Οικονομία

ΔΕΘ: 3,5 δισ. ευρώ στις τσέπες 2,2 εκατομμυρίων πολιτών θα φέρουν τα μέτρα σε 15 μήνες

Άμεσες ενισχύσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις συνολικού ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ από τα τέλη του 2026, αλλά και επιπλέον 2,2 δισ. ευρώ για το 2027, περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων της 90ής ΔΕΘ (Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης).

Συνολικά, οι παροχές από τη ΔΕΘ ανέρχονται σε 2,8 δισ. ευρώ, ενώ σε ορίζοντα 15 μηνών, έως και το τέλος του 2027, τα μέτρα αναμένεται να αποφέρουν συνολικά 3,5 δισ. ευρώ επιπλέον εισόδημα σε 2,2 εκατομμύρια δικαιούχους.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, τα μέτρα της ΔΕΘ θεωρούνται δεδομένα και αναμένεται να θεσμοθετηθούν άμεσα, με στόχο να έχουν γρήγορη επίδραση στο διαθέσιμο εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Οι κλάδοι και τα μέτρα

Αναλυτικά, το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των νέων μέτρων ανά κατηγορία ωφελούμενων προδιαγράφεται ως εξής:

Ενοικιαστές ακινήτων: Η πρώτη παρέμβαση έρχεται στις 25 Σεπτεμβρίου 2026, οπότε καταβάλλεται διπλό ενοίκιο σε γιατρούς, νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στην περιφέρεια, αναδρομικά για το φορολογικό έτος 2024. Στις 30 Νοεμβρίου 2026 καταβάλλεται η επιστροφή ενοικίου, για μισθώσεις του 2025, με διευρυμένα εισοδηματικά όρια. Τα όρια αυξάνονται από 20.000 σε 25.000 ευρώ για άγαμους και από 28.000 σε 35.000 ευρώ για έγγαμους, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες το όριο διαμορφώνεται σε 39.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο. Το μέτρο καλύπτει περίπου 1 εκατ. ενοικιαστές, δηλαδή το 85% των ενοικιαστών, με περίπου 70.000 νέους δικαιούχους. Με την καταβολή αυτή, γιατροί και νοσηλευτές του ΕΣΥ καθώς και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι υπηρετούν στην περιφέρεια, λαμβάνουν στις 30 Νοεμβρίου 2026 διπλή επιστροφή ενοικίου για το φορολογικό έτος 2025. Συνολικά δηλαδή, στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου, οι δικαιούχοι αυτή θα λάβουν επιστροφή τριών ενοικίων.

Συνταξιούχοι: Η πρώτη άμεση ενίσχυση έρχεται στις 30 Νοεμβρίου 2026, όταν καταβάλλεται η ετήσια ενίσχυση που αυξάνεται από 300 σε 400 ευρώ καθαρά και επεκτείνεται στο σύνολο των συνταξιούχων άνω των 65 ετών. Το ίδιο ποσό λαμβάνουν συνταξιούχοι άνω των 60 ετών που λαμβάνουν μόνο σύνταξη χηρείας, άτομα με αναπηρία και ανασφάλιστοι υπερήλικες. Οι συνολικοί δικαιούχοι υπολογίζονται σε περίπου 2,2 εκατ., δηλαδή περίπου 270.000 περισσότεροι σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Στα τέλη Δεκεμβρίου 2026 πριν τα Χριστούγεννα καταβάλλονται οι αυξημένες συντάξεις του Ιανουαρίου 2027, οι οποίες υπολογίζονται με βάση τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, χωρίς συμψηφισμό της προσωπικής διαφοράς. Το ποσό της αύξησης εκτιμάται αυτή τη στιγμή σε περίπου 2,6%-2,8%. Το μέτρο αφορά όλους τους συνταξιούχους, ακόμη και για όσους διατηρούν προσωπική διαφορά. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με 10.000 ευρώ ετήσιο φορολογητέο εισόδημα και μηνιαίο καθαρό εισόδημα 823 ευρώ θα λάβει 208 ευρώ καθαρά από την αύξηση βάση ΑΕΠ και πληθωρισμού, καθώς και 400 ευρώ από την ενίσχυση του Νοεμβρίου. Σε ετήσια βάση θα λάβει έτσι επιπλέον 608 ευρώ καθαρά, δηλαδή τρία τέταρτα μιας μηνιαίας σύνταξης. Από την 1η Ιανουαρίου 2027 τιμαριθμοποιούνται κάθε χρόνο τα αναπηρικά επιδόματα που χορηγούνται από τον ΟΠΕΚΑ και τον e-ΕΦΚΑ. Μέχρι σήμερα τα ποσά αυτά παρέμεναν σταθερά και δεν αναπροσαρμόζονταν κάθε χρόνο με βάση τον πληθωρισμό. Το μέτρο αφορά συνταξιούχους και δικαιούχους αναπηρικών παροχών. Επιπλέον, από το 2026 καταργείται η προβλεπόμενη μείωση κατά 50% των συντάξεων χηρείας μετά την πάροδο της τριετίας, ενώ συνεχίζει να καταβάλλεται και η εθνική σύνταξη λόγω θανάτου σε περιπτώσεις δικαιούχων που λαμβάνουν και σύνταξη από ίδιο δικαίωμα. Άμεσα αυξάνεται έτσι περίπου 450 ευρώ κατά μέσον όρον, η σύνταξη στους συνταξιούχους δημοσίου στους οποίους είχε εφαρμοστεί η περικοπή, καθώς τους επαναχορηγείται η εθνική σύνταξη που είχαν χάσει.

