Η εμμηνόπαυση επηρεάζει την εξέλιξή της, δείχνει νέα μελέτη
Οι επιδράσεις της στην βάδιση, τις λεπτές κινήσεις και τις νοητικές δεξιότητες. Τι λένε οι ερευνητές.
Οι ορμονικές αλλαγές της εμμηνόπαυσης μπορεί να επηρεάσουν τη σκλήρυνση κατά πλάκας, επιταχύνοντας την εξέλιξή της, αναφέρουν επιστήμονες από την Καλιφόρνια.
Σε πολυετή μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως μετά την έναρξή της, η βάδιση των γυναικών που συμμετείχαν επιβραδύνθηκε. Παρουσίασαν επίσης αλλαγές στις λεπτές κινήσεις των χεριών και στις νοητικές δεξιότητες.
Η μελέτη εγείρει επίσης το ερώτημα, κατά πόσον θα μπορούσε η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης να βοηθήσει τις ασθενείς.
Υπολογίζεται ότι το 30% έως 40% των γυναικών με πολλαπλή σκλήρυνση, όπως είναι η σύγχρονη ονομασία της σκληρύνσεως κατά πλάκας, βρίσκονται λίγο πριν ή στην εμμηνόπαυση.
Το 75% των πασχόντων από σκλήρυνση κατά πλάκας είναι γυναίκες. Οι ορμόνες τους παίζουν σημαντικό ρόλο στην πορεία της νόσου.
«Γνωρίζουμε ότι οι ορμονικές αλλαγές της εφηβείας μπορεί να πυροδοτήσουν αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Riley Bove, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. «Επιπλέον, βλέπουμε χαμηλότερα ποσοστά υποτροπών στο τρίτο τρίμηνο της κυήσεως, τα οποία ανακάμπτουν μετά τον τοκετό».
Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές θέλησαν να εξακριβώσουν με αντικειμενικό τρόπο ποιες είναι οι δυνητικές επιδράσεις της εμμηνόπαυσης. Και αυτό, διότι προγενέστερες μελέτες είχαν αντιφατικά ευρήματα για τον ρόλο της στην πορεία της νόσου.
Η νέα μελέτη
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Η μελέτη διεξήχθη σε 184 ασθενείς, τις οποίες παρακολουθούσαν οι ερευνητές επί 13 χρόνια. Σε ετήσια βάση τις υπέβαλλαν σε εξειδικευμένες εξετάσεις, που αξιολογούσαν:
- Την ταχύτητα της βαδίσεως
- Την επιδεξιότητα
- Τις νοητικές δεξιότητες
Οι γυναίκες έπασχαν από σκλήρυνση κατά πλάκας επί 24 χρόνια, κατά μέσον όρο. Είχαν διαγνωστεί σε μέση ηλικία 37 ετών (κυμαινόταν από 16 έως 61 ετών). Στην εμμηνόπαυση μπήκαν σε μέση ηλικία 50 ετών (κυμαινόταν από 33 έως 60 ετών).
Το 85% των γυναικών είχαν μπει με φυσικό τρόπο στην εμμηνόπαυση, οι υπόλοιπες για ιατρικούς λόγους. Οι επτά στις δέκα έπασχαν από υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, μετά την εμμηνόπαυση οι γυναίκες χρειάζονταν περισσότερη ώρα για να διασχίσουν βαδίζοντας 7,5 μέτρα. Είχαν επίσης αισθητές μειώσεις στις λεπτές κινήσεις των χεριών και τη γνωστική λειτουργία τους.
Οι εξετάσεις έδειξαν επίσης ότι είχαν αυξημένα νευροϊνίδια ελαφράς αλύσου (NfL) στο αίμα τους. Πρόκειται για μία πρωτεΐνη που υπάρχει στα νευρικά κύτταρα (νευρώνες) και έχει ζωτική σημασία για τη συντήρηση και τη λειτουργία της.
Η αύξηση των επιπέδων της πρωτεΐνης αυτής υποδηλώνει εκφύλιση των νευρικών κυττάρων και αποτελεί ένδειξη ότι εξελίσσεται η πολλαπλή σκλήρυνση.
Η ορμονική θεραπεία
Από τις ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη, οι 31 λάμβαναν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Ο αριθμός αυτός είναι μικρός για να εξάγουν οι ερευνητές ασφαλή συμπεράσματα για την αξία της θεραπείας.
Ωστόσο μελέτες στο εργαστήριο έχουν δείξει ότι η ορμονοθεραπεία ασκεί νευροπροστατευτική δράση.
Σε κάθε περίπτωση, «τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η εμμηνόπαυση αποτελεί παράγοντα εξέλιξης της πολλαπλής σκλήρυνσης. Μάλιστα αυτό ίσχυε ακόμα και όταν λάβαμε υπ’ όψιν τις επιδράσεις της ηλικίας», είπε η Dr. Bove. «Χρειαζόμαστε τώρα μεγάλες, τυχαιοποιημένες μελέτες για να συγκρίνουμε την ορμονοθεραπεία με εικονική θεραπεία και να δούμε αν μπορεί να βοηθήσει τις ασθενείς μας».
Φωτογραφία: iStock
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-25 13:01:00