Ψητό κοτόπουλο κρασάτο |
Υλικά
1 κοτόπουλο κομμένο σε 10 περίπου κομμάτια, με δέρμα και κόκαλο
¼ φλ. ελαιόλαδο
60 γρ. βούτυρο ανάλατο
1 κιλό μικρά κρεμμύδια, μοιρασμένα ή μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
5 σκελίδες σκόρδο
2 καρότα κομμένα σε φέτες
1 κουτάλι κόλιανδρο ξηρό κοπανισμένο
1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι
2 φύλλα δάφνης
1 ½ κ.σ. αλεύρι
3 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
¾ φλ. ζωμό κότας
1 κ.σ. πάστα ντομάτας
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160°C στον αέρα. Αλατοπιπερώνετε το κοτόπουλο σε όλες τις πλευρές.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι η κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο με το βούτυρο σε μέτρια-δυνατή φωτιά. Όταν λιώσει το βούτυρο σοτάρετε το κοτόπουλο σε δόσεις, με το δέρμα προς τα κάτω, μέχρι το δέρμα να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Γυρίζετε το κοτόπουλο από την άλλη πλευρά και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλο 1 λεπτό. Βγάζετε το κοτόπουλο σε ένα ταψί φούρνου ή μια γάστρα ή κεραμικό πυρίμαχο σκεύος.
Στο ίδιο τηγάνι που σοτάρατε το κοτόπουλο βάζετε τα κρεμμύδια με μια πρέζα αλάτι. Σοτάρετε μερικά λεπτά μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Προσθέτετε τα σκόρδα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλο ένα λεπτό. Προσθέτετε τα καρότα να πάρουν μια βράση μαζί με τον κόλιανδρο, το θυμάρι και τη δάφνη.
Ρίξτε στο τηγάνι το αλεύρι και σοτάρετε ανακατεύοντας για 1 λεπτό περίπου. Περιχύνετε με το κρασί. Αφήστε να κοχλάσουν, αλατοπιπερώνετε και αποσύρετε από τη φωτιά.
Περιχύνετε το περιεχόμενο του τηγανιού στο ταψί με το κοτόπουλο. Προσθέστε το ζωμό με διαλυμένη την πάστα ντομάτας. Καλύπτετε το ταψί με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί στο ίδιο μέγεθος, με μια τρυπίτσα στη μέση (2 εκατοστά περίπου). Κλείστε το ταψί ερμητικά με 2 στρώσεις αλουμινόχαρτο.
Μεταφέρετε το ταψί στο φούρνο. Ψήνεται ανενόχλητο για 2 ώρες.
Σερβίρετε μαζί με το ζουμί από το ταψί.
Δημοσιεύτηκε !