Δημόσιοι υπάλληλοι: Τον Δεκέμβριο του 2026 οι δημόσιοι υπάλληλοι που είναι τρίτεκνοι θα δουν να αυξάνεται κάθε μήνα ο μισθός τους, λόγω μείωσης ή κατάργησης της παρακράτησης φόρου. Από 1.1.2027 ο φορολογικός συντελεστής μηδενίζεται για ετήσια εισοδήματα έως τα 20.000 ευρώ, δηλαδή για μισθούς κάτω από 1.665 ευρώ το μήνα. Από Απρίλιο 2027 όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν οριζόντια αύξηση των μισθών τους, βάσει της αύξησης του κατώτατου μισθού. Το άμεσο όφελος θα είναι της τάξεως των 40 ευρώ μεικτά. Ενώ για τον ίδιο λόγο, με τη μισθοδοσία Ιανουαρίου 2028, από τον Δεκέμβριο του 2027 οι αποδοχές αυξάνονται κατά 80 ευρώ μικτά τον μήνα, σε σχέση με το μισθό που λαμβάνουν σήμερα. Δεκέμβριο του 2027 θα τους καταβληθεί επίσης –για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια– το επίδομα εορτών Χριστουγέννων, ύψους 500 ευρώ μικτά. Η παροχή θα καταβληθεί σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, ακόμα και σε όσους αμείβονται με ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, δικαστικοί, εκπαιδευτικοί κλπ) χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Νωρίτερα, τον Νοέμβριο του 2027, γιατροί ΕΣΥ, νοσηλευτές και εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στην περιφέρεια, θα λάβουν επιπλέον το διπλό ενοίκιο για τα μισθώματα που πλήρωσαν το 2026. Με τα δεδομένα αυτά, δημόσιος υπάλληλος 40 ετών με δύο παιδιά και μικτό μηνιαίο μισθό 2.000 ευρώ που αντιστοιχεί σε 1.447 ευρώ καθαρά, μέσα στο 2027 θα λάβει συνολικά καθαρά 562 ευρώ περισσότερα σε σχέση με φέτος: 327 ευρώ από το δώρο Χριστουγέννων και επιπλέον 235 ευρώ ετησίως (δηλαδή 26 ευρώ καθαρά μηνιαίως επί 9 μήνες) από την αύξηση βάσει του κατώτατου. Ενώ το 2028 θα λάβει συνολικά 964 ευρώ καθαρά επιπλέον σε σχέση με φέτος, δηλαδή: 327 ευρώ από το δώρο Χριστουγέννων πλέον 637 ευρώ (52 ευρώ καθαρά μηνιαίως επί 12 μήνες) από την αύξηση βάσει του κατώτατου.

