
Mazda CX-6e: Το SUV που μπορεί να βρίζει τους άλλους οδηγούς
Μέχρι σήμερα, όταν κάποιος οδηγός μάς έκλεινε τον δρόμο, οι επιλογές ήταν λίγο-πολύ γνωστές: κόρνα, χειρονομίες ή μερικά «γαλλικά» πίσω από κλειστά παράθυρα. Η Hiroshima αποφάσισε να προσθέσει ακόμη μία δυνατότητα στο Mazda CX-6e, χωρίς μάλιστα να χρειάζεται να κατεβάσεις το τζάμι.
Το νέο ηλεκτρικό SUV διαθέτει ένα σύστημα εξωτερικού ηχείου, σχεδιασμένο για την επικοινωνία με πεζούς, ποδηλάτες και άλλους οδηγούς. Η λειτουργία External Announcement επιτρέπει την αναπαραγωγή προεπιλεγμένων μηνυμάτων, ώστε ο οδηγός να μπορεί, για παράδειγμα, να προειδοποιήσει κάποιον αφηρημένο πεζό ή να ενημερώσει έναν άλλο οδηγό ότι του παραχωρεί προτεραιότητα.
Το Mazda CX-6e μπορεί να εκφωνήσει ακόμη και τις πιο ακατάλληλες εκφράσεις, χωρίς ο οδηγός να χρειαστεί να ανοίξει το παράθυρό του
Το ενδιαφέρον είναι ότι το σύστημα δεν περιορίζεται στις ευγενικές φράσεις που έχει επιλέξει η Mazda. Μέσω της τεράστιας οθόνης αφής των 26,45”, ο οδηγός μπορεί να πληκτρολογήσει οποιοδήποτε μήνυμα επιθυμεί, να το αποθηκεύσει και να ζητήσει από το αυτοκίνητο να το εκφωνήσει μέσω του εξωτερικού ηχείου.
Υπάρχει μάλιστα και δυνατότητα ζωντανής μετάδοσης της φωνής του, μετατρέποντας ουσιαστικά το CX-6e σε κινητή μικροφωνική εγκατάσταση. Δημοσιογράφοι στην Αυστραλία δοκίμασαν τη λειτουργία και ανακάλυψαν ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό φίλτρο για τις βωμολοχίες.
Το αυτοκίνητο διάβαζε μεγαλόφωνα ακόμη και τις πιο ακατάλληλες εκφράσεις, χωρίς να κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε μια ευγενική προειδοποίηση και μια ξεγυρισμένη προσβολή.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ενέδωσε! Το νέο ηλεκτρικό Mazda CX-6e με τερατώδη οθόνη
Η κατάσταση αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν σκεφτεί κανείς ότι το σύστημα σχεδιάστηκε για λόγους ασφάλειας. Αντί να περιορίζει τις παρεξηγήσεις στον δρόμο, μπορεί να εξελιχθεί σε έναν νέο τρόπο εκδήλωσης της επιθετικότητας πίσω από το τιμόνι.
Στην Ελλάδα, πάντως, μια τέτοια χρήση του εξωτερικού ηχείου θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα ακριβή. Σύμφωνα με το άρθρο 19 του νέου ΚΟΚ, απαγορεύεται στους οδηγούς να παρενοχλούν άλλους χρήστες του δρόμου ή κατοίκους προκαλώντας θόρυβο από ηχητικά συστήματα ή οποιαδήποτε άλλη πηγή.
Η συγκεκριμένη παράβαση επισύρει πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για συνολικά 70 ημέρες. Επομένως, η χρήση του εξωτερικού ηχείου για την παρενόχληση άλλων οδηγών δεν είναι απαραίτητα ένα αθώο αστείο.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Τα πέταξε όλα σε τσαμπουκά στο δρόμο
Το CX-6e, που διατίθεται ήδη στην ελληνική αγορά, αποτελεί προϊόν της συνεργασίας Mazda και Changan. Αποδίδει 258 ίππους, διαθέτει μπαταρία LFP 78 kWh και υπόσχεται αυτονομία έως 484 km κατά WLTP. Η τιμή του στην Ελλάδα ξεκινά από τα 45.850 ευρώ, χωρίς την κρατική επιδότηση.
Δεν έχει διευκρινιστεί αν η λειτουργία εξωτερικών ανακοινώσεων είναι διαθέσιμη με τις ίδιες δυνατότητες και στο ελληνικό CX-6e. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πόσο εύκολα μια καλοπροαίρετη τεχνολογική ιδέα μπορεί να πάρει απρόβλεπτη τροπή.
Δημοσιεύτηκε ! 2026-10-24 23:21:00
