Κοκκινιστά γιουβαρλάκια με αυγολέμονο | Funky Cook
Κοκκινιστά γιουβαρλάκια με αυγολέμονο, μην έχεις επιφυλάξεις, είναι μια φανταστική συνταγή για γιουβαρλάκια που μόνο αν τα δοκιμάσεις θα καταλάβεις για τί νοστιμιά μιλάμε!
Τα γνωστά αγαπημένα μας γιουβαρλάκια με κιμά και πολλά-πολλά λαχανικά είναι ένα υπέροχο χειμωνιάτικο φαγητό.
Όμως με μια δεύτερη “ματιά” -βλέπε κοκκινιστά- επιβεβαιώνω αυτά τα γιουβαρλάκια τρώγονται το ίδιο ευχάριστα όλο τον χρόνο.
Γράφοντας τον τίτλο της συνταγής, ξεκίνησα να πληκτρολογώ “γιουβαρλάκια με σάλτσα ντομάτας και αυγολέμονο”.
Μετά αντιλήφθηκα ότι όλοι εμείς που γράφουμε συνταγές, πλέον αποφεύγουμε να χαρακτηρίσουμε ένα φαγητό κοκκινιστό σαν να θέλουμε να απαλλάξουμε την ελληνική κουζίνα από κάτι “κακό”.
Και αν εξαιρέσουμε το κοκκινιστό της μαμάς ή της ταβέρνας που όλοι πετάμε τη σκούφια μας, όλα τα άλλα κοκκινιστά φαγητά τα θεωρούμε όχι και τόσο υγιεινά.
Οπότε όμορφα και ωραία, διαγράφουμε το κοκκινιστό και αντικαθιστούμε με χαρακτηρισμούς όπως ραγού, με ντομάτα ή ελαφριά σάλτσα ντομάτας.
Αλήθεια έχεις δοκιμάσει αυθεντικό ιταλικό ραγού; Αν ναι, ξέρεις πως η σάλτσα ραγού είναι ένα και το αυτό με το δικό μας κοκκινιστό, απλά σε άλλη “μορφή” το κρέας.
Επίσης, δεν είναι όλα τα φαγητά με ντομάτα ίδια. Φασολάδα, φακές, αρακάς, μπάμιες, γιαχνιστά, πλακί όλα αυτά είναι φαγητά κοκκινιστά και εξαιρετικά θρεπτικά!
Τελοσπάντων εδώ και μερικά χρόνια έχουμε αντιληφθεί επαρκώς ότι τα φαγητά τα υιοθετούμε ή τα απορρίπτουμε περισσότερο από τις λέξεις.
Βάζεις τη λέξη vegan ή χορτοφαγικό μπροστά διαβάζεις τη διαδικασία σου λέει τηγανίζουμε ΟΚ ενώ στο κοκκινιστό.. απλά πας παρακάτω γιατί είναι κοκκινιστό άρα ΒΑΡΥ.
Τα κοκκινιστά γιουβαρλάκια πάντως είναι ένα υπέροχο φαγητό της ελληνικής κουζίνας, όχι τόσο διαδεδομένο αλλά πεντανόστιμο, εδώ θα δεις πιο συνηθισμένες συνταγές.
Για το αυγολέμονο τί να πούμε; Το λατρεύουν στα πέρατα του κόσμου, αξέχαστη η αναφορά της “θεάς” Lady Gaga σε αυτό!
Λεπτομέρειες που θα αναδείξουν τη συνταγή
Τα κοκκινιστά γιουβαρλάκια
Όπως προανέφερα το φαγητό αυτό τρώγεται όλο τον χρόνο γιατί δεν είναι σούπα ακριβώς.
Φυσικά τον χειμώνα μπορεί να προστεθεί περισσότερος ζωμός, λαχανικά, ρύζι ή τραχανάς, όπως στα κλασικά γιουβαρλάκια.
Αφού προετοιμάσουμε τον κιμά ως συνήθως πλάθουμε μεγάλους κεφτέδες και τους πασπαλίζουμε με αλεύρι.
Το αλεύρι δεν το παραλείπουμε και απλά θέλουμε μια λεπτή στρώση να καλύπτει τους κεφτέδες, αυτό το λιγοστό αλεύρι θα “δέσει” και τη σάλτσα.
Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε επιπλέον αλεύρι από την προτεινόμενη ποσότητα, ούτε να τηγανίσουμε, ούτε να ετοιμάσουμε κάποιο ρου.
Η σάλτσα-χυμός- ντομάτας που θα επιλέξουμε θα πρέπει να είναι συμπυκνωμένη για να έχουμε στο τέλος αυτή τη βελούδινη υφή.
Το καλοκαίρι εννοείται πως αντικαθιστούμε την έτοιμη σάλτσα με φρέσκια ώριμη αποφλοιωμένη ντομάτα πολτοποιημένη και 1 κ.σ. πελτέ.
