Συνταγές

Τραχανάς με πελτέ, λιαστές ντομάτες και πρόβειο γιαούρτι

Ένα πιάτο ζεστός τραχανάς έχει πάντα ιδιαίτερη αξία, από τότε που ο τραχανάς μαγειρεύονταν σούπα μέχρι σήμερα που μπορώ να τον μαγειρέψω με “χίλιους” τρόπους όπως αυτόν με πελτέ, λιαστές ντομάτες και πρόβειο γιαούρτι.

Ο τραχανάς λοιπόν είναι από τα ζυμαρικά που μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας ότι δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο.

Θα εξαιρέσω τον τραχανά του εμπορείου σε αυτό το ποστ, που δεν τον υποτιμάω καθόλου!

Αφού εξαιρετικοί τραχανάδες υπάρχουν διαθέσιμοι από οικοτεχνίες ή συνεταιρισμούς.

Και ας είμαστε επιεικείς, δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να έχουν μια γιαγιά, θεία, γειτόνισσα που τους προμηθεύει με σπιτικό, χειροποίητο και χωριάτικο τραχανά.

Προσωπικά, από πάντα μέχρι και σήμερα ο τραχανάς που μαγειρεύω είναι από το χωριό, από τοπικό πρόβειο γάλα,  αλεύρι ή σιτάρι.

Η πιο διαδεδομένη συνταγή για παραδοσιακό χειροποίητο τραχανά -είτε ξινό, είτε γλυκό, περιέχει πάντα πρόβειο γάλα.

Μετά το καλοκαίρι γεμίζω τις μεγάλες μου τζάρες με γλυκό τραχανά και ξινό τραχανά.

Ο παραδοσιακός σταρένιος γλυκός τραχανάς είναι πιο ιδιαίτερος σε υφή και γεύση.

Το μπλουγούρι -αναποφλοίωτο σιτάρι- βράζεται με πρόβειο γάλα ενώ βγάζει μια πιο ήπια γλυκιά γεύση ταυτόχρονα τον εμπλουτίζει και με “αυτή”, την γήινη γεύση και υφή των δημητριακών.

Στο εμπόριο κυρίως βρίσκουμε επίσης γλυκό τραχανά με αλεύρι, η όψη του είναι υπόλευκη και γευστικά είναι “εύκολος”, ειδικά για παιδιά.

Εξίσου σπουδαίος και άξιος αναφοράς είναι και ξινός σταρένιος τραχανάς.

Συγκεκριμένα ο κρητικός ξινόχοντρος ή οι μοναδικές μυτιληνιές χάχλες ενώ κατά τόπους τον τραχανά λαχανικών χωρίς ζωικά δηλαδή νηστίσιμο.

Από την άλλη παραδοσιακός ξινός τραχανάς, φτιάχνεται με ξινισμένο γάλα και ζυμώνεται με αλεύρι από σκληρό  σιτάρι, άλλη διαδικασία.

Μια ακόμη εκδοχή είναι αυτή με τη ζύμη να φτιάχνεται από το πρόβειο γιαούρτι και αυγά.

Ο ξινός τραχανάς δεν αρέσει σε όλους, κυρίως για τη “χωριάτικη” μυρωδιά του, γευστικά είναι αυτό ακριβώς που δηλώνει ξινός και έντονα γαλατένιος.

Λεπτομέρειες που θα αναδείξουν τη συνταγή

Ο τραχανάς

Για τον τραχανά τα είπαμε, είναι καθαρά επιλογή μας τί είδους τραχανά θα χρησιμοποιήσουμε.

Όμως αλήθεια μπορεί ένας τραχανάς να “αποτύχει” ακολουθώντας πιστά μια συνταγή;

Η απάντηση είναι ναι, γιατί κάθε τραχανάς είναι διαφορετικός, βράζει σε διαφορετικό χρόνο  και χρειάζεται λιγότερα ή περισσότερα υγρά.

0πότε επιστράτευσε όλες τις γνώσεις και το “μάτι” σου 🙂

Για την παρακάτω συνταγή με πελτέ, λιαστές ντομάτες και πρόβειο γιαούρτι χρησιμοποίησα σπιτικό ξινό τραχανά.

Οι λιαστές ντομάτες και ο πελτές

Ο “ντοματένιος” τραχανάς είναι υπέροχος αρκεί να είναι πηχτός (τραχανότο) δηλαδή όχι σούπα.. και ειδικά “νερουλή”.

