Μοσχαρίσιο συκώτι με ρόδι, μέλι και δενδρολίβανο
Οι γιορτινές μέρες στο τραπέζι δεν σημαίνουν απαραίτητα ακριβά κρεατικά και ώρες μαγειρέματος, αυτή η συνταγή για μοσχαρίσιο συκώτι, απίστευτα τρυφερό, με μέλι, ρόδι και δενδρολίβανο είναι φανταστική!
Δηλώνω λάτρης γι΄αυτόν τον μεζέ, το σωστά μαγειρεμένο συκώτι ακόμη και απλό στη σχάρα είναι πεντανόστιμο.
Συνήθως το καλοκαίρι ψήνω, μαζί με το συκώτι, ντομάτες και τις κόβω σε φέτες σε μια πιατέλα.
Επάνω ακουμπάω το μοσχαρίσιο συκώτι κομμένο σε φέτες, αλάτι χοντρό, πιπέρι, πάπρικα και ελαιόλαδο.
Θεϊκός συνδυασμός!
Κάπως έτσι προέκυψε και η συνταγή για το μοσχαρίσιο συκώτι με μέλι και ρόδι.
Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή
Το τρυφερό συκώτι
Για το συκώτι σίγουρα 2 πράγματα παίζουν ρόλο ώστε να έχουμε ζουμερό – τρυφερό αποτέλεσμα, το πάχος του συκωτιού και το ψήσιμο.
Φυσικά πρέπει να είναι απαλλαγμένο -καθαρισμένο από μεμβράνες, το ζητάς από τον χασάπη.
Αν δεν ανήκεις στη δική μου κατηγορία όπου η μυρωδιά από το συκώτι δεν με ενοχλεί καθόλου συνεχίζεις.
Ενώ αν βρίσκεις τη μυρωδιά έντονη μπορείς να ακολουθήσεις τη μέθοδο με το γάλα. Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ και δεν έχω άποψη αλλά εφόσον είναι θέμα χημείας λογικά “δουλεύει”.
Ποιες είναι οι επιλογές ψησίματος;
Στο ψήσιμο επιλέγουμε είτε σχάρα είτε αντικολλητικό τηγάνι και απλά αλείφουμε με ελαιόλαδο κάθε φέτα.
Δεν τηγανίζουμε όμως γιατί εκεί μιλάμε για άλλη συνταγή.
Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας και προς το τέλος δυναμώνουμε ώστε να πάρει και εξωτερικά ωραίο χρώμα.
Επιλέγουμε ανάμεσα σε ψημένο ή καλοψημένο, το συκώτι δεν είναι μοσχαρίσιο φιλέτο ή μπριζόλα.
Βέβαια τώρα που είπα φιλέτο, η συνταγή αυτή είναι εξαιρετική και με μοσχαρίσιο φιλέτο!
Για κάθε φέτα υπολογίζουμε 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά.
Η σάλτσα με ρόδι, μέλι και δενδρολίβανο
Με μια λέξη είναι όνειρο!
Μια ισορροπία τρομερή ούτε γλυκιά από το μέλι μα ούτε υπερβολική οξύτητα από το ρόδι.
Η τελευταία, και πολύ σημαντική, λεπτομέρεια το δενδρολίβανο.
Στην αρνίσια συκωταριά ρίγανη και στο μοσχαρίσιο συκώτι δενδρολίβανο οπωσδήποτε!
Εκτός από το ότι “κόβει” την όποια έντονη μυρωδιά είναι απόλυτα εορταστικό.
Και αν επιλέξεις να φτιάξεις αυτή τη συνταγή ακολούθησε ότι βλέπεις στη φωτογραφία.. λαχανάκια Βρυξελλών για συνοδευτικό ή να με το υπέροχο γιορτινό ρύζι.
Τέλος, σπόρους ρόδι και ένα κλαδάκι δενδρολίβανο, χάρμα!
⸙ཻུ͎۪۪✧ૢ**ૢ✧ ཻུ۪۪⸙͎
♡
Εύα
Οι γιορτινές μέρες στο τραπέζι δεν σημαίνουν απαραίτητα ακριβά κρεατικά και ώρες μαγειρέματος, αυτή η συνταγή για μοσχαρίσιο συκώτι, απίστευτα τρυφερό, με μέλι, ρόδι και δενδρολίβανο είναι φανταστική!
ΑΠΟΣΤΟΛΗ EMAIL
ΥΛΙΚΑ
Για το συκώτι
- 6 λεπτές φέτες μοσχαρίσιο συκώτι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
Για τη σάλτσα
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. φρέσκο δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο
- ½ κ.γ. θυμάρι, αποξηραμένο
- 200 γρ. φρέσκο χυμό ρόδι
- 2 κ.σ. λευκό βαλσαμικό ξύδι
- 1 ½ κ.γ. σάλτσα σόγιας
- 1 κ.σ. μέλι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
- Για το σερβίρισμα
- 3-4 κ.σ. σπόρους ροδιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Η σάλτσα
-
Σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, αλατίζουμε και σοτάρουμε για 3’ μέχρι να «καραμελώσει» το κρεμμύδι.
-
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να συμπυκνωθεί, ανακατεύοντας συχνά.
-
Πολτοποιούμε την σάλτσα και την ξαναβάζουμε στο κατσαρολάκι, κρατώντας τη ζεστή.
Το συκώτι
-
Αλείφουμε το κάθε φέτα συκώτι με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι σύμφωνα με τις προτιμήσεις, περίπου 4-5′ από κάθε πλευρά.
-
Κόβουμε το συκώτι σε φέτες και το τοποθετούμε σε πιάτο σερβιρίσματος.
-
Τέλος περιχύνουμε με τη σάλτσα, τους σπόρους ροδιού και σερβίρουμε.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
– Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στη σάλτσα και λίγο μπούκοβο
Δημοσιεύτηκε !