Η θεραπεία μπορεί να βρίσκεται σε αντιβιοτικά, αντιιικά και εμβόλια που κυκλοφορούν ήδη, υποστηρίζει νέα μελέτη
Η χρήση φαρμάκων που έχουν εγκριθεί για άλλες παθήσεις θα μπορούσε να επιταχύνει σημαντικά την εξεύρεση θεραπείας, λένε οι ειδικοί
Ο αριθμός των ατόμων που ζουν με άνοια παγκοσμίως προβλέπεται να τριπλασιαστεί σχεδόν σε 153 εκατομμύρια μέχρι το 2050, αποτελώντας μεγάλη απειλή για τα συστήματα υγείας και κοινωνικής φροντίδας.
Την ίδια στιγμή, δοκιμάζονται μεν νέα φάρμακα, αλλά με αργούς ρυθμούς, γι’ αυτό και οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να διαπιστωθεί αν από τα υπάρχοντα φάρμακα θα μπορούσαν κάποια να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη θεραπεία της άνοιας.
Σε νέα μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Cambridge και το Πανεπιστήμιο του Exeter, οι ερευνητές εξέτασαν μελέτες που συνέδεαν ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα με τον κίνδυνο άνοιας. Ανέλυσαν δεδομένα από 14 μελέτες που παρακολουθούσαν την υγεία περισσότερων από 130 εκατομμυρίων ανθρώπων και αφορούσαν 1 εκατομμύριο περιπτώσεις άνοιας. Ανέλυσαν επίσης δεδομένα συνταγογράφησης και εντόπισαν αρκετά φάρμακα που φάνηκε να συνδέονται με τον κίνδυνο άνοιας.
Συνολικά, διαπίστωσαν «έλλειψη συνοχής» μεταξύ των μελετών όσον αφορά τον εντοπισμό φαρμάκων που θα μπορούσαν να τροποποιήσουν τον κίνδυνο άνοιας ενός ατόμου. Βρήκαν όμως κάποιους «υποψήφιους» που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν περαιτέρω μελέτες.
Αντιβιοτικά, αντιιικά, εμβόλια και άνοια
Ένα απροσδόκητο εύρημα ήταν η συσχέτιση μεταξύ αντιβιοτικών, αντιιικών φαρμάκων και εμβολίων και μειωμένου κινδύνου άνοιας. Το εύρημα υποστηρίζει την υπόθεση ότι ορισμένες περιπτώσεις της νόσου μπορεί να πυροδοτούνται από ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις.
Ορισμένα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη, βρέθηκαν επίσης να συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο. Η φλεγμονή θεωρείται όλο και περισσότερο ότι συμβάλλει σημαντικά σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών.
Για αρκετές κατηγορίες φαρμάκων, ωστόσο, τα στοιχεία ήταν αντικρουόμενα, με ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και τα αντικαταθλιπτικά και, σε μικρότερο βαθμό, τα φάρμακα για τον διαβήτη να σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας και άλλα με αυξημένο κίνδυνο, ανέφεραν οι ερευνητές.
Αλλά η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alzheimer’s and Dementia: Translational Research and Clinical Interventions υποδηλώνει ότι υπάρχει «βιολογική ευλογοφάνεια» για ορισμένα φάρμακα που θα πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω.
«Η συσχέτιση μεταξύ αντιβιοτικών, αντιιικών φαρμάκων και εμβολίων και μειωμένου κινδύνου άνοιας είναι ενδιαφέρουσα», γράφουν οι ερευνητές.
Όπως επισημαίνουν, η έρευνα έχει δείξει ότι κάποιες κοινές μορφές άνοιας θα μπορούσαν να συνδέονται με ιογενείς και βακτηριδιακές λοιμώξεις, κάτι που υποστηρίζεται από επιδημιολογικά δεδομένα, και τα αντιιικά φάρμακα έχουν αναγνωριστεί ως πολλά υποσχόμενα φάρμακα για την άνοια, ενώ υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό ως γενικό μέτρο προστασίας.
«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν αυτές τις υποθέσεις και προσδίδουν περαιτέρω βαρύτητα σε αυτούς τους παράγοντες ως δυνητικά τροποποιητικούς της νόσου ή προληπτικούς για την άνοια», τονίζουν οι επιστήμονες.
Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν ειδικοί, τα ευρήματα της μελέτης τους θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με κλινικές δοκιμές.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ψαλτοπούλου: Αναμένουμε κορύφωση της έξαρσης των ιώσεων και της γαστρεντερίτιδας αρχές Φεβρουαρίου
Τζανάκης: «800.000 με 1.200.000 Έλληνες αυτή τη στιγμή είναι με γριπώδη συνδρομή»
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-21 16:07:00