Υγεία

Εκπληκτική μεταμόρφωση άνδρα που είχε χάσει τη μύτη του από επίθεση σκύλου

Οι γιατροί την αναδημιούργησαν σταδιακά, με 14 εγχειρήσεις που εκτελέστηκαν σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Ένας άνδρας που είχε χάσει τη μύτη του μετά από επίθεση σκύλου, ανέκτησε την φυσιολογική όψη του όταν οι γιατροί την αναδημιούργησαν χρησιμοποιώντας οστό,  χόνδρο και δέρμα από άλλα σημεία του σώματός του.

Μετά την επίθεση το 2017, ο 37χρονος Andrew Koplove είχε απομείνει με δύο μικρές οπές στη θέση της μύτης του. Είχε επίσης χάσει ένα τμήμα από το αυτί του.

Το πρόσωπό του ήταν τόσο παραμορφωμένο ώστε ντρεπόταν να βγει από το σπίτι. Όταν το έκανε, κάλυπτε την περιοχή της μύτης με έναν επίδεσμο για να μην τον κοιτάζει ο κόσμος.

Ενάμιση χρόνο μετά το ατύχημα, άρχισε η διαδικασία της αποκατάστασης και πλέον, μετά από 14 χειρουργεία, έχει μία νέα μύτη.

«Πριν γίνει η αποκατάσταση, ένιωθα ότι είχα χάσει μεγάλο κομμάτι του εαυτού μου. Ο κόσμος με κοιτούσε με περιέργεια και με ρωτούσε τι έπαθα. Ήταν φοβερά άβολο», δήλωσε. «Οι εγχειρήσεις μού έδωσαν πίσω τη ζωή και την αυτοπεποίθησή μου. Τώρα πια βγαίνω ραντεβού, γνωρίζω κόσμο και δεν φοβάμαι να κυκλοφορήσω».

Η αποκατάσταση έγινε σταδιακά στην Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Για να δημιουργήσουν τους υποκείμενους ιστούς της μύτης, οι γιατροί χρησιμοποίησαν χόνδρο και οστό από τις πλευρές του. Πήραν επίσης χόνδρο και δέρμα από το αυτί του. Στο τέλος κάλυψαν τη νέα μύτη με δέρμα που πήραν από το μέτωπό του.

Ουσιαστικά η μύτη του αποτελείται από τρεις στοιβάδες. Η εσωτερική είναι η πιο λεπτή και με τα περισσότερα αγγεία. Η μεσαία είναι αυτή που της δίνει το σχήμα της και αποτελείται από χόνδρο και οστό. Και η εξωτερική είναι το δέρμα του μετώπου του, το οποίο έχει το ίδιο χρώμα και χαρακτηριστικά με το υπόλοιπο πρόσωπό του.

Απρόσμενη επιπλοκή

Η πορεία της αποκατάστασης δεν ήταν ανέφελη. Μετά την τοποθέτηση του χόνδρου στο μεσαίο επίπεδο, ο κ. Koplove παρουσίασε μετεγχειρητική λοίμωξη που εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον χόνδρο.

«Έχουμε μάθει με τα χρόνια να παρακολουθούμε στενά τους ασθενείς για τέτοιου είδους επιπλοκές και να επεμβαίνουμε γρήγορα», δήλωσε ο επανορθωτικός χειρουργός και ωτολαρυγγολόγος Dr. Patrick Byrne, διευθυντής στο Τμήμα Ωτολαρυγγολογίας – Χειρουργικής Κεφαλής & Τραχήλου της Cleveland Clinic.  «Χρειάσθηκε να επαναλάβουμε τη διαδικασία για να αποκομίσουμε ένα αποδεκτό αποτέλεσμα».

Αφού ξεπέρασε και αυτό το εμπόδιο, ο κ. Koplove συνέχισε τις εγχειρήσεις. Πλέον έχει μία αισθητικά ευχάριστη και λειτουργική μύτη.

«Το πρόσωπο και τα χαρακτηριστικά του είναι η ταυτότητά μας και εγώ την είχα χάσει», είπε ο νεαρός άνδρας. «Δεν θα βρισκόμουν εδώ σήμερα να μιλάω ανοιχτά, εάν δεν υπήρχαν ο Dr. Byrne και η ομάδα του. Μου έδωσαν πίσω τη ζωή μου».

Στις ΗΠΑ διενεργούνται ετησίως σχεδόν 220.000 ρινοπλαστικές, συνήθως για βελτίωση της εμφάνισης ή της αναπνοής. Λίγες συνίστανται στην πλήρη αποκατάσταση μύτης σε θύματα ατυχημάτων όπως τα τροχαία ή επιθέσεων σκύλων.

Φωτογραφία: Cleveland Clinic


Δημοσιεύτηκε ! 2024-03-15 08:04:55

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button