Μισθωτοί ιδιωτικού τομέα: Για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, η πρώτη παρέμβαση έρχεται τον Απρίλιο του 2027, καθώς αυξάνεται ο κατώτατος μισθός πάνω από τα 950 ευρώ μικτά. Ενώ το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 1.000 ευρώ, ή τα 1.300 ευρώ με τις τριετίες, τον Ιανουάριο του 2028. Σε σχέση με τα 650 ευρώ του 2021, η συνολική αύξηση θα φτάσει το 54%. Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει συνδεδεμένες παροχές όπως το επίδομα ανεργίας, το επίδομα μητρότητας, η αμοιβή των υπερωριών και άλλα. Επιπλέον, από τον Απρίλιο του 2027 μειώνονται κατά επιπλέον 0,5 ποσοστιαίες μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές στον ιδιωτικό τομέα. Ολόκληρο το όφελος περνά στον εργαζόμενο που θα δει περισσότερα χρήματα «καθαρά» στο χέρι και δεν θα μοιράζεται με τις κρατήσεις του εργοδότη. Από τον Μάρτιο του 2027, στις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2026, αυξάνεται από 300 ευρώ μηνιαίως σε 6.000 ευρώ ετησίως η απαλλαγή από φόρο εισοδήματος για τα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι μισθωτοί προαιρετικά από πελάτες της επιχείρησης. Πρακτικά. Στην συντριπτική πλειοψηφίας τους οι μισθωτοί αυτής της κατηγορίας (εργαζόμενοι σαιζόν σε επιχειρήσεις εστίασης κλπ) απαλλάσσονται πλήρως από φόρο για εισοδήματα αυτά. Από το φορολογικό έτος 2027 μειώνεται στο 0% ο φορολογικός συντελεστής έως τα 20.000 ευρώ για τους τρίτεκνους μισθωτούς, με όφελος για περίπου 87.000 από τους 152.000 τρίτεκνους που βρίσκονται πάνω από το αφορολόγητο όριο. Πρακτικά, το αφορολόγητο όριο για την κατηγορία αυτή αυξάνεται από 14.364 σε 25.364 ευρώ. Σημειώνεται ότι όλοι οι τρίτεκνοι -και όσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα- θα δουν μείωση φόρου, καθώς τα πρώτα 20.000 ευρώ δεν θα φορολογούνται. Έτσι τρίτεκνος με 30.000 ευρώ εισόδημα το 2027, θα δει μείωση φόρου 1.800 ευρώ το χρόνο. Για μισθωτούς – συνταξιούχους το όφελος θα φανεί άμεσα στους μισθούς από 1.1.2027 , ενώ για αγρότες και αυτοαπασχολούμενους στην δήλωση φόρου εισοδήματος το 2028.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι πρώτες παρεμβάσεις ενεργοποιούνται κατά την περίοδο των φορολογικών δηλώσεων, από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Ιουλίου 2027. Από το φορολογικό έτος 2026, με επίδραση στις δηλώσεις του 2027, προβλέπεται απαλλαγή συνεπών ελεύθερων επαγγελματιών από τις προσαυξήσεις βάσει του κύκλου εργασιών και της μισθοδοσίας προσωπικού, κατά τον υπολογισμό του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος. Η απαλλαγή αφορά επαγγελματίες που έχουν υποβάλει όλα τα στοιχεία myDATA, έχουν διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών για το εκάστοτε φορολογικό έτος και δεν έχουν υποπέσει σε φορολογική ή εργατική παράβαση την τελευταία πενταετία. Παράλληλα, μειώνεται ο φόρος εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες, με δημοσιονομικό κόστος 402 εκατ. ευρώ. Από το φορολογικό έτος 2027 μειώνεται η προκαταβολή φόρου ατομικών επιχειρήσεων από 55% σε 50%, με επίδραση στις δηλώσεις του 2028. Επιπλέον, προβλέπεται μείωση των τεκμηρίων για ελεύθερους επαγγελματίες, με απαλλαγή συνεπών επαγγελματιών από προσαυξήσεις που συνδέονται με τον κύκλο εργασιών και τη μισθοδοσία προσωπικού. Η μείωση κατά 50% επεκτείνεται σε οικισμούς έως 2.000 κατοίκους, ενώ προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για τα ταξί.

