Γυναίκα

Οι 5 συμπεριφορές που μαρτυρούν ότι έχεις κακή σχέση με τη μητέρα σου

Η σχέση με τη μητέρα μας αποτελεί μία από τις πρώτες σχέσεις της ζωής μας. Είναι ο άνθρωπος που μας δίνει ζωή – στις περισσότερες περιπτώσεις – μας μεγαλώνει, μας φροντίζει και μας συστήνει τον κόσμο.

Ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων ισχυρίζεται πως η σχέση με τη μητέρα του είναι τοξική. Η καθημερινότητά τους περιλαμβάνει πολλές εντάσεις και διαπληκτισμούς, κάποιες φορές ο ένας γίνεται ανταγωνιστής με τον άλλον, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις που εμφανίζεται η ζήλια. Η σχέση με τη μητέρα, τον πατέρα ή γενικότερα οποιοδήποτε μέλος της οικογένειάς μας μπορεί να γίνει τοξική και να επηρεάσει άμεσα τη ζωή μας με τον πιο λάθος τρόπο.

Όπως αναφέρεται στην ψυχολογία, οι άνθρωποι που έχουν κακή σχέση με τη μητέρα τους, έχουν υιοθετήσει στην καθημερινότητά τους πέντε συμπεριφορές, οι οποίες λειτουργούν σαν καθρέφτης της κατάστασης που βιώνουν. Έτσι, δεν είναι δύσκολο να κατανοήσεις τι συμβαίνει στη ζωή τους.

5 συμπεριφορές των ανθρώπων που διατηρούν κακή σχέση με τη μητέρα τους

1.Τρέφουν αρνητικά συναισθήματα

Αν έχουν νιώσει συναισθηματική παραμέληση ως παιδιά, δεν είχαν φροντίδα και δεν βίωσαν την ουσιαστική αγάπη από τη μητέρα τους, είναι λογικό να τρέφουν αρνητικά συναισθήματα. Δεν έχουν γνωρίσει ποτέ τη συναισθηματική ασφάλεια, συνεπώς δεν ξέρουν πώς να την προσφέρουν και στους άλλους. Ο φοβος της απόρριψης και η ανάγκη για επιβεβαίωση κυριαρχούν στην καθημερινότητά τους.

2.Αντιδρούν έντονα σε κάθε σύγκρουση

Οι άνθρωποι που μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον γεμάτο καυγάδες, φωνές και εντάσεις, έχουν μάθει να λειτουργούν με δύο τρόπους σε έναν διαπληκτισμό. Είτε θα αντιδράσουν έντονα, χρησιμοποιώντας «σκληρές» λέξεις, είτε θα σκύψουν το κεφάλι και θα γνέψουν στον συνομιλητή τους – ακόμα κι αν διαφωνούν μαζί του. Η τοξική ανατροφή των παιδιών τα αναγκάζει να αναπτύξουν δυσλειτουργικές μεθόδους, προκειμένου να προστατέψουν τον εαυτό τους ή να βρουν το δίκιο τους.

3.Δεν είναι στοργικοί

Ως παιδιά δεν γνώρισαν ποτέ έναν στοργικό και τρυφερό άνθρωπο, συνεπώς δεν ξέρουν πώς να είναι οι ίδιοι έτσι. Μαθαίνουν ότι η αγάπη υπάρχει υπό όρους, αναλόγως δηλαδή με το πόσα χατίρια κάνουν ή πόσα συμφέροντα εξυπηρετούν. Έτσι, τα παιδιά χειραγωγούνται συναισθηματικά, ακολουθώντας λάθος πρότυπα. Κρύβουν όλα τα θετικά συναισθήματά τους, θεωρώντας πως αυτή είναι η άμυνα για να προστατέψουν τον εαυτό τους.

4.Είναι πολύ επικριτικοί (ειδικά με τον εαυτό τους)

Όταν ένα παιδί έχει μεγαλώσει λαμβάνοντας συνεχώς αυστηρή κριτική, βιώνοντας τιμωρίες και θεωρώντας τον εαυτό του κατώτερο από τους υπόλοιπους, είναι λογικό να ακολουθήσει την ίδια διαδρομή. Αυτοί οι άνθρωποι γίνονται πολύ επικριτικοί τόσο με τον εαυτό τους όσο και με το περιβάλλον τους. Θα υποβαθμίσουν κάθε καλή πράξη τους και δεν γιορτάσουν ποτέ καμία επιτυχία τους. Ανάλογη στάση διατηρούν και απέναντι στους φίλους τους.

5.Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και χρειάζονται επικύρωση

Όταν δεν σου έχει μάθει κανείς να εκτιμάς τον εαυτό σου και να σέβεσαι τις επιθυμίες του, τότε πώς να πράξεις διαφορετικά; Μεγάλωσες σε ένα περιβάλλον που ό,τι έκανες ήταν λάθος για τη μητέρα σου και αυτό σε ακολουθεί μέχρι σήμερα, επηρεάζοντας την αυτοπεποίθησή σου. Περιμένεις πάντοτε από τους άλλους να σε επιβραβεύσουν, αλλιώς θεωρείς τον εαυτό σου αποτυχημένο. Αν κάτι πρέπει να γνωρίζεις, λοιπόν, είναι πως αν δεν εκτιμήσεις εσύ τον εαυτό σου, δεν θα το κάνει κανείς.

 


Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-19 19:00:00

Back to top button