Παράξενες ειδήσεις

Η πόλη στην Ισπανία που είναι χτισμένη κάτω από έναν βράχο

Η πόλη στην Ισπανία που είναι χτισμένη κάτω από έναν βράχο

Το Σετενίλ ντε λας Μποντέγκας (Setenil de las Bodegas) είναι πόλη που βρίσκεται 157 χλμ. βορειοανατολικά του Κάδιθ (Ανδαλουσία) στην νότια Ισπανία, όπου διαμένουν περίπου 3.000 κάτοικοι.

H πόλη είναι χτισμένη στις δύο πλευρές ενός μικρού ποταμού, του Rio Trejo, ο οποίος διασχίζει ένα μικρό φαράγγι. Στην μια πλευρά του φαραγγιού υπάρχει ένα τεράστιος βράχος και ορισμένοι από τους κατοίκους, για να κατασκευάσουν τα σπίτια τους, χρησιμοποίησαν σπηλιές ή κοιλώματα του βράχου και έχτισαν τους εξωτερικούς τοίχους των σπιτιών τους.

Γι’ αυτές τις κατοικίες είναι ιδιαίτερα γνωστή η Σετενίλ ντε λας Μποντέγκας, καθώς ο βράχος εγκλωβίζει την υπερβολική ζέστη το καλοκαίρι, αλλά και το κρύο, το χειμώνα.

Ο κεντρικός δρόμος ονομάζεται «Calle Cuevas del Sol» (Σπηλιά του Ήλιου) και είναι χτισμένος κάτω από ένα τεράστιο κομμάτι του βράχου που προεξέχει. Στον ηλιόλουστο δρόμο φιλοξενούνται εστιατόρια που είναι επίσης «κολλημένα» μέσα στις σπηλιές, ενώ από την κάτω πλευρά διακρίνεται το ποτάμι.

Οι περισσότεροι επισκέπτες περιδιαβαίνουν το χωριό, κάνοντας μια στάση στα μπαράκια που υπάρχουν στον περίφημο δρόμο Calle Cuevas de la Sombra (σπηλιές της σκιάς) μ’ έναν ογκόλιθο να βρίσκεται πάνω από τα κεφάλια τους, ενώ, στην συνέχεια, ανηφορίζουν τα στενά δρομάκια για να απολαύσουν την μαγική θέα των υπόλοιπων λευκών σπιτιών.

Στην περιοχή υπήρχε οχυρωμένη πόλη των Μαυριτανών. Το κάστρο της Σετενίλ ντε λας Μποντέγκας χρονολογείται από την περίοδο των Αλμοαδών, το 12ο αιώνα μ.Χ. Το Κάστρο Ναζάρι περιστοιχιζόταν από περίπου 40 πύργους, ωστόσο, σήμερα διατηρείται μόνο ένας.

Οι Χριστιανοί κατάφεραν να καταλάβουν την πόλη, μετά από πολιορκία 15 ημερών, το 1484, κατά την περίοδο της «Reconquista» (σ.σ. η διαδικασία κατάκτησης των μουσουλμανικών εδαφών της ιβηρικής χερσονήσου από τα χριστιανικά βασίλεια του βορρά).

Η ονομασία της Σετενίλ ντε λας Μποντέγκας προέρχεται από την ισπανική λέξη bodegas (που σημαίνει οινοποιείο, αποθήκη) και έχει τις ρίζες της στην κατάληψη της πόλης, από τους Χριστιανούς, οι οποίοι ξεκίνησαν να καλλιεργούν στην περιοχή αμπέλια. Τα οινοποιεία είναι λιγοστά κατά την σημερινή εποχή, ωστόσο, η περιοχή παραμένει δημοφιλής για τις νόστιμες ελιές της και τα αμύγδαλα.

Υπάρχει, όμως, και η παράδοση σύμφωνα με την οποία η ονομασία της πόλης προέρχεται από την λατινική φράση septem nihil (επτά φορές τίποτα), καθώς η Σετενίλ ντε λας Μποντέγκας καταλήφθηκε από τους Χριστιανούς μετά από επτά αποτυχημένες προσπάθειες.

To άρθρο Η πόλη στην Ισπανία που είναι χτισμένη κάτω από έναν βράχο δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε !

Back to top button