Αγρότες: Για τους αγρότες, η πρώτη παρέμβαση έρχεται την 1η Νοεμβρίου 2026, όταν ξεκινά η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου στην αντλία. Με το νέο σύστημα η τιμή μειώνεται άμεσα για τον δικαιούχο και δεν περιμένει να λάβει επιστροφή εκ των υστέρων. Από Μάρτιο του 2027, στις φορολογικές δηλώσεις του 2027 για τα εισοδήματα του 2026, τα εκκαθαριστικά φόρου θα δείχνουν μηδενικό φόρο για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Επειδή όμως μηδενίζεται ο φορολογικός συντελεστής για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με εισοδήματα κάτω από 20.000 ευρώ, μειώνεται έτσι ταυτόχρονα ο φόρος και για όσους έχουν υψηλότερα ο φόρος. Το μέτρο αφορά περίπου 47.000 από τους 246.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που βρίσκονται πάνω από το αφορολόγητο όριο. Για αγρότη χωρίς τέκνα, το αφορολόγητο όριο αυξάνεται από 8.633 σε 22.204 ευρώ. Και συνολικά όμως, επιπλέον μειώσεις θα έχουν όλοι οι αγρότες, λόγω της μεταρρύθμισης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που ισχύει ήδη από 1.1. 2026, καθώς το όφελος θα αποτυπώνεται στα εκκαθαριστικά φόρου που θα εκδίδονται από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Ιουλίου 2027.

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, η πρώτη παρέμβαση έρχεται στα μέσα Μαρτίου 2027, με τη βεβαίωση ΕΝΦΙΑ. Από το 2027 καταργείται ο ΕΝΦΙΑ σε οικισμούς έως 2.000 κατοίκους και έως 2.200 κατοίκους στη Δυτική Μακεδονία. Το μέτρο αφορά 131 επιπλέον οικισμούς και περίπου 62.000 επιπλέον ιδιοκτήτες ακινήτων. Συνολικά, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ γίνεται σε 12.855 οικισμούς. Από το φορολογικό έτος 2026, με αποτύπωμα στις δηλώσεις φόρου εισοδήματος του 2027, εισάγεται ενδιάμεσος φορολογικός συντελεστής 25% για τα εισοδήματα από ακίνητα άνω ων 12.000 ευρώ, με όφελος 90 εκατ. ευρώ για τους ιδιοκτήτες. Επιπλέον, παρατείνονται για τα έτη 2027-2030 η απαλλαγή από τον φόρο των κενών ακινήτων που ενοικιάζονται, η μείωση του φόρου εισοδήματος για δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων και η απαλλαγή ΦΠΑ στα νέα κτίρια, για να διατεθούν περισσότερες; Κατοικίες για μακροχρόνια μίσθωση.

Γονείς και νέες οικογένειες: Τον Ιανουάριο του 2027 ξεκινά ο «Κουμπαράς για τη Νέα Γενιά», ειδικός επενδυτικός λογαριασμός για βρέφη έως δύο ετών. Η πολιτεία θα καταθέτει στον λογαριασμό ποσό ίσο με εκείνο που καταβάλλει κάθε χρόνο ο γονέας, έως 1.200 ευρώ ετησίως, μέχρι το παιδί να συμπληρώσει τα 18 έτη. Η ανάληψη μπορεί να γίνει μόνο όταν το παιδί κλείσει τα 18. Από τις γεννήσεις που έγιναν από την 1η Ιανουαρίου 2026, αυξάνεται το επίδομα γέννησης για τις πολύτεκνες οικογένειες κατά 1.000 ευρώ επιπλέον για κάθε τέκνο. Για τέσσερα παιδιά και άνω, το επίδομα διαμορφώνεται σε 4.500 ευρώ για τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα, 5.500 ευρώ για πέντε τέκνα, 6.500 ευρώ για έξι τέκνα κ.ο.κ. Αυξάνεται κατά 10% το ποσό της αποζημίωσης για τα voucher βρεφονηπιακών σταθμών, ενώ αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια όλων των κατηγοριών κατά 2.000 ευρώ και αφαιρούνται τα κριτήρια εισοδήματος για τους τρίτεκνους. Αυξάνεται επίσης το ημερήσιο φοιτητικό σιτηρέσιο από 2 σε 3 ευρώ και στις ακριτικές και νησιωτικές περιοχές από 2,45 σε 3,50 ευρώ.

