Έχετε σεξουαλική δυσλειτουργία; Ελέγξτε τα φάρμακα που παίρνετε
Η σεξουαλική δυσλειτουργία εμποδίζει ένα άτομο ή ένα ζευγάρι να αποκομίσει ευχαρίστηση από την σεξουαλική δραστηριότητα. Ποια φάρμακα μπορεί να την προκαλέσουν.
Οι μηχανισμοί που ενεργοποιούνται από την ερωτική διέγερση έως τον οργασμό, είναι πολλοί και διαφορετικοί. Το μυαλό πρέπει να μείνει συγκεντρωμένο, τα νεύρα ευαίσθητα και το αίμα να ρέει άφθονο στα κατάλληλα σημεία του σώματος. Δυστυχώς, πολλοί παράγοντες μπορούν να επέμβουν σε αυτές τις διεργασίες, με τα φάρμακα να είναι ένας από αυτούς.
Όπως αναφέρουν ειδικοί από την φημισμένη Cleveland Clinic, στο Οχάιο, τα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν την ροή του αίματος και τη χημεία του εγκεφάλου και στα δύο φύλα.
Οι επιδράσεις αυτές δεν είναι πάντοτε προς το καλύτερο. Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα φάρμακα μπορούν:
- Να μειώσουν την ερωτική επιθυμία
- Να καθυστερήσουν ή να παρεμποδίσουν τον οργασμό
- Ειδικά στους άνδρες, να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία
Η σεξουαλική δυσλειτουργία ορίζεται ως οποιοδήποτε πρόβλημα εμποδίζει ένα άτομο ή ένα ζευγάρι να αποκομίσει ευχαρίστηση από την σεξουαλική δραστηριότητα, λένε οι ειδικοί. Υπολογίζεται ότι το 43% των γυναικών και το 31% των ανδρών έχουν κάποιου βαθμού σεξουαλική δυσλειτουργία.
Γενικά, η σεξουαλική δυσλειτουργία ταξινομείται σε τέσσερις κατηγορίες:
- Στις διαταραχές της επιθυμίας (έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας ή ενδιαφέροντος για το σεξ)
- Στις διαταραχές της διέγερσης (αδυναμία σωματικής διέγερσης κατά την σεξουαλική δραστηριότητα)
- Στις διαταραχές του οργασμού (καθυστέρηση ή αδυναμία επίτευξης οργασμού)
- Στις διαταραχές πόνου (πόνος κατά την ερωτική επαφή, στις γυναίκες αποκαλείται δυσπαρευνία)
Ο ρόλος των φαρμάκων
Ορισμένα συνταγογραφούμενα και μη-συνταγογραφούμενα φάρμακα (OTC) μπορεί να επηρεάσουν την σεξουαλική λειτουργία. Κάποια μειώνουν την ερωτική επιθυμία (λίμπιντο) και άλλα την ικανότητα διέγερσης ή οργασμού. Υπάρχουν επίσης φάρμακα που προκαλούν στυτική δυσλειτουργία.
Όσο περισσότερα φάρμακα παίρνει κάποιος, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος σεξουαλικής δυσλειτουργίας.
Σεξουαλικές ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν αναφερθεί με πολλά φάρμακα, λένε οι ειδικοί. Στα μη συνταγογραφούμενα συμπεριλαμβάνονται ορισμένα αντιισταμινικά (για τις αλλεργίες) και αποσυμφορητικά (για το «μπούκωμα»). Μερικά από αυτά μπορεί να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία ή προβλήματα εκσπερμάτισης.
Σεξουαλική δυσλειτουργία έχει αναφερθεί και με ψυχοτρόπα φάρμακα, όπως ορισμένα:
- Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (π.χ. amitriptyline, doxepin, imipramine, nortriptyline)
- Αναστολείς μονοαμινοξειδάσης (π.χ. phenelzine, tranylcypromine)
- Αντιψυχωσικά (π.χ. thioridazine, thiothixene, haloperidol)
- Φάρμακα για τη μανία (π.χ. λίθιο)
- Εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (π.χ. fluoxetine, sertraline, paroxetine)
Επιπλέον, ορισμένες ορμόνες (π.χ. leuprolide, goserelin) μπορεί να μειώσουν την σεξουαλική επιθυμία. Πολλά φάρμακα, εξ άλλου, μπορεί να έχουν ως ανεπιθύμητη ενέργεια την στυτική δυσλειτουργία. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται αντιυπερτασικά (π.χ. διουρητικά, α- και β-αδρενεργικοί αγωνιστές και κεντρικώς δρώντα αντιυπερτασικά), αντικαταθλιπτικά, ψυχοτρόπα, ορμόνες και πολλά άλλα.
Η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ έχει αναλυτικό κατάλογο με τα φαρμακευτικά προϊόντα που έχουν ως ανεπιθύμητη ενέργεια τα προβλήματα στύσης.
Τι να κάνετε
Αν έχετε παρατηρήσει μείωση στην απόλαυση που αποκομίζετε από το σεξ, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας. Απαραίτητο είναι να τον ενημερώσετε (και) για όλα τα φάρμακα που παίρνετε. Μια απλή αλλαγή στην φαρμακευτική αγωγή σας ή στο δοσολογικό σχήμα μπορεί να αρκεί για να σας βοηθήσει. Αυτό όμως πρέπει να το πει ο γιατρός και όχι να το δοκιμάσετε μόνοι σας.
Φωτογραφία: iStock
Δημοσιεύτηκε !