Κόσμος

ΗΠΑ σε συμμάχους τους στον Κόλπο: «Ετοιμαστείτε για νέες επιθέσεις κατά του Ιράν»

Η Ουάσινγκτον φέρεται να προειδοποίησε τους συμμάχους της στον Κόλπο να προετοιμαστούν για την επανέναρξη του πολέμου με το Ιράν μετά τις ενδιάμεσες εκλογές της επόμενης εβδομάδας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι θα ξαναρχίσει τις αεροπορικές επιθέσεις, ενώ οι κινήσεις των αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή δείχνουν ότι ετοιμάζονται για κλιμάκωση της σύγκρουσης, σύμφωνα με τους Times.

Η Wall Street Journal ανέφερε ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Κόλπο ενημερώθηκαν να προετοιμαστούν για μια «σύντομη, έντονη στρατιωτική εκστρατεία».

Ενας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε: «Δεν σχολιάζουμε ευαίσθητα στρατιωτικά σχέδια που μπορεί να υπάρχουν ή όχι. Ο Πρόεδρος Τραμπ διατηρεί όλες τις επιλογές ανοιχτές για να διασφαλίσει ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα».


Οι εξαγωγές πετρελαίου μέσω του Ορμούζ και άλλων διαδρομών της Μέσης Ανατολής έχουν πλέον ξεπεράσει τα προπολεμικά επίπεδα, αφαιρώντας ένα από τα κύρια μέσα πίεσης που είχε στα χέρια της η Τεχεράνη.

Ο Τραμπ φαίνεται πρόθυμος να αξιοποιήσει την ουσιαστική επαναλειτουργία της θαλάσσιας οδού, αν και η τιμή του πετρελαίου παραμένει υψηλή, πάνω από 115 δολάρια το βαρέλι.


«Ισως κάνουμε άλλη μια μικρή “Epic Fury” (Επική Οργή, όπως ήταν η ονομασία της στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΠΑ)», δήλωσε ο Τραμπ σε συγκέντρωση στη Φλόριντα την περασμένη εβδομάδα. «Εκτός αν συμφωνήσουν», πρόσθεσε.

Ο αμερικανός πρόεδρος είναι πιθανό να λάβει την υποστήριξη του Ισραήλ αν αποφασίσει να ξεκινήσει έναν νέο γύρο αεροπορικών επιθέσεων. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, σχεδίαζε να ξαναρχίσει τις επιθέσεις εναντίον του Ιράν πριν από τις ισραηλινές εκλογές της Τρίτης, αλλά φέρεται να συνάντησε την άρνηση τόσο του Τραμπ όσο και του επικεφαλής του ισραηλινού ΓΕΕΘΑ, Εγιάλ Ζαμίρ.


Ο Τζέι Ντι Βανς έστειλε επιστολή στον επικεφαλής της εθνικής ασφάλειας του Ιράν, επιμένοντας ότι οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για την αποτροπή στρατιωτικών επιθέσεων από τις ΗΠΑ, θα απαιτούσαν συζήτηση για το πυρηνικό ζήτημα, σύμφωνα με το Axios, το οποίο επικαλέστηκε έναν αμερικανό αξιωματούχο.

Το μήνυμά του, σύμφωνα με πληροφορίες, εστίαζε στην επανέναρξη των συνομιλιών.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ έστειλαν μια ακόμη μονάδα αεροπορικής άμυνας Patriot από το Τέξας στο Ισραήλ, ενώ αμερικανικά στρατεύματα έχουν απομακρυνθεί από βάσεις στη Μέση Ανατολή εν αναμονή πιθανών ιρανικών επιθέσεων.

Η αναδιάταξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο ευρύτερων κινήσεων στρατευμάτων, που προφανώς στοχεύουν στο Ιράν. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι ΗΠΑ απέσυραν όλα τα βομβαρδιστικά τους τύπου B-1, B-2 και B-52 από τη βάση RAF Φέρφορντ, μετά την αποτροπή σαμποτάζ, πιθανώς οργανωμένου από το Ιράν.

Το αεροπλανοφόρο «USS Abraham Lincoln» επέστρεψε στο λιμάνι βάσης του στο Σαν Ντιέγκο μετά από αποστολή 321 ημερών, και αντικαθίσταται στη Μέση Ανατολή από το «USS Theodore Roosevelt».

Στο μεταξύ, ο Πιτ Χέγκσεθ, απέλυσε ακόμα έναν ανώτερο στρατιωτικό στρατηγικό αναλυτή από το Πεντάγωνο. Σύμφωνα με το The Hill, ο υποστράτηγος Μπρετ Σίλβια, ο οποίος υπηρετούσε ως διευθυντής στρατηγικής, σχεδιασμού και πολιτικής στο Γενικό Επιτελείο, ένα γραφείο που επιβλέπει τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό, απομακρύνθηκε ξαφνικά από τη θέση του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ενας εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου δήλωσε: «Το Γενικό Επιτελείο και οι Ενωμένες Δυνάμεις εκφράζουν την βαθύτατη ευγνωμοσύνη τους στον υποστράτηγο Μπρετ Σίλβια και την οικογένειά του για τα 32 χρόνια διακεκριμένης υπηρεσίας προς την πατρίδα μας».

Ο πόλεμος έχει κοστίσει μέχρι στιγμής 47,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Πενταγώνου. Οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει περίπου το μισό απόθεμά τους σε πυραύλους Κρουζ Tomahawk, το 50% των αναχαιτιστικών Patriot και σχεδόν το σύνολο των συστημάτων τακτικών πυραύλων μακράς εμβέλειας του Στρατού (ATACMS) καθώς και των πυραύλων ακριβείας.

Παρ’ όλα αυτά, το ιρανικό καθεστώς παραμένει άθικτο.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε «στρατιωτική περιπέτεια που θα υποκινήσει το Ισραήλ» στον Περσικό Κόλπο, θα έχει «καταστροφικές επιπτώσεις» στις διεθνείς αγορές, ενώ άλλοι ιρανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι τα αντίποινα της Τεχεράνης στους συμμάχους των ΗΠΑ στον Κόλπο θα είναι σφοδρά και ευρείας κλίμακας.

Ακολούθησε το . .

Πρόσθεσε το . ως προτιμώμενη πηγή στη Google




Δημοσιεύτηκε ! 2026-10-29 11:18:00

Back to top button