Αχνιστή κολοκυθόσουπα με κάστανα και φέτα, ό,τι πρέπει για το γιορτινό τραπέζι
Αρχίζετε ήδη να σκέφτεστε τα φαγητά που θα ετοιμάσετε για το φετινό γιορτινό τραπέζι; Μία ζεστή σούπα, με αρώματα του χειμώνα, είναι ό,τι πρέπει για ορεκτικό στο τραπέζι των Χριστουγέννων.
Αυτή η κρεμμώδης σούπα με κολοκύθα, σερβίρεται ζεστή ζεστή και γαρνίρεται με τρίμματα φέτας και βραστά κάστανα που της ταιριάζουν εξαιρετικά.
Συνταγή για αχνιστή σούπα με κολοκύθα, με κάστανα και φέτα
Υλικά (για 8 μικρά μπολ)
1 κιλό σάρκα κολοκύθας (καθαρό βάρος – περίπου 1½ κιλό ακαθάριστη), σε κύβους 1,5 εκ.
1 μέτριο κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
250 γρ. κάστανα, βρασμένα* (για να γλιτώσουμε χρόνο, αγοράζουμε έτοιμα βρασμένα, καθαρισμένα και συσκευασμένα σε κενό αέρος κάστανα από το σούπερ μάρκετ)
1 κουτ. γλυκού κίτρινο κάρι σε σκόνη
2 λίτρα ζωμός κότας
100 ml ξινόγαλο (αριάνι – στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
150 γρ. φέτα σκληρή, πικάντικη, σε τρίμματα
30 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο λάδι σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι και την κολοκύθα για περίπου 20 – 25 λεπτά, χωρίς να προσθέσουμε υγρά, ανακατεύοντας πότε-πότε μέχρι να μελώσει η κολοκύθα. Αυτό το παρατεταμένο σοτάρισμα θα κάνει την κολοκύθα -και τη σούπα- νοστιμότερη.
Προσθέτουμε τα κάστανα, το κάρι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε για 1 – 2 λεπτά.
Μετά ρίχνουμε το ζωμό και δυναμώνουμε τη φωτιά στο μέτριο. Μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα υλικά.
Πολτοποιούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας με το ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ ή στο μούλτι.
Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
Ρίχνουμε το ξινόγαλο και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθεί.
Σερβίρουμε τη σούπα και γαρνίρουμε κάθε μερίδα με τρίμματα φέτας.
Μυστικά
* Πώς βράζουμε και καθαρίζουμε τα κάστανα;
Με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι (όχι με ευλύγιστη λάμα) κόβουμε τα κάστανα στη μέση. Τα βάζουμε να βράσουν σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει για περίπου 10 λεπτά. Πιέζοντάς τα μετά με τα δάχτυλα, γλιστράει σχετικά εύκολα το κάστανο, καθαρό από την εξωτερική, σκληρή φλούδα, αλλά και από το εσωτερικό ινώδες φλούδι, που με το βράσιμο έχει χαλαρώσει. Αν δεν γλιστρήσουν με τη μία, τα ξεφλουδίζουμε, πάλι εύκολα, με το μαχαίρι. Δεν τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, γιατί «στεγνώνει» η φλούδα τους, σκληραίνει και μετά δεν μπορούμε να τα καθαρίσουμε.
Διαβάστε επίσης:
Συνταγή για τέλειο χριστουγεννιάτικο κέικ – Σούπερ αφράτο, με κομμάτια φρούτων
Χριστούγεννα στο Μέγαρο: Συναυλίες, μπαλέτο, Καραγκιόζης και παγοπίστα – Όλο το πρόγραμμα