Auto

To Volvo EX30 γίνεται κινητό power bank και δίνει ρεύμα έως 3 kW

Η Volvo διευρύνει τις δυνατότητες του αμιγώς ηλεκτρικού EX30 με μία νέα ενημέρωση λογισμικού που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αυτοκίνητο στην καθημερινότητα. 

Με τη λειτουργία Vehicle-to-Load (V2L), το EX30 μπορεί πλέον να λειτουργεί ως κινητό power bank, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια σε εξωτερικές συσκευές. Η ενεργοποίηση της λειτουργίας γίνεται μέσω λογισμικού, χωρίς επίσκεψη σε συνεργείο, ωστόσο για την τροφοδοσία εξωτερικών συσκευών απαιτείται ειδικός V2L adapter που συνδέεται στη θύρα φόρτισης και πωλείται ξεχωριστά. Η διαθεσιμότητα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την αγορά και τη διαμόρφωση του αυτοκινήτου.

Το Volvo EX30 δεν μεταφέρει μόνο επιβάτες. Με τη νέα λειτουργία V2L, μπορεί πλέον να μεταφέρει και… ηλεκτρική ενέργεια

Η νέα λειτουργία είναι διαθέσιμη μέσω over-the-air αναβάθμισης και η Volvo ξεκίνησε ήδη τη διάθεσή της σε νέους και υφιστάμενους πελάτες του EX30. Η ενημέρωση παρέχεται δωρεάν και θα γίνει διαθέσιμη σταδιακά σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Στην πράξη, η αξιοποίηση της μπαταρίας του EX30 ως πηγή ενέργειας είναι αρκετά απλή. Ο οδηγός συνδέει έναν κατάλληλο προσαρμογέα στην εξωτερική θύρα του αυτοκινήτου και στη συνέχεια συνδέει τη συσκευή που θέλει να χρησιμοποιήσει. Από εκεί και πέρα, η ενέργεια παρέχεται απευθείας από την μπαταρία, όπως θα συνέβαινε με μία συμβατική πρίζα.

Η παροχή μπορεί να φτάσει έως τα 3 kW στα 16A, ισχύ που επαρκεί για αρκετές συσκευές καθημερινής χρήσης. Έτσι, το EX30 μπορεί να τροφοδοτήσει από μία καφετιέρα ή ηλεκτρικά εργαλεία μέχρι εξοπλισμό για κάμπινγκ. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, μπορεί επίσης να τροφοδοτήσει μεμονωμένες ηλεκτρικές συσκευές, εφόσον φυσικά η ισχύς τους βρίσκεται εντός των ορίων του συστήματος.

Η Volvo έχει προβλέψει, μάλιστα, αυτόματη διακοπή της παροχής όταν το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας πέσει κάτω από το 20%, ώστε να διατηρείται ένα ελάχιστο απόθεμα ενέργειας για την κίνηση του αυτοκινήτου.

Η τεχνολογία πίσω από τη συγκεκριμένη λειτουργία είναι η αμφίδρομη ροή ενέργειας. Σε αντίθεση με ένα συμβατικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το οποίο λειτουργεί κυρίως ως δέκτης ηλεκτρικής ενέργειας, ένα όχημα με δυνατότητα V2L μπορεί να χρησιμοποιεί μέρος της ενέργειας της μπαταρίας του για να τροφοδοτεί εξωτερικές συσκευές.

Το Volvo EX30 γίνεται έτσι ένα από τα πρώτα μοντέλα της κατηγορίας του που προσφέρει τη συγκεκριμένη δυνατότητα. Η ίδια τεχνολογία είναι διαθέσιμη και στο αμιγώς ηλεκτρικό Volvo EX60, ενώ η Volvo αναμένεται να την επεκτείνει και σε περισσότερα μοντέλα της γκάμας της.

«Χάρη στις δυνατότητες του λογισμικού και των ασύρματων ενημερώσεων, μπορούμε να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τα αυτοκίνητά μας με χρήσιμες νέες λειτουργίες πολύ καιρό αφότου οι πελάτες τα έχουν αγοράσει», δήλωσε ο Alwin Bakkenes, επικεφαλής Παγκόσμιας Εξέλιξης Λογισμικού της Volvo Cars.

Η προσέγγιση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για ένα μοντέλο όπως το EX30, καθώς η νέα λειτουργία δεν απαιτεί κάποια αλλαγή στο αυτοκίνητο ή επίσκεψη σε συνεργείο. Προστίθεται μέσω λογισμικού, αρκετό καιρό μετά την έξοδο του αυτοκινήτου από το εργοστάσιο.

Και Plug & Charge Η νέα ενημέρωση δεν περιορίζεται στο V2L. Σε ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές προσθέτει επίσης τη λειτουργία Plug & Charge, απλοποιώντας σημαντικά τη διαδικασία φόρτισης σε συμβατούς δημόσιους σταθμούς.

Με τη συγκεκριμένη λειτουργία, ο οδηγός χρειάζεται απλώς να συνδέσει το EX30 στον συμβατό φορτιστή. Το αυτοκίνητο αναγνωρίζεται αυτόματα και η φόρτιση ξεκινά χωρίς να απαιτείται άνοιγμα εφαρμογής, χρήση κάρτας ή κάποια επιπλέον ενέργεια.

Παράλληλα, η Volvo αναβαθμίζει και το περιβάλλον χρήσης του EX30. Η ενημέρωση φέρνει ανασχεδιασμένα μενού ρυθμίσεων, ενώ η γραμμή μενού γίνεται παραμετροποιήσιμη, επιτρέποντας στον οδηγό να έχει πιο άμεση πρόσβαση στις λειτουργίες που χρησιμοποιεί συχνότερα.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει και τη διαφορετική φιλοσοφία που υιοθετούν σταδιακά οι αυτοκινητοβιομηχανίες για τα ηλεκτρικά μοντέλα. Το αυτοκίνητο δεν θεωρείται πλέον ένα προϊόν που ολοκληρώνεται τη στιγμή που παραδίδεται στον πελάτη, αλλά μία πλατφόρμα λογισμικού που μπορεί να αποκτά νέες δυνατότητες κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Στην περίπτωση του Volvo EX30, μία από αυτές τις δυνατότητες είναι ιδιαίτερα πρακτική: η μπαταρία του δεν χρησιμεύει πλέον μόνο για να κινεί το αυτοκίνητο, αλλά μπορεί, όταν χρειάζεται, να λειτουργήσει και ως φορητή πηγή ηλεκτρικής ενέργειας.

 




Δημοσιεύτηκε ! 2026-09-03 13:14:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button