
Drone αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής μετά την έκρηξη στην Πλάκα – Συνεχίζονται οι έρευνες
Εικόνα εκτεταμένης καταστροφής παρουσιάζει το σημείο της ισχυρής έκρηξης που σημειώθηκε λίγο μετά τις 7:30 το πρωί της Παρασκευής (25/09) σε διώροφο κτήριο στην οδό Λυσικράτους, στην Πλάκα, ενώ οι έρευνες των Αρχών συνεχίζονται στα συντρίμμια για τυχόν εγκλωβισμένους.
Νέα φωτογραφία από ψηλά αποτυπώνει την έκταση της κατάρρευσης, με μεγάλο τμήμα του κτηρίου να έχει καταρρεύσει και μπάζα να έχουν καλύψει σχεδόν ολόκληρο τον χώρο. Ζημιές έχουν προκληθεί και σε παρακείμενα κτίσματα, καταστήματα και σταθμευμένα οχήματα.
Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή ώστε ο κρότος ακούστηκε σε μεγάλο μέρος του κέντρου της Αθήνας. Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ δύο γυναίκες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», χωρίς η κατάσταση της υγείας τους να εμπνέει ανησυχία.
PHOTO 1 / 3
Photo 1/3
Eναεριες φωτογραφιες απο τις καταστροφες μετα την εκρηξη στην οδο Λυσικρατους Πηγή: Eurokinissi
![[389786] ΕΝΑΕΡΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΛΥΣΙΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ](https://img.cnngreece.gr/img/840/max/70/2026/09/25/1790327100656-103016002-7098048.jpg?t=BDPJtDDxEXalpTIC3jiAYg)
Photo 2/3
Eναεριες φωτογραφιες απο τις καταστροφες μετα την εκρηξη στην οδο Λυσικρατους Πηγή: Eurokinissi
![[389786] ΕΝΑΕΡΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΛΥΣΙΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ](https://img.cnngreece.gr/img/840/max/70/2026/09/25/7098041.jpg?t=_kEg4ynQRMkaQtD4Zh8vjA)
Photo 3/3
Eναεριες φωτογραφιες απο τις καταστροφες μετα την εκρηξη στην οδο Λυσικρατους Πηγή: Eurokinissi
Έρευνες στα συντρίμμια για εγκλωβισμένους
Οι έρευνες επικεντρώνονται στο εσωτερικό και στα συντρίμμια του κτηρίου, καθώς δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί πλήρως αν υπήρχαν άνθρωποι μέσα την ώρα της έκρηξης.
Στην επιχείρηση συμμετέχουν εξειδικευμένα στελέχη της 1ης ΕΜΑΚ, με ειδικές κάμερες και εκπαιδευμένο σκύλο, προκειμένου να ελεγχθεί κάθε προσβάσιμο σημείο.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, ανέφερε ότι δύο γυναίκες απεγκλωβίστηκαν από παρακείμενο κτήριο «με πρόχειρα μέσα, λόγω της στενότητας του χώρου και των συντριμμιών που υπήρχαν στην περιοχή», σημειώνοντας ότι είναι καλά στην υγεία τους.
Όπως πρόσθεσε, επειδή το κτήριο που κατέρρευσε ήταν κατοικήσιμο, «πρέπει να ερευνηθεί από άκρη σε άκρη».
«Έχουν εισέλθει – όσο μας επιτρέπουν τα συντρίμμια – εξειδικευμένα στελέχη της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών με ειδικές κάμερες», ανέφερε.
ψ
«Είδα το κτήριο να γκρεμίζεται»
Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν στο CNN Greece τις στιγμές που ακολούθησαν την έκρηξη.
«Στο διπλανό κτήριο ακούστηκε ένα δυνατό μπαμ. Βγήκαμε έξω τρομαγμένοι. Ευτυχώς γλιτώσαμε και δεν χτυπήσαμε», ανέφερε ένας από αυτούς.
Εργαζόμενος σε γειτονικό κτήριο, ο οποίος βρισκόταν μέσα την ώρα της έκρηξης, περιέγραψε:
«Την ώρα που καθαρίζαμε ακούστηκε η έκρηξη. Είδα το κτήριο από πίσω να γκρεμίζεται».
Σύμφωνα με τον ίδιο, από το ωστικό κύμα έσπασαν τζάμια σε γειτονικά κτίρια, ενώ λίγο αργότερα η Αστυνομία ζήτησε από όσους βρίσκονταν στην περιοχή να απομακρυνθούν.
Άλλη αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι «ακούστηκε το μπαμ, βγήκαν καπνοί και έβλεπα το κτίριο να καταρρέει μπροστά μου», ενώ κάτοικος της περιοχής περιέγραψε χαρακτηριστικά: «Νομίζαμε ότι ήταν βόμβα, έπεσαν τα κάδρα, έπεσε ο καφές».
«Σε ολική αχρηστία» το κτήριο
Την έκταση των ζημιών περιέγραψε και ο αντιδήμαρχος Δόμησης του Δήμου Αθηναίων, Πάρης Χαρλαύτης, ο οποίος έκανε λόγο για κτήριο που οδηγείται σε «ολική αχρηστία».
«Το μόνο σίγουρο είναι ότι από τις πρώτες αυτοψίες που έχω κάνει είναι ότι το κτήριο πάει για ολική αχρησία και το δεύτερο φαίνεται έχει προβλήματα. Τα όμορα οικοδομικά τετράγωνα έχουν βλάβες αλλά φαίνεται ότι είναι δευτερεύουσες. Δηλαδή, έχουμε κάποια σπασμένα τζάμια, κάποια σπασμένα ρολά σε καταστήματα και κατοικίες», ανέφερε.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, δύο άτομα απεγκλωβίστηκαν από το κτήριο όπου σημειώθηκε η έκρηξη, ενώ υπήρξε και τραυματισμός περαστικού.
Αναφερόμενος στο γειτονικό κτήριο, σημείωσε ότι ο δεύτερος όροφος φαίνεται να έχει υποστεί ζημιές.
«Έχει αποκολλήσει τμήμα από την πάνω αριστερή γωνία, αλλά μέχρι να γίνει η αυτοψία από την Πολεοδομία και να υπάρχει έκθεση είναι νωρίς να πούμε κάτι. Μάλλον, όμως, πρέπει να αποκλειστεί και ο δεύτερος όροφος», είπε.
Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, καθώς και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, ενώ ο Δήμος Αθηναίων έχει διαθέσει μηχάνημα έργου για να συνδράμει στην επιχείρηση.
Υπό διερεύνηση τα αίτια
Τα ακριβή αίτια της έκρηξης δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται βρίσκεται και το ενδεχόμενο διαρροής φυσικού αερίου, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει επίσημο συμπέρασμα από τις Αρχές.
Για τη διερεύνηση του περιστατικού έχει κινητοποιηθεί και το Ανακριτικό Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Αθηνών, ενώ στην περιοχή παραμένουν σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Δημοσιεύτηκε ! 2026-09-25 12:46:00
-og.jpg?t=BBW09UgDb32bPXilG1YiUw)