Μπαρμπούνια σε αμπελόφυλλα |
Υλικά
8 φρέσκια μπαρμπούνια
20 μεγάλα αμπελόφυλλα ζεματισμένα σε ζεστό αλατισμένο νερό
2 φρέσκιες ντομάτες τριμμένες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
50 ml ούζο
Φρέσκα ρίγανη
100 ml ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Για το ρύζι
100 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
40 γρ. φιδέ
20 γρ. σταφίδες
50 ml ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
500 ml νερο
Μέθοδος
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο μέχρι να ροδίσει για ένα με 2 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο αφού ψήσουμε για 1 λεπτό προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και χαμηλώνουμε την φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα ντομάτας.
Αλατοπιπερώνουμε τα μπαρμπούνια και τα μαρινάρουμε με λίγο ελαιόλαδο και φρέσκα ρίγανη.
Σε ένα πιάτο απλώνουμε ένα αμπελόφυλλο με τη θαμπή πλευρά προς τα πάνω και γυρίζουμε τις πλαϊνές άκριες του προς τα μέσα. Τοποθετούμε πάνω ένα μπαρμπούνι, αφήνοντας να φαίνεται μόνο το κεφάλι και η ουρά του και τυλίγουμε σφικτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Αφού δέσει η σάλτσα, αποσύρουμε από τη φωτιά και βάζουμε την σάλτσα σε ένα αντικολλητικό ταψί στη βάση και από πάνω βάζουμε τα μπαρμπούνια και περιχύνουμε το ούζο και λίγο ελαιόλαδο από πάνω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.
Ακολούθως βάζουμε τα μπαρμπούνια σε αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε τη μαρινάτα και σκεπάζουμε το τηγάνι με το καπάκι του. Ψήνουμε για 8 περίπου λεπτά, γυρίζοντάς τα μια φορά στο μέσο του ψησίματος και τα σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντάς τα με φέτες λεμονιού.
Για το ρύζι: Σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το φιδέ μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Προσθέτουμε το ρύζι και το αλάτι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά.
Προσθέτουμε τις σταφίδες, το νερό και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να ζεσταθεί και ανακατεύουμε ξανά. Καλύπτουμε τη κατσαρόλα με το καπάκι της και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, χωρίς να ανακατεύουμε, σε πολύ χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά.
Δημοσιεύτηκε !