ΣΕΞ

Η συνήθεια που φέρνει το ζευγάρι πιο κοντά και προσθέτει χρόνια στη ζωή και των δύο

Μήπως σας αρέσει να απολαμβάνετε ένα ποτήρι κρασί με το άλλο σας μισό; Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, η συνήθεια αυτή όχι μόνο σας φέρνει πιο κοντά, αλλά έχει και ένα επιπλέον bonus – και για τους δύο!

ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ

Πολλά χαρακτηριστικά ή ενδιαφέροντα ενώνουν ένα ζευγάρι: η αγάπη για τα ταξίδια, για το φαγητό, για τη γυμναστική, ακόμα και για συγκεκριμένες ταινίες ή μουσική. Όταν, όμως, ο κοινός παρονομαστής είναι το αλκοόλ, το ζευγάρι όχι μόνο ζει καλύτερα μαζί, αλλά και περισσότερο συνολικά.

Αυτά ήταν τα εκπληκτικά αποτελέσματα μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο The Gerontologist, με επικεφαλής ερευνήτρια την Δρα Kira Birditt, καθηγήτρια έρευνας στο Κέντρο Έρευνας Έρευνας του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Michigan. Η ίδια υποστηρίζει ότι υπάρχει μια θεωρία στη βιβλιογραφία για το αλκοόλ που ονομάζεται «the drinking partnership» -ή σε ελεύθερη μετάφραση μια… «συμφωνία ποτών», χωρίς όμως να αναφέρεται στην κατανάλωση χωρίς μέτρο- κατά την οποία τα ζευγάρια που έχουν παρόμοια πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ, τείνουν να έχουν και καλύτερη σχέση, με λιγότερες συγκρούσεις και πιο μακρόχρονους γάμους. Αυτό ήταν το συμπέρασμα της παρούσας μελέτης.

Αν και πολλές έρευνες έχουν εξετάσει τις επιπτώσεις των προτύπων κατανάλωσης αλκοόλ των ζευγαριών στα αποτελέσματα του γάμου, οι επιπτώσεις στην υγεία είναι λιγότερο σαφείς. Ωστόσο, οι συνήθειες που είναι καλές για το γάμο δεν είναι απαραίτητα καλές και για την υγεία, επισημαίνει η Δρ Birditt.

«Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να εξετάσουμε τη χρήση αλκοόλ σε ζευγάρια από τη μελέτη Health and Retirement Study και τις επιπτώσεις στη θνησιμότητα. Διαπιστώσαμε ότι τα ζευγάρια στα οποία και οι δύο δήλωσαν ότι έπιναν αλκοόλ τους τελευταίους τρεις μήνες ζούσαν περισσότερο από τα άλλα ζευγάρια που είτε δήλωσαν και οι δύο ότι δεν έπιναν είτε είχαν ασύμφωνες συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ, στα οποία ο ένας έπινε και ο άλλος όχι» εξηγεί η Δρ Kira Birditt.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 4.656 παντρεμένα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια ή ζευγάρια που συζούσαν ηλικίας άνω των 50 ετών στην Αμερική, που ανέφεραν πόσο συχνά έπιναν αλκοόλ τους τελευταίους τρεις μήνες. Συνολικά, εξετάσθηκαν κατά τη διάρκεια δύο δεκαετιών, με ενδιάμεσες επανεξετάσεις κάθε δύο χρόνια. Συμπερασματικά, όταν και τα δύο μέλη από τα ζευγάρια έπιναν αλκοόλ, έτειναν να ζουν και περισσότερο.

Μια… «σχέση με βάση το αλκοόλ»; 

Ωστόσο, η διαπίστωση αυτή δεν περιλαμβάνει συστάσεις για αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ μαζί με το ταίρι σας, τονίζει η Δρ Birditt, προειδοποιώντας πόσο λανθασμένη είναι μια τέτοια ανάγνωση. Όπως διευκρινίζει, η μελέτη εξέτασε συγκεκριμένα τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ και όρισε την κατανάλωση αλκοόλ πολύ ευρέως, εξετάζοντας αν ένας από τους συντρόφους είχε πιει ή όχι ένα ποτό τους τελευταίους τρεις μήνες. Ωστόσο, μπορεί να υποδηλώνει τη σημασία του να θυμόμαστε πώς ο ένας σύντροφος μπορεί να επηρεάσει την υγεία του άλλου.

Συνεπώς, η συμφωνία κατανάλωσης αλκοόλ μεταξύ των ζευγαριών μπορεί να αντικατοπτρίζει τη συμβατότητα μεταξύ των συντρόφων όσον αφορά τον τρόπο ζωής τους, την οικειότητα και την ικανοποίηση από τη σχέση τους. «Έχουμε συμπεράνει και σε άλλες μελέτες ότι τα ζευγάρια που απολαμβάνουν το αλκοόλ παρέα τείνουν να έχουν καλύτερη ποιότητα σχέσης, και αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η συνήθεια αυτή αυξάνει την οικειότητα» σχολίασε η Δρ Birditt.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ προέβλεπε καλύτερα ποσοστά επιβίωσης μεταξύ των ατόμων και των συντρόφων τους σε σύγκριση με τη βαριά κατανάλωση αλκοόλ.

Η συγκεκριμένη επίδραση θα πρέπει μελλοντικά να διερευνηθεί εκτενώς, με την Δρα Birditt να επιθυμεί να διερευνήσει περαιτέρω ερωτήματα που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ από τα ζευγάρια και πώς επηρεάζει τη σχέση τους.

Διαβάστε επίσης: 

Single ή σε σχέση: Ποιοι ζουν περισσότερο – Έρευνα απαντά

Να σε ποια ζευγάρια δεν κάνει καλό ο γάμος

Ο σίγουρος τρόπος να βελτιώσετε τη λίμπιντο, τη στύση και τη συχνότητα των επαφών


Δημοσιεύτηκε !

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button