Τα μυρωδικά
Όταν ο Ευάγγελος aka Λίτσα μου έδωσε τη συνταγή για τα κοκκινιστά γιουβαρλάκια, και τα αυγά για το αυγολέμονο, μου είπε ότι η πεθερά της αρωμάτιζε με ρίγανη και σκόρδο.
Αυτή προτιμάει τον άνηθο-μαϊντανό και βέβαια κρεμμύδι μπόλικο τριμμένο στον ρεντέ, και αυτό έκανα και όντως, δεν θέλει σκόρδο.
Το αυγολέμονο
Για το αυγολέμονο δεν ξεχνάμε να αφήσουμε τα αυγά εκτός ψυγείου και να έχουμε ζεστό ζωμό.
Όταν φτιάχνουμε λεμονάτα φαγητά “παίρνουμε” ζουμί από την κατσαρόλα αλλά εδώ θα χρησιμοποιήσουμε ζωμό ζεστό, που έχουμε κρατήσει χωριστά.
Εδώ κάνω το κλασικό αυγολέμονο, αφρατεύοντας πολύ καλά πρώτα τα ασπράδια και μετά κρόκους, ζωμό, χυμό λεμόνι.
Το αποτέλεσμα είναι μια αφράτο και κρεμώδες.
ΞΑΝΑΛΕΩ και ΘΥΜΙΖΩ το φαγητό το τραβάμε από την φωτιά να πέσει η θερμοκρασία, τόσο ώστε να είναι ζεστό όχι καυτό αλλιώς θα “κόψει” το αυγολέμονο.
Επίσης το “δέσιμο” στην κατσαρόλα γίνεται ως εξής: κρατάμε και κουνάμε την κατσαρόλα με κυκλικές κινήσεις.
Αν έχεις παρέα, ένα άτομο ρίχνει το αυγολέμονο σε ροή και το άλλο κουνάει την κατσαρόλα, όταν όλα ενωθούν έχεις την τέλεια σάλτσα.
Αν είσαι μόνος-η-ο προσθέτεις σε 3 δόσεις και κουνάς.
Το αποτέλεσμα είναι μια τέλεια κοκκινιστή σάλτσα, ΕΓΓΥΗΣΗ ΝΟΣΤΙΜΙΑΣ, μόνο ένα καλό ψωμάκι θα χρειαστείς!
♡
Εύα
Κοκκινιστά γιουβαρλάκια με αυγολέμονο, μην έχεις επιφυλάξεις, είναι μια φανταστική συνταγή για γιουβαρλάκια που μόνο αν τα δοκιμάσεις θα καταλάβεις για τί νοστιμιά μιλάμε!
ΑΠΟΣΤΟΛΗ EMAIL
ΥΛΙΚΑ
Για τα γιουβαρλάκια
- 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, ή ανάμεικτο
- 50 γρ. γρ. ρύζι Καρολίνα, ή γλασέ
- 1 κρεμμύδι, τριμμένο στον ρεντέ
- 4 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1 αυγό
- 1 κ.σ. κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Αλάτι
Για τη σάλτσα
- 300 γρ. σάλτσα ντομάτας
- 3 κ.σ. αλεύρι
- 1000 ml ζεστό ζωμό κρέατος, ή λαχανικών
- 30 ml ελαιόλαδο
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Αλάτι
Για το αυγολέμονο
- 2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 ml ζεστό ζωμό κρέατος, ή λαχανικών
- 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τα γιουβαρλάκια
-
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια και ζυμώνουμε καλά.
-
Αφήνουμε τον κιμά στην άκρη για 45’, κατόπιν πλάθουμε μέτριους κεφτέδες τους οποίους πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
-
Σε ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε τον ζεστό ζωμό μαζί με τη σάλτσα ντομάτας και μόλις πάρουν μια βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τους κεφτέδες.
-
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε σε μέτρια-χαμηλή φωτιά για 40′.
-
Μόλις τα γιουβαρλάκια είναι έτοιμα αφήνουμε να «πέσει» η θερμοκρασία τους για 15’.
Το αυγολέμονο
-
Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο χτυπώντας τα ασπράδια σε μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους και τέλος σε ροή τον χυμό από το λεμόνι και τον ζεστό ζωμό για το αυγολέμονο.
-
Περιχύνουμε τα γιουβαρλάκια με το αυγολέμονο και κουνάμε την κατσαρόλα ώστε να ενσωματωθεί το αυγολέμονο στη σάλτσα.
-
Σερβίρουμε τα γιουβαρλάκια ζεστά, με ψιλοκομμένο άνηθο.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κιμά μοσχαρίσιο, κοτόπουλο ή ανάμεικτο
– Εδώ μπορείς να δεις και άλλες συνταγές για γιουβαρλάκια