
BYD υπό αμφισβήτηση – 14 ευρωβουλευτές ζητούν έλεγχο ασφαλείας
Δεκατέσσερις ευρωβουλευτές, με επικεφαλής τον Γάλλο François Kalfon, κατέθεσαν γραπτά ερωτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα της BYD.
Ζητούν να αξιολογήσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κυβερνοασφάλειας (ENISA) αν η χρήση τους ενέχει κίνδυνο ασφαλείας και θέτουν το ενδεχόμενο να χαρακτηριστεί η κινεζική εταιρεία προμηθευτής υψηλού κινδύνου.
Δεκατέσσερις ευρωβουλευτές ζητούν από την Κομισιόν να αξιολογήσει αν τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα της BYD ενέχουν κίνδυνο για την ασφάλεια
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι κάμερες, τα μικρόφωνα και τα συστήματα εντοπισμού θέσης που διαθέτουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα.
Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν ότι οι πληροφορίες που συλλέγουν αυτά τα συστήματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για κατασκοπεία όταν τα οχήματα κινούνται κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή άλλες κρίσιμες υποδομές. Ο Kalfon επικαλείται τον κινεζικό νόμο του 2017 για τις υπηρεσίες πληροφοριών, ο οποίος υποχρεώνει τις εταιρείες να συνεργάζονται με τις αρμόδιες κρατικές Αρχές.
Το προηγούμενο της Kadena Τον Οκτώβριο, ο αμερικανικός στρατός απαγόρευσε την είσοδο αυτοκινήτων της BYD στην αεροπορική βάση Kadena, στην Okinawa της Ιαπωνίας, επικαλούμενος κίνδυνο ασφαλείας. Οι Αμερικανοί δεν δημοσιοποίησαν τις συγκεκριμένες ανησυχίες που οδήγησαν στην απόφαση.
Ο Kalfon αναφέρει επίσης περιστατικό στη Νορβηγία, όπου κινεζικά ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα φέρονται να κατέγραψαν στρατιώτες και κωδικούς πρόσβασης σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια άσκησης. Ο ευρωβουλευτής δεν κατονομάζει κατασκευαστή. Σύμφωνα με το AutoNext, που παραπέμπει στη νορβηγική Dagens Næringsliv, τουλάχιστον δύο από τα οχήματα ήταν Deepal, μάρκας του ομίλου Changan.
Τι απαντά η BYD Η εταιρεία δήλωσε στο Reuters ότι τα δεδομένα που επεξεργάζονται ή αποθηκεύονται στο cloud ή μέσα στο αυτοκίνητο δεν είναι προσβάσιμα εξ αποστάσεως από την Κίνα. Πρόσθεσε ότι οι πελάτες διατηρούν τον έλεγχο των δεδομένων τους και ότι η BYD Europe δεν τα διαθέτει σε εταιρείες του ομίλου ή σε τρίτους στην Κίνα.
Στο τραπέζι και οι δημόσιοι διαγωνισμοί. Οι ευρωβουλευτές ρωτούν την Κομισιόν αν προτίθεται να περιορίσει την πρόσβαση κινεζικών οχημάτων σε στρατηγικές υποδομές διπλής χρήσης, δηλαδή εγκαταστάσεις με πολιτική και στρατιωτική χρήση, και αν εξετάζει τον αποκλεισμό της BYD από δημόσιους διαγωνισμούς. Ξεχωριστά, ο Kalfon έστειλε επιστολή στον Γάλλο πρωθυπουργό Sébastien Lecornu, ζητώντας μέτρα και σε εθνικό επίπεδο. www.reuters.com
Η συζήτηση συμπίπτει με την πρόταση της Κομισιόν να ενισχύσει το ευρωπαϊκό περιεχόμενο στις δημόσιες προμήθειες. Η BYD προετοιμάζει την έναρξη παραγωγής επιβατικών αυτοκινήτων στο Szeged της Ουγγαρίας. Η παραγωγή εντός ΕΕ θα μπορούσε να της επιτρέψει να διεκδικήσει συμβάσεις βάσει των υπό συζήτηση κανόνων. Προς το παρόν, η επόμενη κίνηση είναι η απάντηση της Κομισιόν στα γραπτά ερωτήματα. Συνήθως δίνεται μέσα σε έξι εβδομάδες.
Δημοσιεύτηκε ! 2026-11-06 20:02:00
