Συνταγές

Αλμυρή κολοκυθόπιτα με πορτοκαλί κολοκύθα, γραβιέρα και αρσενικό Νάξου

Αν δεν έχεις δοκιμάσει την πορτοκαλί κολοκύθα ή γλυκοκολοκύθα σε συνταγή για πίτα αλλά αλμυρή, τότε “χάνεις” αλλά γι΄αυτό είμαι εδώ για εσένα!

Λατρεύω τις πίτες με κολοκύθες, και ίσως το ξέρεις, αν έχει δει την συνταγή για μπατζίνα.

Την συνταγή για αλμυρή κολοκυθόπιτα με πορτοκαλί κολοκύθα, γραβιέρα και αρσενικό Νάξου την μοιράστηκα πρώτη φορά στο Olive.

Όταν γνώρισα την γιαγιά Ευτυχία το 2007 μόλις είχα ξεκινήσει να το blogging. Κάποια στιγμή της εξήγησα τί ακριβώς έκανα, την επομένη με πήρε τηλέφωνο.

Μου ζήτησε να την επισκεφτώ  και μου έδωσε ένα τεράστιο αρχείο με χειρόγραφες συνταγές.

«Το φαγητό έχει αξία όταν το μοιράζεσαι», μου είπε.

Οι πίτες και τα γλυκά του κουταλιού που έφτιαχνε ήταν επάξια φημισμένα!

Η αλμυρή κολοκυθόπιτα είναι μια δική μου παραλλαγή, το χειροποίητο φύλλο «της» αξεπέραστο.

Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή

Το φύλλο

Για το φύλλο με μαγιά σου είπα αναλυτικά στη συνταγή για χορτόπιτα, οπότε μπορείς να διαβάσεις τα πάντα εδώ.

Η γέμιση

Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να φτιάχνουμε την αλμυρή κολοκυθόπιτα με κολοκυθάκια και τις γλυκές πίτες με κολοκύθα με την πορτοκαλί.

Όμως αυτή εδώ είναι άλλο πράγμα! Ξέχνα το παραπάνω η γλυκοκολοκύθα άλλωστε ξέρεις πόσο ταιριάζει και σε φαγητά.

Και ξέρω ότι γίνομαι γραφική.. όμως οι κολοκύθες που χρησιμοποιούνται ωμές και ελαφρώς μαγειρεμένες σαν γέμιση θέλουν κουτάλι!

Δεν βάζω φέτα γιατί δεν της πάει, θέλει μεν έντονα τυριά όπως το αρσενικό Νάξου αλλά και γραβιέρα γλυκιά.

Και βέβαια κρεμμύδι ξερό!

Δυόσμο ή κανέλα;

Το θέμα είναι ότι ταιριάζουν και τα δύο τόσο, μα τόσο πολύ που πραγματικά δεν ξέρω τί να προτείνω ως “καλύτερο”.

Αν σου αρέσουν οι πιο “γλυκές” γεύσεις βάλε κανέλα και αν θες “φρεσκάδα” δυόσμο αλλά όχι και τα δύο μαζί.

Σου δίνω υπόσχεση νοστιμιάς γι’ αυτή την πίτα, βάλε τη στο τραπέζι σου ή σημείωσε τη συνταγή για τα Χριστούγεννα!


Εύα

Αλμυρή κολοκυθόπιτα με πορτοκαλί κολοκύθα, γραβιέρα και αρσενικό Νάξου

Αλμυρή κολοκυθόπιτα με πορτοκαλί κολοκύθα, γραβιέρα και αρσενικό Νάξου! Σου δίνω υπόσχεση νοστιμιάς γι’ αυτή την πίτα, βάλε τη στο τραπέζι σου ή σημείωσε τη συνταγή για τα Χριστούγεννα!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ EMAIL

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ 1 hr

ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ 1 hr 10 mins

ΕΙΔΟΣ ΓΕΥΜΑΤΟΣ Πίτα

ΥΛΙΚΑ  

Για το φύλλο

  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. σκληρό αλεύρι κίτρινο
  • 240 γρ. χλιαρό νερό
  • 3 γρ. ξηρή μαγιά
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι

Επιπλέον θα χρειαστούμε

  • Αλεύρι ή νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
  • Ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Για τη γέμιση

  • 1200 γρ. πορτοκαλί κολοκύθα, τριμμένη
  • 300 γρ. γραβιέρα
  • 200 γρ. αρσενικό Νάξου , ή κεφαλοτύρι
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • ½ κ.γ. κανέλα, ή μικρό ματσάκι δυόσμο
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ  

Το φύλλο

  • Σε μπολ βάζουμε τα άλευρα κάνουμε μια λακκούβα, προσθέτουμε τη μαγιά, το νερό και αφήνουμε στην άκρη 10-15 να ενεργοποιηθεί η μαγιά’.

  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για το φύλλο ζυμώνουμε για 6-8’.

  • Σκεπάζουμε τη ζύμη και αφήνουμε σε δροσερό σημείο μέχρι να ανοίξουμε τα φύλλα.

Η γέμιση

  • Αλατίζουμε και στύβουμε την κολοκύθα να βγάλει τα υγρά της, βάζουμε την κολοκύθα σε μια κατσαρόλα να βράσει και όταν βγάλει όλα της τα υγρά αποσύρουμε.

  • Σε ένα τηγανάκι σοτάρουμε τα κρεμμύδια με 3 κ.σ. ελαιόλαδο για 5’ να καραμελώσουν και τα προσθέτουμε στην κολοκύθα.

  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

  • Κατόπιν προσθέτουμε τα τυριά.

Η πίτα

  • Ζυμώνουμε ελαφρά και χωρίζουμε το ζυμάρι σε 5 ισόποσα κομμάτια και τα πασπαλίζουμε με αλεύρι.

  • Με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε 5 φύλλα.

  • Λαδώνουμε ένα ταψί 32-34 εκ. περίπου, στρώνουμε 2 φύλλα, τα οποία ραντίζουμε κάθε φορά με ελαιόλαδο.

  • Απλώνουμε την μισή ποσότητα της κολοκύθας, στρώνουμε ένα φύλλο και συνεχίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση.

  • Κλείνουμε την κολοκυθόπιτα με 2 φύλλα και γυρίζουμε τις άκρες.

  • Λαδώνουμε, ραντίζουμε με λίγο νερό και χαράζουμε με ένα μαχαίρι τα πάνω φύλλα.

  • Ψήνουμε την πίτα σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο, στο χαμηλότερο ράφι στους 200ο C για 40’ στις κάτω αντιστάσεις και ακόμη 30’ πάνω κάτω.

  • Σερβίρουμε την αλμυρή κολοκυθόπιτα ζεστή ή κρύα.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

– Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τον φούρνο, σε κάθε περίπτωση ψήνουμε μόνο στις αντιστάσεις και στο χαμηλότερο ράφι
– Αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο επιλέγουμε ένα καλής ποιότητας χωριάτικο
Εδώ μπορείς να δεις και άλλες Χριστουγεννιάτικες συνταγές από την Ελληνική κουζίνα και εδώ συνταγές για πίτες

Δημοσιεύτηκε !

Back to top button