ΣΕΞ

Αυτό είναι το μυστικό για καλή στύση

Η λύση στο πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να κρύβεται σε 90′ την εβδομάδα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Διαβάστε τι προτείνουν τα νέα ερευνητικά ευρήματα

ΜΑΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

H στυτική δυσλειτουργία κρατά τα σκήπτρα στα προβλήματα της σεξουαλικής υγείας, εύλογα αν υπολογίσει κανείς ότι αφορά τους μισούς περίπου άνδρες ηλικίας 40-70 ετών καθώς και ότι αποτελεί συχνά σύμπτωμα κοινών νοσημάτων όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες. Για όποιον λοιπόν η διαταραχή τού χτύπησε την πόρτα και δεν επιθυμεί να καταφύγει στο πασίγνωστο μπλε χάπι ή σε άλλα, μπορεί να κερδίσει πίσω τη στύση του εναλλακτικά… έστω και αν χρειαστεί να ιδρώσει λίγο παραπάνω.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Sexual Medicine30 λεπτά αερόβιας άσκησης τρεις φορές την εβδομάδα μπορούν να εξασφαλίσουν θετικά αποτελέσματα αντίστοιχα με εκείνα των φαρμακευτικών παρεμβάσεων. Δραστηριότητες και ασκήσεις όπως το περπάτημα ή η ποδηλασία αποδείχθηκαν σύμμαχοι της στυτικής λειτουργίας ανεξαρτήτως παραγόντων όπως το σωματικό βάρος, η γενική υγεία ή πιθανές φαρμακευτικές αγωγές, με τα οφέλη πολλαπλάσια για όσους αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα με τη στύση τους.

Η εξήγηση εντοπίζεται στη σύνδεση της στυτικής λειτουργίας με την καρδιαγγειακή υγεία. Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Larry E. Miller, η μελέτη κομίζει τις απαραίτητες αποδείξεις σε γιατρούς και ασθενείς ώστε η σωματική άσκηση να αποτελέσει κομμάτι του θεραπευτικού πλάνου για τη συχνή σεξουαλική διαταραχή.

Αποτελεσματική όσο τα φάρμακα

Οι ερευνητές ανέσυραν μέσα από την επιστημονική βιβλιογραφία 11 τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες μελέτες με συνολικό δείγμα 1.100 ανδρών, 600 στις πειραματικές ομάδες που γυμνάζονταν κατά μέσο όρο για 30 έως 60 λεπτά, τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα, και 500 άνδρες στις ομάδες ελέγχου χωρίς την παρέμβαση της σωματικής άσκησης.

Η ανασκόπηση έδειξε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η σοβαρότητα της στυτικής δυσλειτουργίας, τόσο ισχυρότερα ήταν τα οφέλη της άσκησης, πετυχαίνοντας βελτίωση της στύσης κατά 5 βαθμούς επί μιας τυποποιημένης κλίμακας από το 6 έως το 30. Για τους άνδρες με ήπια και μέτρια δυσλειτουργία, οι αντίστοιχες βελτιώσεις ήταν 2 και 3 βαθμών.

Τα αποτελέσματα ήταν συγκρίσιμα με αυτά των αναστολέων της 5-Φωσφοδιεστεράσης (PhosphoDiesterase-5/PDE-5), κατηγορία φαρμάκων κατά της στυτικής δυσλειτουργίας που περιλαμβάνει τη σιλδεναφίλη και ταδαλαφίλη και τα οποία πέτυχαν βελτίωση 4 έως 8 μονάδων. Η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης από την άλλη συνδέθηκε με βελτίωση 2 μονάδων.

«Μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα ότι οι άνδρες με πιο σοβαρή στυτική δυσλειτουργία είδαν μεγαλύτερη βελτίωση με την άσκηση, σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα που παρατηρήθηκαν σε άνδρες που λάμβαναν φάρμακα όπως η σιλδεναφίλη» δήλωσε ο Δρ Miller.

Η στυτική δυσλειτουργία αποδίδεται συχνά σε παράγοντες που ενοχοποιούνται για την καρδιαγγειακή νόσο, όπως η φλεγμονή, η στένωση των αρτηριών (ενδοθηλιακή δυσλειτουργία) και η αθηροσκλήρωση. Κάποια σχόλια ουρολόγων που δεν συμμετείχαν στη μελέτη στράφηκαν γύρω από την παραπάνω σχέση, επισημαίνοντας τον ρόλο της στυτικής δυσλειτουργίας ως έναν δείκτη της καρδιαγγειακής υγείας -κάτι που εξηγεί εν μέρει και τη θετική επίδραση της αερόβιας άσκησης- αλλά και τη σημασία μιας συμβατικής θεραπευτικής λύσης για άνδρες που δυσκολεύονται με τη φαρμακευτική αγωγή λόγω παρενεργειών όπως ο πονοκέφαλος, η καούρα, η ναυτία, οι εξάψεις και οι μυαλγίες.

Διαβάστε επίσης:

Η προσωπικότητα που φρενάρει τη στυτική λειτουργία και τις επιδόσεις

Στυτική δυσλειτουργία: Πέντε φυσικοί τρόποι να την ξεπεράσουμε

Στυτική δυσλειτουργία: Η συνήθεια που αυξάνει τον κίνδυνο κατά 50%


Δημοσιεύτηκε !

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button