Γυναίκα

Οι πιθανοί λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας δεν τρώει το φαγητό του

Η αδιαφορία ενός σκύλου για φαγητό μπορεί να είναι ένα παροδικό φαινόμενο, καθώς ορισμένοι σκύλοι τείνουν να είναι επιλεκτικοί με τις τροφές που καταναλώνουν.

Υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον σκύλο σας να σταματήσει να τρώει κανονικά το γεύμα του. 

Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες του σκύλου σας για περισσότερες από δύο ημέρες, τότε, μπορεί να υποδηλώνουν πρόβλημα με την υγεία του.

Είναι άρρωστος

Σε περίπτωση που ο σκύλος σας δεν αισθάνεται καλά, μπορεί να έχει μειωμένη όρεξη. Ορισμένες ασθένειες ενδέχεται να επηρεάσουν την επιθυμία του να φάει το γεύμα του. Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σ΄έναν κτηνίατρο, ούτως ώστε να αποκλείσετε μερικές από τις πιο σοβαρές αιτίες όπως:

  • Γαστρεντερίτιδα
  • Εντερική απόφραξη (πλήρης ή μερική απόφραξη της ροής υγρών και τροφής μέσω του λεπτού εντέρου) – τα συμπτώματα περιλαμβάνουν συνήθως εμετό, απώλεια όρεξης και διάρροια
  • Καρκίνος
  • Ορισμένες λοιμώξεις
  • Οδοντιατρικά προβλήματα
  • Άλλες ασθένειες (νεφροί, ήπαρ, καρδιά, ενδοκρινικές παθήσεις)

Νιώθει πόνο

Ένας επιπλέον λόγος που ο σκύλος σας μπορεί να μην δείχνει ενδιαφέρον για φαγητό είναι γιατί ενδέχεται να νιώθει πόνο σε κάποιο σημείο του σώματος του.

Εκτός από τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και στον ύπνο του, εξαιτίας του πόνου, ίσως, να αναπτύξει επιθετική συμπεριφορά , ενώ μπορεί να παρατηρήσετε ότι περιποιείται περισσότερο το επίμαχο σημείο.

Είναι στρεσαρισμένος

Ο σκύλος σας μπορεί να βιώνει στρες, λόγω αλλαγών στο οικογενειακό περιβάλλον ή στην ρουτίνα του.

Ορισμένες αλλαγές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την όρεξη του αφορούν στην μετακόμιση σε νέο σπίτι, η άφιξη ενός νέου μέλους στην οικογένεια (π.χ. μωρό) ή άλλου κατοικίδιου, ακόμη και η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.

Φαρμακευτική αγωγή

Είναι σύνηθες φαινόμενο ένας σκύλος να σταματήσει να τρώει προσωρινά όταν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή. Για παράδειγμα, μερικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, επηρεάζοντας την όρεξη του.

Γι’ αυτό είναι καλύτερο να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο (για νέα ιατρική συνταγή), προκειμένου να του απαλύνετε τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Εμβολιασμοί

Ένα επιπλέον λόγος που ο σκύλος σας μπορεί να έχει χάσει το ενδιαφέρον του για φαγητό αφορά στους εμβολιασμούς. Έτσι, εάν ο σκύλος σας έχει εμβολιαστεί πρόσφατα, τότε, μπορεί να έχει μειωμένη όρεξη.

Ωστόσο, αυτή η παρενέργεια είναι μια φυσιολογική κατάσταση, αφού η όρεξη του πρόκειται να επανέλθει σε 1-2 ημέρες.

Χαλασμένο φαγητό

Ο σκύλος σας μπορεί να καταλάβει εάν η τροφή του είναι χαλασμένη ή μπαγιάτικη, μέσω της όσφρησης του.

Μερικοί σκύλοι επίσης έχουν ιδιαιτερότητες στην επιλογή της τροφής τους, αναζητώντας πιο νόστιμα γεύματα. Έτσι, μπορεί να αδιαφορήσουν για ένα νέο φαγητό που δεν τους αρέσει ή για ένα φαγητό που έχουν βαρεθεί να τρώνε συνέχεια.

Πότε πρέπει να ανησυχήσω;

Συμπερασματικά, θα πρέπει να παρατηρήσετε τις διατροφικές συνήθειες του σκύλου σας. Εάν παραλείπει ένα ή δύο γεύματα και στην συνέχεια τρώει κανονικά, τότε, προφανώς πρόκειται για προσωρινό πρόβλημα.

Στην περίπτωση, όμως, που αρνείται να φάει για περισσότερες από 1- 2 ημέρες και παρουσιάζει αλλαγές στη συμπεριφορά του, έχει διάρροια και κάνει εμετό, είναι καλύτερο να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας για να αποκλείσει οποιαδήποτε πιθανή πάθηση.

Επομένως, η θεραπεία για τον σκύλο σας θα εξαρτηθεί από την αιτία που του προκαλεί απώλεια όρεξης.

To άρθρο Οι πιθανοί λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας δεν τρώει το φαγητό του δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-26 13:30:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button