Του ταιριάζει πάρα πολύ η φρέσκια ντομάτα και όπως γίνεται αντιληπτό στην καρδιά του χειμώνα μια τέτοια επιλογή είναι απαγορευτική.

Μια γενναία κουταλιά πελτέ δίνει τη λύση και χαρίζει στον πηχτό τραχανά ωραία και μεστή ντοματένια γεύση, συνήθως επιλέγω λιαστό πελτέ ή ψημένο σε φούρνο, έχει ελαφρώς καπνιστή γεύση.

Οι λιαστές ντομάτες είναι επίσης μια καλή επιλογή για να εμπλουτίσω σε γεύση και άρωμα.

Προτιμώ τις  συντηρημένες σε ελαιόλαδο για ευκολία.

Το πρόβειο γιαούρτι

Ξινός τραχανάς, οξύτητα από τις λιαστές ντομάτες και πρόβειο γιαούρτι, μήπως είναι υπερβολή;

Για “σβήσω” κάθε αμφιβολία σου το πρόβειο γιαούρτι λειτουργεί στο φαγητό σαν μια ήπια φέτα αλλά σε κρεμώδη μορφή.

Θα “ηρεμήσει” όλες τις γεύσεις και θα “δέσει” τον τραχανά χωρίς να τον αφήσει να στεγνώσει, καθώς όπως ανέφερα είναι σπυρωτός.

Αντίστοιχα μπορείς να αντικαταστήσεις με στραγγιστό γιαούρτι ή κατίκι.

Γιατί οι περισσότεροι επιλέγουν να κάνουν τον τραχανά σούπα;

Πολύ απλά γιατί αυτό μας “έμαθαν” και είναι πανεύκολη και γρήγορη λύση, όμως δεν ξέρω από που να ξεκινήσω τις αναφορές σε συνταγές με τραχανά!

Ο τραχανάς πάει παντού αντικαθιστώντας οποιοδήποτε μικρό-ψιλό ζυμαρικό ή ρύζι π.χ. τραχανόπιτα συνταγές εδώ & εδώ, σπανακόρυζο και σπανάκι ωγκρατέν με τραχανά.

Δες όμως και όλες τις συνταγές μου για σούπα με τραχανά για να πάρεις ιδέες, ο χειμώνας δεν τελείωσε, θα σου χρειαστούν!


Εύα

 

Τραχανάς με πελτέ, λιαστές ντομάτες και πρόβειο γιαούρτι

Ξινός τραχανάς ή γλυκός τραχανάς δεν έχει σημασία απλά δοκίμασε τη θαυμάσια συνταγή για τραχανά με πελτέ, λιαστές ντομάτες και πρόβειο γιαούρτι, σαν τραχανότο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ EMAIL

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ 5 mins

ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ 25 mins

ΕΙΔΟΣ ΓΕΥΜΑΤΟΣ Κυρίως Πιατό

ΥΛΙΚΑ  

  • 250 γρ. τραχανά ξινό
  • 1 κ.σ. τοματοπελτέ
  • 6-8 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένα
  • ½ κ.γ. μπούκοβο
  • 1200 ml νερό ή ζωμό κρέατος
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 200 γρ. πρόβειο γιαούρτι, σε θερμοκρασία δωματίου
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ  

  • Σε μια πλασοτέ κατσαρόλαή βαθύ τηγάνι βάζουμε το νερό ή τον ζωμό σε τοποθετούμε δυνατή φωτιά να βράσει.

  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον πελτέ, τον τραχανά, το μπούκοβο, τα τοματίνια, πιπέρι και αλάτι.

  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 25’, ανακατεύοντας τακτικά.

  • Αποσύρουμε και αφού κρυώσει ελαφρώς ο τραχανάς προσθέτουμε το γιαούρτι ανακατεύοντας πολύ καλά.

  • Σερβίρουμε τον τραχανά με επιπλέον γιαούρτι και μπούκοβο.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

– Στο σερβίρισμα, στο κάθε πιάτο μπορούμε να προσθέσουμε και τριμμένη φέτα
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον τραχανά που προτιμάμε, γλυκό ή ξινό

Συνταγές με γλυκό τραχανά_ξινό τραχανά_πελτέ_λιαστές ντομάτες


Δημοσιεύτηκε !

Back to top button