Υγεία

Γιατί τα παιδιά στην εφηβεία θέλουν να καταναλώσουν συμπληρώματα πρωτεΐνης; Τι λένε οι ειδικοί

Μπορεί η χρήση των πρωτεϊνικών ροφημάτων, οι μπάρες, σκόνες και άλλα συμπληρώματα να φαίνονται εύκολη λύση για όσους θέλουν να αυξήσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης, αλλά όταν πρόκειται για τους εφήβους, οι παιδίατροι ανησυχούν ότι μπορεί να βασίζονται υπερβολικά στα συμπληρώματα.

Δύο στους πέντε γονείς δήλωσαν ότι το παιδί τους που βρίσκεται στην εφηβεία κατανάλωσε τον τελευταίο χρόνο συμπληρώματα πρωτεΐνης, με τα έφηβα αγόρια να είναι πιο πιθανό να καταναλώσουν τα συμπληρώματα κάθε ή τις περισσότερες ημέρες από ό,τι τα έφηβα κορίτσια, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση του C.S. Mott Children’s Hospital που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Από το 46% των εφήβων αγοριών που κατανάλωσαν συμπληρώματα πρωτεΐνης τον τελευταίο χρόνο, περισσότεροι από τους μισούς γονείς τους δήλωσαν ότι το έκαναν για μυϊκή αύξηση. Από το 36% των έφηβων κοριτσιών που κατανάλωσαν τα συμπληρώματα, οι γονείς είπαν ότι οι κόρες τους χρησιμοποιούσαν τα συμπληρώματα πρωτεΐνης περισσότερο για απώλεια βάρους ή για να αντικαταστήσουν ένα γεύμα όταν ήταν απασχολημένες. Σχεδόν 1 στους 5 γονείς λέει ότι ο έφηβος τους δεν λαμβάνει αρκετή πρωτεΐνη.

«Το μάρκετινγκ μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι μια υψηλότερη ποσότητα πρωτεΐνης σημαίνει ότι ένα προϊόν είναι πιο υγιεινό – αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια!» δήλωσε η Sarah Clark, συνδιευθύντρια του Mott Poll και ερευνητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Michigan στο Ann Arbor. «Αντ’ αυτού, οι γονείς και οι έφηβοι μπορούν να αναζητήσουν ένα πιο ισορροπημένο προϊόν που έχει κάποια πρωτεΐνη, μαζί με άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες – αλλά πολύ λίγη (ή καθόλου) πρόσθετη ζάχαρη ή καφεΐνη».

Η δημοσκόπηση Mott Poll διεξήχθη τον Αύγουστο με τη συμμετοχή 989 γονέων εφήβων ηλικίας 13 έως 17 ετών. Το περιθώριο σφάλματος είναι συν ή πλην 1 έως 7 ποσοστιαίες μονάδες.

Το 44% των γονέων δηλώνουν ότι οι ίδιοι ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας ενθάρρυναν τον έφηβο να λάβει συμπληρώματα πρωτεΐνης, ιδίως σε περιπτώσεις όπου ο έφηβος εξέφραζε ενδιαφέρον για να έρθει σε φόρμα, να χάσει βάρος, να δείχνει ελκυστικός, να βελτιώσει την αθλητική του απόδοση ή να είναι υγιής.

Αλλά η λήψη συμπληρωμάτων πρωτεΐνης μπορεί να μην αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα, δήλωσε η Clark. Αν και η πρωτεΐνη αποτελεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής, η πρόσληψη πρέπει να εξετάζεται με βάση το πλαίσιο της συνολικής διατροφής του ατόμου, πρόσθεσε.

Πρέπει οι έφηβοι να λαμβάνουν συμπληρώματα πρωτεΐνης;

Σπάνια συνιστάται στους εφήβους να λαμβάνουν συμπληρώματα πρωτεΐνης, δήλωσε η Diana Schnee, παιδιατρική διαιτολόγος στο Cleveland Clinic Children’s στο Οχάιο, η οποία δεν συμμετείχε στη δημοσκόπηση Mott Poll.

Τα έφηβα κορίτσια ηλικίας 14 έως 18 ετών χρειάζονται συνήθως 46 γραμμάρια την ημέρα, ενώ τα έφηβα αγόρια της ίδιας ηλικίας χρειάζονται 52 γραμμάρια την ημέρα, σύμφωνα με τις συνιστώμενες διατροφικές ποσότητες.

Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης θα μπορούσαν να θέσουν τον χρήστη σε κίνδυνο υπερβολικής πρόσληψης πρωτεΐνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και ασκεί πίεση στα νεφρά, σύμφωνα με την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεν αξιολογεί τις σκόνες πρωτεΐνης πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά, πράγμα που σημαίνει ότι οι χρήστες θα μπορούσαν να εκτεθούν σε άλλες ουσίες, όπως διεγερτικά, δήλωσε η Schnee.

Ο FDA ελέγχει γενικά τα συμπληρώματα διατροφής ως τρόφιμα και ο οργανισμός έχει την εξουσία να λαμβάνει μέτρα μόνο κατά «οποιουδήποτε νοθευμένου ή κακοποιημένου προϊόντος συμπληρώματος διατροφής μετά την κυκλοφορία του στην αγορά», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του οργανισμού.

Εάν οι έφηβοι λαμβάνουν πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα της ημέρας και σε ορισμένα σνακ, τότε πιθανότατα λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη. Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης σπάνια δικαιολογούνται και μπορεί να συνιστώνται μόνο σε ορισμένους εφήβους που ακολουθούν μια περιορισμένη διατροφή, όπως ένα χορτοφαγικό ή vegan πρόγραμμα, πρόσθεσε η Schnee.

Πηγή: CNN


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-21 21:52:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button