ΣΕΞ

H φυσική ορμόνη που μπορεί να την απογειώσει

Μια νέα, αποτελεσματική θεραπεία με στόχο την αναπτέρωση της ερωτικής διάθεσης προτείνουν Βρετανοί ερευνητές, στρεφόμενοι σε πιο φυσικές λύσεις αποτελεσματικές και για τα δύο φύλα

ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ

Για ποιο λόγο τα νέα ζευγάρια, και ιδιαίτερα οι millennials, απέχουν από το σεξ λόγω πεσμένης διάθεσης;

Όπως διαφορετικές μελέτες έχουν αναδείξει, η μειωμένη λίμπιντο θα μπορούσε να είναι απόρροια αυξημένου άγχους ή και υποχρεώσεων, όπως η ανατροφή των παιδιών. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 από το βρετανικό δίκτυο συμβουλευτικής Relate, το 61% των ατόμων ηλικίας 30 ετών ανέφεραν ότι κάνουν λιγότερο σεξ απ’ ό,τι θα ήθελαν λόγω των παιδιών, ενώ το 31% δήλωσε ότι «έχασε τη λίμπιντό του από τότε που απέκτησε παιδιά». Άλλοι ανέφεραν το άγχος που μπορεί να προέρχεται και από το εργασιακό τους περιβάλλον.

Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι, Βρετανοί επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου εκτιμούν τώρα ότι έχουν βρει τη λύση για τη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, μέσω μιας νέας θεραπείας με τη φυσική ορμόνη κισπεπτίνη.

Οι προς το παρόν διαθέσιμες θεραπείες συμπεριλαμβάνουν τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, που όμως δεν αποδεικνύεται αποτελεσματική για όλους. Η κισπεπτίνη, από την άλλη, έχει την ιδιότητα να διεγείρει την απελευθέρωση άλλων αναπαραγωγικών ορμονών από τον υποθάλαμο στον εγκέφαλο.

Μια αποτελεσματική θεραπεία 

Δύο πρόσφατες μελέτες, και οι δύο δημοσιευμένες στο περιοδικό JAMA Network Open, επιβεβαίωσαν ότι η συγκεκριμένη ορμόνη κατάφερε να ενισχύσει τη σεξουαλική επιθυμία, τόσο των αντρών, όσο και των γυναικών.

Στη μια μελέτη συμμετείχαν 32 προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και στην άλλη 32 άνδρες με διαταραχή υποδραστικής σεξουαλικής επιθυμίας. Και στις δύο μελέτες χρησιμοποιήθηκε η 75λεπτη έγχυση της ορμόνης (υποδόρια ένεση) και σε μια διαφορετική περίπτωση, ένα εικονικό φάρμακο.

Στη συνέχεια, αφού οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν ερωτικό περιεχόμενο, η ερευνητική ομάδα εξέτασε την εγκεφαλική τους δραστηριότητα μέσω μαγνητικής τομογραφίας και εκτίμησε τις σεξουαλικές τους αντιδράσεις. Ακόμα, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος και συμπεριφορικά τεστ πριν και μετά τη θεραπεία.

Όπως ανέδειξαν τα αποτελέσματα, στις γυναίκες, η κισπεπτίνη βελτίωσε τη σεξουαλική δραστηριότητα και τη διέγερση σε περιοχές του εγκεφάλου που διαταράσσονται από την υποτονική σεξουαλική επιθυμία.

Όσο περισσότερο η κισπεπτίνη ενεργοποιούσε ένα βασικό τμήμα του εγκεφάλου, τον οπίσθιο φλοιό του προσαγωγίου, τόσο λιγότερο οι γυναίκες ανέφεραν έλλειψη επιθυμίας για το σεξ, ενώ ανέφεραν επίσης ότι ένιωθαν πιο ελκυστικές υπό την επίδραση της ορμόνης, σύμφωνα με τις δοκιμές διάθεσης και συμπεριφοράς.

Όσον αφορά τους άντρες, και σε αυτούς ενισχύθηκε ιδιαίτερα η εγκεφαλική δραστηριότητα σε βασικές περιοχές που συνδέονται με τη σεξουαλική επιθυμία, ενώ παράλληλα αυξήθηκε η σκληρότητα της στύσης έως και 56%, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο κατά την προβολή ενός ερωτικού βίντεο.

«Αυτές οι δύο μελέτες μας παρέχουν τα πρώτα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα της κισπεπτίνης στη σεξουαλική επιθυμία, η χρήση της οποίας θεωρείται ασφαλής και για τα δύο φύλα και με τη δυνατότητα να αλλάξει τα δεδομένα» αναφέρει σχετικά ο δρ. Αλέξανδρος Κομνηνός, σύμβουλος ενδοκρινολόγος στο Imperial College Healthcare NHS Trust, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.

Όπως μάλιστα σημειώνει ο δρ. Κομνηνός, επιβεβαιώνοντας ότι οι millennials πλήττονται ιδιαίτερα, άνδρες και γυναίκες ηλικίας 30 έως 50 ετών, αναζητούν βοήθεια για τη λύση της μειωμένης λίμπιντο, θεωρώντας όμως ότι πρόκειται για ζήτημα στυτικής δυσλειτουργίας, ενώ ο ένοχος είναι η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

Διαβάστε επίσης

Λίμπιντο: Επτά τρόποι να την απογειώσετε

Η κίνηση που διεγείρει και ξυπνά άμεσα τη λίμπιντο

 


Δημοσιεύτηκε !

Back to top button