Υγεία

Φεβρουάριος, μήνας πρόληψης για την εκφύλιση ωχράς κηλίδας και τη χαμηλή όραση

Μέχρι την ηλικία των 75 ετών, περίπου 1 στους 3 ανθρώπους θα έχει κάποια μορφή εκφύλισης ωχράς κηλίδας και 1 στους 4 από αυτούς, θα καταλήξει να έχει όψιμου σταδίου εκφύλιση ωχράς κηλίδας και πολύ χαμηλή όραση.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Μόνο η έγκαιρη διάγνωση σε συνδυασμό με την κατάλληλη αντιμετώπιση με ειδικά εκπαιδευτικά γυαλιά χαμηλής όρασης και αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της όρασης για όσο το δυνατό περισσότερα χρόνια.

Έγκαιρη διάγνωση σημαίνει μείωση του κινδύνου και σημαντική καθυστέρηση έναρξης της απώλειας όρασης.

Αν παρατηρήσετε μια ξαφνική αλλαγή στην όρασή σας όπως θαμπάδα, σκοτεινά σημεία ή ευθείες γραμμές που εμφανίζονται κυματιστές, είναι πολύ πιθανό να έχετε εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Τα αίτια της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είναι πολλά. Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που μπορούν να ελεγχθούν με κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής και σε συνήθειες, αλλά υπάρχουν και παράγοντες που δεν αλλάζουν.

Ελεγχόμενοι παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης εκφύλισης ωχράς κηλίδας:

  • Κάπνισμα: Το κάπνισμα διπλασιάζει τις πιθανότητες εκδήλωσης εκφύλισης ωχράς κηλίδας και πενταπλασιάζει την εξέλιξη της. Θα ήταν ιδανικό να το σταματήσετε
  • Έκθεση στον ήλιο: Μην κάνετε ηλιοθεραπεία! Φορέστε γυαλιά ηλίου όλο το χρόνο και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι πολύ επιβαρυντική και ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που έχουν κάνει κάποια διαθλαστική επέμβαση ή έχουν χειρουργηθεί από καταρράκτη. Ο ειδικός στη χαμηλή όραση Οπτομέτρηςθα σας καθοδηγήσει και θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το καλύτερο για εσάς ζευγάρι γυαλιών ηλίου.
  • Χρήση κινητού, ταμπλέτας και ηλεκτρονικού υπολογιστή χωρίς προστατευτικά γυαλιά:
    Οι οθόνες που χρησιμοποιούμε καθημερινά, εκπέμπουν την απόλυτα τοξική μπλε ακτινοβολία η οποία προάγει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αλλά και τον καταρράκτη.
    Είναι αναγκαία η χρήση γυαλιών με ενσωματωμένο φίλτρο για προστασία από τη μπλε ακτινοβολία. Μην αγοράζετε τέτοια γυαλιά από το διαδύκτιο! Είναι αμφιβόλου ποιότητας και προστασίας. Εμπιστευτείτε τον ειδικό στη χαμηλή όραση Οπτομέτρη ο οποίος θα σας ενημερώσει για τα ποσοστά προστασίας του κάθε φακού καθώς δεν έχουν όλα τα γυαλιά-φίλτρα για τη μπλε ακτινοβολία τον ίδιο βαθμό προστασίας.
  • Διατροφή: Τρώτε πιο υγιεινά. Η συχνή πρόσληψη τρανς λιπαρών και επεξεργασμένων τροφίμων, αυξάνουν τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια στο αίμα. Η κακή διατροφή συσχετίζεται με την παρουσία της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Είναι αναγκαία η κατανάλωση τροφίμων υψηλών σε αντιοξειδωτικά όπως τα ψάρια, τα λαχανικά και τα φρούτα και ο περιορισμός τροφίμων υψηλών σε κορεσμένα λιπαρά όπως το κόκκινο κρέας.
  • Βάρος: Το υπερβολικό βάρος και το λίπος γύρω από την περιοχή της κοιλιάς, ευθύνονται όχι μόνον για πολλές καρδιοαγγειακές νόσους και για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, αλλά και για πολλές άλλες νόσους του οφθαλμού. Η διατήρηση του φυσιολογικού βάρους και μια ήπια αερόβια άσκηση τρεις φορές την εβδομάδα βοηθάει πάρα πολύ να αποφευχθούν πολλές παθήσεις.
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση: Μετράτε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση υπερδιπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης υγρής εκφύλισης ωχράς κηλίδας καθώς και σημαντικής απώλειας της κεντρικής όρασης.
  • Αλκοόλ: Περιορίστε το αλκοόλ. Η υπερκατανάλωση αλκοόλ, συνδέεται με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης πρώιμης εκφύλισης ωχράς κηλίδας

Υπάρχουν όμως και μη ελεγχόμενοι παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης εκφύλισης ωχράς κηλίδας:

  • Ηλικία: Ο κίνδυνος εμφάνισης πρώιμης εκφύλισης ωχράς κηλίδας αρχίζει να αυξάνεται από την ηλικία των 40 ετών, ενώ αυξάνεται εκθετικά μετά τα 75 έτη.
  • Οικογεναικό ιστορικό: Η γενετική παίζει ρόλο στο 70% των περιπτώσεων με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Εαν έχετε στενό συγγενή με τη νόσο, τετραπλασιάζονται οι πιθανότητες να νοσήσετε και εσείς
  • Ανοιχτόχρωμο χρώμα ματιών: Οι άνθρωποι με μπλε και πράσινα μάτια είναι πιο επιρρεπείς στο να αποκτήσουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
  • Γένος: Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο χρόνο ζωής και περισσότερες πιθανότητες τα μάτια τους να νοσήσουν από εκφύλιση της ωχράς κηλιδας

Πως μπορώ να σώσω την όραση μου αν έχω διαγνωστεί με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

  • Ελέγχω κάθε μάτι χωριστά και φορώντας τα γυαλιά πρεσβυωπίας με το πλέγμα Amsler
  • Πηγαίνω στον Οφθαλμίατρο και κάνω Οπτική τομογραφία συνοχής, μια εντελώς ανώδυνη εξέταση που χρησιμοποιείται αφενός για τη διάγνωση αλλά αφετέρου και για την εξέλιξη της εκφύλισης. Ο Οφθαλμιατρος θα κρίνει αν χρειάζονται συμπληρωματικές εξετάσεις
  • Καταφεύγω το συντομότερο στον ειδικό στη χαμηλή όραση Οπτομέτρη για να ελέγξω την όραση μου και για να προμηθευτώ τα ειδικά εκπαιδευτικά γυαλιά χαμηλής όρασης που κατασκευάζονται αποκλειστικά στην Αμερική. Με τα ειδικά γυαλιά, μπορώ και βλέπω πολύ καλύτερα και επιπλέον εξασκώ την εναπομείνασα κεντρική και εκπαιδεύω την περιφερική μου όραση για να τη διατηρήσω για πολλά χρόνια και για να έχω μια φυσιολογική καθημερινότητα.

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας δεν έχει αντίκτυπο μόνο στη ζωή των ανθρώπων που νοσούν αλλά και στις οικογένειες τους. Η παρακολούθηση και η κατάλληλη φροντίδα, σώζουν την όραση!

Τατιάνα Σκούταρη O.D. MSc in Low Vision, Ειδική Οπτομέτρης, Επικ. Καθηγήτρια Παν/μιου Complutense Μαδρίτης


Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-20 10:29:00

Back to top button