Νέοι αγοραστές πρώτης κατοικίας: Τον Ιανουάριο του 2027 ξεκινά το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙΙ», με συνολικά κεφάλαια 2 δισ. ευρώ μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, για τη στήριξη της αγοράς πρώτης κατοικίας μέσω χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων. Με το νέο «Σπίτι μου» διευρύνονται σημαντικά τα κριτήρια:

    • Ηλικία: έως 55 ετών, από 50.
    • Αξία κατοικίας: έως 300.000 ευρώ, από 250.000.
    • Μέγιστο δάνειο: έως 230.000 ευρώ, από 190.000.
    • Η χρηματοδότηση μπορεί να καλύπτει έως 90% της αξίας του ακινήτου.
    • Η προσαύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού ορίου αυξάνεται σε 7.000 ευρώ ανά παιδί, από 5.000 ευρώ. Αυξάνονται επίσης τα επιτρεπόμενα τετραγωνικά για οικογένειες με περισσότερα από τέσσερα παιδιά. Παράλληλα, από το 2027 αυξάνεται ο φόρος μεταβίβασης από 3% σε 15% για κατοικίες που αγοράζονται από πολίτες τρίτων χωρών εκτός ΕΕ, με στόχο τον περιορισμό της ζήτησης και της πίεσης στις τιμές των ακινήτων για τους Έλληνες αγοραστές.

    Οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας: Από την 1η Ιανουαρίου 2027 μειώνονται οι χρεώσεις ΥΚΩ στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για όλες τις οικιακές παροχές, από 6,9 ευρώ/MWh σε 3,45 ευρώ/MWh. Επιπλέον, αυξάνεται το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την υλοποίηση νέων ενεργειακών έργων με στόχο τη μείωση της τιμής της ενέργειας, με επιπλέον εθνική συμμετοχή από 6,2 δισ. ευρώ το 2026 σε 7 δισ. ευρώ το 2027, 8 δισ. ευρώ το 2028, 9 δισ. ευρώ το 2029 και 10 δισ. ευρώ το 2030.

    Επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα: Τον Ιανουάριο του 2027 ή και νωρίτερα, δημιουργούνται δύο νέα προγράμματα μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις: δανειοδοτικό πρόγραμμα ύψους 1,1 δισ. ευρώ και εγγυοδοτικό πρόγραμμα 400 εκατ. ευρώ, που με τη συμμετοχή του τραπεζικού συστήματος αναμένεται να στηρίξουν συνολικά δάνεια 5 δισ. ευρώ. Για τις επιχειρήσεις, η πρώτη άμεση φορολογική ελάφρυνση έρχεται τον Μάρτιο του 2027. με τις δηλώσεις εισοδήματος, καθώς καταργείται το τέλος επιτηδεύματος στην ελληνική περιφέρεια και τη Θεσσαλονίκη. Στην Αττική προβλέπεται μείωση κατά 50% το 2028 και κατάργηση το 2029. Από το φορολογικό έτος 2027 θεσπίζονται επιταχυνόμενες αποσβέσεις για επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό, με περίοδο απόσβεσης έξι ετών αντί δέκα, με κατανομή 10%-10%-15%-15%-25%-25% ετησίως. Ενώ από το φορολογικό έτος 2028 αρχίζει η σταδιακή μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 5% ετησίως στα νομικά πρόσωπα, από 80% σήμερα έως 50%. Στις δηλώσεις του 2030 η προκαταβολή θα ανέρχεται σε 70%, ενώ ο στόχος του 50% προβλέπεται να επιτευχθεί το 2034. Επιπλέον, από τα επενδυτικά σχέδια που εγκρίνονται τη διετία 2026-2027 αυξάνεται η επιστροφή επενδυτικού R&D Clawback από 150 σε 200 εκατ. ευρώ.


Δημοσιεύτηκε ! 2026-09-12 09:20:00

Back to top button