Υγεία

Η χλωρίωση του νερού μπορεί να αυξάνει ορισμένες μορφές καρκίνου

Τα ευρήματα νέας συνδυασμένης ανάλυσης για την κατανάλωση χλωριωμένου νερού και τις επιδράσεις της στην υγεία.

Η χλωρίωση του πόσιμου νερού σε επίπεδα συνηθισμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ΗΠΑ μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως ορισμένων μορφών καρκίνου, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σουηδία.

Αιτία είναι η έκλυση υποπροϊόντων τριαλομεθανίου (THM) κατά τη διαδικασία της απολύμανσης του νερού με χλώριο. Τα υποπροϊόντα αυτά ανευρίσκονται σε σχεδόν όλα τα συστήματα ύδρευσης σε ΗΠΑ και ΕΕ, αναφέρει ο Guardian.

Η χλωρίωση αποτελεί καθιερωμένη μέθοδο απολύμανσης του πόσιμου νερού, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Environmental Health Perspectives. Το μειονέκτημά της όμως είναι η εισαγωγή δυνητικά καρκινογόνων υποπροϊόντων στο νερό.

Για να διερευνήσουν το θέμα, εξέτασαν τις υπάρχουσες μελέτες για την έκθεση στα υποπροϊόντα τριαλομεθανίου και τον κίνδυνο καρκίνου. Συνολικώς ανέλυσαν συνδυαστικά τα ευρήματα 29 δημοσιευμένων μελετών που είχαν αξιολογήσει 14 διαφορετικούς καρκίνους.

Όπως διαπίστωσαν, η υψηλότερη έκθεση στο χλωριωμένο νερό αύξανε κατά 33% τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστεως. Σχετιζόταν επίσης με αύξηση κατά 15% στον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αντιθέτως, δεν φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως άλλων καρκίνων, όπως του παγκρέατος, του νεφρού κ.λπ.

Τα δεδομένα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου βασίζονταν σε 9.262 ασθενείς και 90.272 υγιείς συνομηλίκους τους. Αντίστοιχα, τα δεδομένα για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστεως βασίζονταν σε 5.860 ασθενείς και 84.371 υγιείς συνομηλίκους τους.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι ο αυξημένος κίνδυνος στον καρκίνο του παχέος εντέρου αφορούσε πρωτίστως τους άνδρες.

«Οι δυνητικές επιπτώσεις που έχει η χλωρίωση του νερού είναι ανησυχητικές. Χρειαζόμαστε περισσότερες, υψηλής ποιότητας μελέτες γι’ αυτήν», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Emilie Helte, μεταδιδακτορική ερευνήτρια Επιδημιολογίας στο ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Καρολίνσκα, στη Στοκχόλμη.

Η χλωρίωση του νερού άρχισε στις αρχές του 20ου αιώνα για να αποτρέψει τη διασπορά νόσων, όπως η χολέρα, η δυσεντερία και ο τυφοειδής πυρετός. Πιστεύεται πως αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους της αύξησης του προσδόκιμου ζωής στη Δύση έκτοτε.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-19 14:51:00

Back to top button