Συνταγές

Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής: Πώς να φτιάξετε το πρόσφορο και η προσευχή που λένε πριν το ζύμωμα

Εννέα μέρες μετά την Ανάληψη του Χριστού, δηλαδή το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής, η Εκκλησία μνημονεύει όλους τους κεκοιμημένους από τον Αδάμ μέχρι σήμερα.

Παραδοσιακά το Ψυχοσάββατο πηγαίνουν πρόσφορο στην εκκλησία μαζί με κόλλυβα και το δίπτυχο, το χαρτάκι στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα των ζώντων και των κεκοιμημένων, τα οποία μνημονεύονται κατά τη Θεία Λειτουργία.

Το πρόσφορο πολλές γυναίκες το αγοράζουν από το αρτοποιείο, όμως, πολλές είναι κι εκείνες που το φτιάχνουν μόνες. Αν θέλετε να φτιάξετε κι εσείς πρόσφορο στο σπίτι σας, βρήκαμε στο ekklisiaonline.gr και τον τρόπο παρασκευής του, αλλά και την προσευχή που λένε πριν το ζυμώμα.

Πώς να φτιάξετε το πρόσφορο

Υλικά:

3/4 κιλού αλεύρι σίτου σκληρό ή και μαλακό ανάμικτο.

Ενα κουταλάκι του γλυκού κοφτό με αλάτι.

Προζύμι ξινό. Είναι καλό να αποφεύγουμε τη μαγιά μπύρας.

Τρία περίπου φλιτζάνια του τσαγιού νερό χλιαρό.

Ειδικά για τον σκοπό αυτό, σκεύη (λεκάνη, ταψάκι κ.α.)

Εκτέλεση:

Πριν αρχίσουμε, θυμιάζουμε τα υλικά σταυροειδώς, τρεις φορές λέγοντας: Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, έχοντας αναμμένο ένα καθαρό κεράκι.

Αρχίζουμε την εκτέλεση βάζοντας σε μια λεκάνη το αλεύρι. Μέσα σε λίγο ζεστό νερό λιώνουμε το προζύμι ή την μαγιά, ρίχνοντας και το αλάτι.

Στη συνέχεια τα ρίχνουμε και αυτό μέσα στη λεκάνη με το αλεύρι και ζυμώνουμε με δύναμη και γρήγορα, για περίπου μισή ώρα, προσέχοντας η ζύμη να είναι σφιχτή προσθέτοντας το ανάλογο χλιαρό νερό.

Όταν η ζύμη γίνει εντελώς λεία και ελαφριά, σαν την επιφάνεια που έχει το μάρμαρο, της δίνουμε στρογγυλό σχήμα και την βάζουμε σε ταψί.

Σκεπάζουμε το πρόσφορο με καθαρή, ειδικά για το σκοπό αυτό, πετσέτα και το βάζουμε σε ζεστό μέρος για 15 – 20 λεπτά.

Μετά το ξεσκεπάζουμε και λέγοντας την ευχή: ”Δι ευχών των Αγίων Πατέρων ημών, Κύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός ελέησον ημάς Αμήν ”, τοποθετούμε στο κέντρο με δύναμη την ειδική σφραγίδα για να ανατυπωθούν καλά τα ανάγλυφα σύμβολα της σφραγίδας και κυρίως τα γράμματα:

ΙΣ ΧΡ

ΝΙ ΚΑ

Μ Θ, καθώς και τα εννέα τάγματα των Αγίων

Πρωτίστως, έχουμε πασπαλίσει την σφραγίδα με λίγο αλεύρι, την τινάζουμε και την τοποθετούμε όπως προαναφέραμε. Ξανασκεπάζουμε το πρόσφορο και το τοποθετούμε και πάλι σε ζεστό χώρο για δύο περίπου ώρες .

Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, γύρω στους 200 βαθμούς, για μία περίπου ώρα.

Η προσευχή που λένε την ώρα της προετοιμασίας για το ζύμωμα

Εις τό όνομα τού Πατρός καί τού Υιού καί τού Αγίου Πνεύματος. Αμήν.

Άγιος ο Θεός, Άγιος Ισχυρός, Άγιος Αθάνατος, ελέησον ημάς.

Δόξα Πατρί καί Υιώ καί Αγίω Πνεύματι. Καί νύν καί αεί καί εις τούς αιώνας τών αιώνων. Αμήν.

Παναγία Τριάς, ελέησον ημάς. Κύριε, ιλάσθητι ταίς αμαρτίαις ημών. Δέσποτα, συγχώρησον τάς ανομίας ημίν. Άγιε, επίσκεψαι καί ίασαι τάς ασθενείας ημών, ένεκεν τού ονόματός σου.

Κύριε, ελέησον: Κύριε, ελέησον: Κύριε, ελέησον.

Δόξα Πατρί καί Υιώ καί Αγίω Πνεύματι. Καί νύν καί αεί καί εις τούς αιώνας τών αιώνων. Αμήν.

Πάτερ ημών ο εν τοίς ουρανοίς, αγιασθήτω τό όνομά σου. Ελθέτω η βασιλεία σου. Γενηθήτω τό θέλημά σου, ως εν ουρανώ, καί επί τής γής. Τόν άρτον ημών τόν επιούσιον δός ημίν σήμερον. Καί άφες ημίν τά οφειλήματα ημών, ως καί ημείς αφίεμεν τοίς οφειλέταις ημών. Καί μή εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν, αλλά ρύσαι ημάς από τού πονηρού.

Ότι σού εστιν η βασιλεία καί η δύναμις καί η δόξα τού Πατρός καί τού Υιού καί τού Αγίου Πνεύματος, νύν καί αεί καί εις τούς αιώνας τών αιώνων. Αμήν.

Κεντρική φωτό: Youtube

Διαβάστε επίσης

5 συνταγές που μπορείς να φτιάξεις τo Σαββατοκύριακο και να τις έχεις όλη την εβδομάδα!

Γαύρος πλακί στον φούρνο- Το απόλυτο υγιεινό και καλοκαιρινό φαγητό
Δημοσιεύτηκε !

Back to top button