
Επιμένει ο Τραμπ: «Oι Ιρανοί μπορούν να καταστρέψουν Λος Αντζελες και Σαν Ντιέγκο»
Προς το τέλος προεκλογικής ομιλίας του στο Σαν Αντόνιο του Τέξας εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών, την Τετάρτη, ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι ο πόλεμος που ξεκίνησε με το Ιράν τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν απαραίτητος για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να καταστρέψει το Ιράν αμερικανικές πόλεις, όπως το Λος Αντζελες, ή το Σαν Ντιέγκο, με πυρηνική επίθεση.
«Διασφαλίζω ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος. «Δεν είχαμε άλλη επιλογή, διότι δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να αποκτήσουν πυρηνικά», πρόσθεσε, επιχειρώντας έτσι να δικαιολογήσει τον αντιδημοφιλή πόλεμο που ξεκίνησε στη Μέση Ανατολή, αναφέρει o Guardian.
Αυτό που δεν είπε ο αμερικανός πρόεδρος, είναι ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έγραψαν τον Μάρτιο του 2025 στην ετήσια έκθεση εκτίμησης απειλών που υποβλήθηκε στο Κογκρέσο, πως το Ιράν εγκατέλειψε την προσπάθεια απόκτησης πυρηνικών όπλων πριν από τουλάχιστον δύο δεκαετίες.
Αυτή ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε ένα 24ωρο που ο Τραμπ μίλησε για πιθανές ιρανικές επιθέσεις στις δύο αμερικανικές μεγαλουπόλεις. Την Τρίτη ο Τραμπ προκάλεσε αίσθηση όταν είπε σε προεκλογική συγκέντρωση στη Νεμπράσκα: «Ας χτυπήσουν το Λος Αντζελες, ή το Σαν Ντιέγκο. Θα είναι ένα πολύ μικρό τίμημα για την ασφάλεια της χώρας και του κόσμου – και ο πόλεμος θα τελειώσει πολύ γρήγορα».
Η δήλωση προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς να ισχυρίζονται ότι ο πρόεδρος αυτή τη φορά ξεπέρασε κάθε όριο. Στην περσινή της αναφορά, η κοινότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών επισήμαινε ότι «ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, δεν έχει δώσει έγκριση αναβίωσης του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, το οποίο έχει ανασταλεί από το 2003 – αν και, πιθανότατα, δέχεται πιέσεις να το πράξει».
Τρεις μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2025, ο Τραμπ διέταξε αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα κατά της κύριας εγκατάστασης εμπλουτισμού πυρηνικού υλικού του Ιράν, η οποία, όπως δήλωνε τότε, είχε «ισοπεδωθεί». Ωστόσο, την Τετάρτη, επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι ο πόλεμος κατά του Ιράν, τον οποίο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους από κοινού με το Ισραήλ, είναι απαραίτητος για την πυρηνική αποτροπή του Ιράν.
Στη συγκέντρωση στο Τέξας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θέλετε να δείτε τραύμα; Θέλετε να δείτε προβλήματα; Το είπα και τις προάλλες – ας εκτοξεύσουν έναν πύραυλο εναντίον του Σαν Ντιέγκο ή του Λος Αντζελες. Θέλετε να δείτε να συμβαίνουν άσχημα πράγματα; Θέλετε να δείτε μια χώρα να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση;».
Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι δεν θα επιτρέψει την υποτιθέμενη πυρηνική απειλή που συνιστά το Ιράν. «Προστατεύουμε τις πόλεις μας, τη χώρα μας, δεν θα επιτρέψουμε στους Ιρανούς να αποκτήσουν πυρηνικά, τα οποία, μάλιστα, θα χρησιμοποιούσαν εναντίον μας», ανέφερε στους οπαδούς του, σύμφωνα με τον Guardian. Η ομιλία του, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για τις ενδιάμεσες εκλογές, διεκόπη τουλάχιστον 12 φορές από διαδηλωτές.
Την ώρα που ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, ζητά πλέον επισήμως την παραπομπή του Τραμπ λόγω των δηλώσεών του, η Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος καταθέτει αγωγή κατά της κυβέρνησής του για να σταματήσει τις προεκλογικές διαφημίσεις με τις οποίες προβάλει το «έργο» του στην προεδρία – και οι οποίες χρηματοδοτούνται από τα φορολογικά έσοδα και συνιστούν «παράνομη κυβερνητική προπαγάνδα», όπως αναφέρουν.
Ακολούθησε το . .
Πρόσθεσε το . ως προτιμώμενη πηγή στη Google
Δημοσιεύτηκε ! 2026-10-08 15:38:00
