Οικονομία

RebrainGreece: Στο Μόναχο στις 28/11 η νέα δράση για την επιστροφή Ελλήνων του εξωτερικού

Σε λειτουργία βρίσκεται η πλατφόρμα εγγραφών για την έβδομη δράση εξωστρέφειας RebrainGreece, που διοργανώνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης το Σάββατο 28 Νοεμβρίου στο Μόναχο της Γερμανίας, με τη συμμετοχή 28 επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης rebrain-greece.idloom.events/rebrain-greece-munich, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η διασύνδεση Ελλήνων επαγγελματιών υψηλής εξειδίκευσης που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό με επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες αναζητούν στελέχη για θέσεις αυξημένων απαιτήσεων. Μέσα από την εκδήλωση, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις προοπτικές απασχόλησης στην ελληνική αγορά, να πραγματοποιήσουν δια ζώσης συνεντεύξεις και να διερευνήσουν τις δυνατότητες επαγγελματικής επιστροφής στη χώρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η δράση εντάσσεται στην προσπάθεια αξιοποίησης του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού της ελληνικής διασποράς και ενίσχυσης της παραγωγικής ανασυγκρότησης, σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα καταγράφει βελτίωση στους δείκτες ανεργίας και απασχόλησης, καθώς και στους όρους εργασίας.


Την έναρξη των εγγραφών ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στη διοργάνωση του Μονάχου.

Όπως ανέφερε, η επιτυχία των προηγούμενων εκδηλώσεων δίνει τη δυνατότητα συνέχισης της πρωτοβουλίας σε μια πόλη με ισχυρή ελληνική παρουσία και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους αιχμής. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η εκδήλωση δίνει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να έρθουν σε άμεση επαφή με Έλληνες του εξωτερικού, να συγκεντρώσουν βιογραφικά και να διερευνήσουν συνεργασίες για την κάλυψη εξειδικευμένων θέσεων εργασίας.


Η υπουργός σημείωσε επίσης ότι οι συμμετέχοντες θα μπορούν να ενημερωθούν για τις δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης και τα κίνητρα προσέλκυσης που προσφέρουν οι επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι στόχος είναι η δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για το επόμενο επαγγελματικό βήμα των Ελλήνων στην πατρίδα τους.

Οι 28 επιχειρηματικοί όμιλοι και οι κλάδοι απασχόλησης

Στη δράση έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή 28 επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και προσφέρουν εκατοντάδες εξειδικευμένες και υψηλόβαθμες θέσεις εργασίας.


Οι ευκαιρίες απασχόλησης καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κλάδων της οικονομίας, μεταξύ των οποίων οι τραπεζικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η ενέργεια και οι ενεργειακές υποδομές, η μεταλλουργία, η μεταποίηση μετάλλων, οι κατασκευές, οι υποδομές και η ανάπτυξη ακινήτων.

Στο πεδίο των διαθέσιμων επαγγελματικών ευκαιριών περιλαμβάνονται επίσης οι αερομεταφορές, η ναυτιλία, οι τηλεπικοινωνίες, η αμυντική και αεροδιαστημική βιομηχανία, η μεταλλευτική βιομηχανία, οι υπηρεσίες υγείας, οι ελεγκτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, καθώς και η καπνοβιομηχανία, η τσιμεντοβιομηχανία και τα δομικά υλικά.

Η εκδήλωση στο Μόναχο αποτελεί την έβδομη κατά σειρά δράση εξωστρέφειας του υπουργείου Εργασίας στο εξωτερικό. Έχουν προηγηθεί αντίστοιχες διοργανώσεις στο Λονδίνο, το Άμστερνταμ, το Ντίσελντορφ, τη Στουτγκάρδη και τη Νέα Υόρκη, με βασικό στόχο την ενίσχυση της σύνδεσης των Ελλήνων που μετανάστευσαν, κυρίως κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, με την εγχώρια αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, στις προηγούμενες εκδηλώσεις έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 9.500 ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά εργασίας και να έρθουν σε επαφή με 120 από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα, προκειμένου να εξετάσουν τις επαγγελματικές τους προοπτικές.

Την έκταση της μεταναστευτικής κινητικότητας των προηγούμενων ετών αποτυπώνουν τα στοιχεία της Eurostat που επικαλείται το υπουργείο Εργασίας. Ειδικότερα, κατά την περίοδο 2010-2024, περίπου 773.000 Έλληνες πολίτες έφυγαν από τη χώρα, ενώ 473.000 επέστρεψαν.

Με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα, έχει ανακτηθεί το 61,4% της εκροής Ελλήνων που καταγράφηκε κατά την περίοδο της κρίσης, εξέλιξη που αναδεικνύει τη σημασία πρωτοβουλιών οι οποίες επιδιώκουν να συνδέσουν το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό του εξωτερικού με τις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ακολούθησε το . .

Πρόσθεσε το . ως προτιμώμενη πηγή στη Google




Δημοσιεύτηκε ! 2026-10-09 15:06:00

Back to top button