Υγεία

Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορεί να μειώσει το clawback

Η ανάγκη διακομματικής συναίνεσης για την διασφάλιση της προσβασιμότητας των Ελλήνων ασθενών στην φαρμακευτική καινοτομία είναι γεγονός και αποδεκτή από όλους τους παρευρισκόμενους ομιλητές του 1st SFEE Summit του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Μιχάλης Χειμώνας στην ομιλία τους τόνισε ότι η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορεί να μειώσει το clawback, παρά μόνο να καλύψει την αύξηση.

Stefan Oelrich: Αναγκαία μια θαρραλέα προσπάθεια προστασίας της Έρευνας και της Τεχνολογίας στο φάρμακο

Όπως εξήγησε στο διάστημα 2012-2023 υπήρχε μια επιπέδωση των δαπανών υγείας, ενώ οι ανάγκες μεγάλωναν με ρυθμό 4-5% το χρόνο. Την διαφορά μεταξύ ζήτησης και δαπάνης την κάλυψε κατά 80% η φαρμακοβιομηχανία όπως είπε.

«Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα μειώσει το clawback, μόνο θα καλύψει την αύξηση» συμπλήρωσε. «Θέλουμε να λειτουργήσει Διακομματική Επιτροπή για το φάρμακο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Χειμώνας ανέφερε ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα, ζητώντας μεταξύ άλλων χρηματοδότηση του συστήματος, έλεγχος της συνταγογράφηση και δημιουργία μητρώων ασθενών.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-19 09:27:01

Back to top button