Υγεία

Η υπνική άπνοια μπορεί να είναι ακόμη πιο επικίνδυνη απ’ ό,τι πιστεύαμε

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι η αποφρακτική άπνοια ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως εκείνων που επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα, τα νεφρά και το στήθος.

Η αποφρακτική υπνική άπνοια, η οποία διαταράσσει την αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να ενέχει σοβαρότερους κινδύνους για την υγεία από ό,τι πιστεύαμε, δείχνει νέα μελέτη για το θέμα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι από 1.990 ασθενείς με υπνική άπνοια, οι 181 εμφάνισαν καρκίνο κατά τη διάρκεια μίας περιόδου παρακολούθησης 13 ετών. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί περίπου στο 9% του δείγματος των ασθενών, ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό, δήλωσε ο ειδικός στην ιατρική του ύπνου Ram Kishun Verma, MD, από τους κριτές της μελέτης και συντάκτης ενός σχετικού σχολίου.

Προηγούμενες έρευνες είχαν διαπιστώσει ότι τα συνολικά ποσοστά καρκίνου είναι περίπου 26% υψηλότερα σε όσους έχουν διαγνωστεί με άπνοια ύπνου σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Όσο πιο σοβαρή είναι η υπνική άπνοια, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος καρκίνου, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.

Οι άνθρωποι με άπνοια ύπνου «καταβάλλουν προσπάθεια να αναπνεύσουν, αλλά υπάρχει είτε διακοπή είτε μείωση της ροής του αέρα», λέει ο πνευμονολόγος Andrew Namen, MD, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Τα διαφορετικά μόρια οξυγόνου ουσιαστικά αλλάζουν το DNA και αυτό γίνεται πιο ευνοϊκό για τον καρκίνο», προσθέτει.

Πώς μπορεί η υπνική άπνοια να οδηγήσει σε καρκίνο;

Η έλλειψη οξυγόνου μπορεί να πυροδοτήσει μία αλυσίδα βιοχημικών αντιδράσεων στο σώμα που οδηγούν στον καρκίνο, λένε οι ερευνητές.

Τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορούν να δημιουργήσουν μόρια που βλάπτουν το DNA, οδηγώντας σε επιβλαβείς γενετικές αλλαγές και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου, εξηγεί ο Namen.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι επαναλαμβανόμενοι κύκλοι χαμηλού οξυγόνου μπορεί να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες – μια ανισορροπία ελεύθερων ριζών και αντιοξειδωτικών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που μπορούν να βλάψουν τις κυτταρικές μεμβράνες, τις πρωτεΐνες και το DNA, προκαλώντας φλεγμονή. Για να προστατευτεί από τη φλεγμονή, το σώμα παράγει πρωτεΐνες που ονομάζονται κυτοκίνες (κυτταροκίνες).

Αυτές οι πρωτεΐνες περιέχουν μόρια που ονομάζονται «μόρια κυτταρικής προσκόλλησης», λέει ο Verma, γιατρός ύπνου στο Parkview Health στο Fort Wayne της Ιντιάνα και επίκουρος κλινικός βοηθός καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.

Ένα από αυτά – το μόριο προσκόλλησης αγγειακών κυττάρων-1 (VCAM-1) – παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου, βοηθώντας τα καρκινικά κύτταρα να συνδεθούν με τα ενδοθηλιακά κύτταρα που επενδύουν τα αιμοφόρα αγγεία σας και ενδεχομένως να διασχίσουν το τοίχωμα του αγγείου. Αυτό συνδέεται με την ανάπτυξη του όγκου και την εξάπλωση του καρκίνου.

Υπνική άπνοια: Μια πάθηση που αφορά σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως

Σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως – και το 39% των ενηλίκων στις ΗΠΑ – εκτιμάται ότι πάσχουν από άπνοια ύπνου. Η πάθηση υποδιαγιγνώσκεται και δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς – 9 στους 10 ανθρώπους δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτήν.

Συνδέεται επίσης με καρδιακές παθήσεις, θέματα αιμοφόρων αγγείων και νευρολογικά προβλήματα.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παχυσαρκία: Η καλή ψυχική υγεία στα 11 «κλειδί» για υγιές σωματικό βάρος στα 17

Το σκορβούτο είναι ακόμη εδώ: Η περίπτωση μίας 65χρονης

Μακροχρόνια COVID: Βρήκαν που οφείλονται τα επίμονα συμπτώματα των ασθενών


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-08 17:49:46

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button