Τι δείχνει εκτενής μετα-ανάλυση για το βόειο κρέας
Μια πρόσφατα δημοσιευμένη, περιεκτική συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση προστέθηκε στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που δείχνουν ότι το βόειο κρέας μπορεί να είναι μέρος μιας απολαυστικής υγιεινής διατροφής για την καρδιά.
Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση 55 γραμμαρίων μη επεξεργασμένου βοείου κρέατος, κατά μέσο όρο, σε ένα καθημερινό διατροφικό πρότυπο δεν είχε σημαντική επίδραση στους περισσότερους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.
…
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Current Developments in Nutrition.
Είναι σημαντικό ότι αυτή η συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση αξιολόγησε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές. Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι, τόσο σε μελέτες παρατήρησης όσο και σε κλινικές μελέτες που αξιολογούν διατροφικά συστατικά ή και μοτίβα για καρδιομεταβολικά αποτελέσματα, το “κόκκινο κρέας” είναι μια μεγάλη κατηγορία που περιλαμβάνει τόσο μη επεξεργασμένα όσο και επεξεργασμένα προϊόντα, καθώς και μια σειρά ειδών όπως βοδινό, χοιρινό, αρνί και ακόμη και ορισμένα είδη πουλερικών.
Σε αυτή τη μετα-ανάλυση, αξιολογήθηκαν 20 κλινικές δοκιμές, οι οποίες περιελάμβαναν μια ποικιλία διατροφικών προτύπων με μη επεξεργασμένο ή ελάχιστα επεξεργασμένο βοδινό κρέας.
…
«Δεδομένης της διαφοράς των προϊόντων στην κατηγορία του “κόκκινου κρέατος”, οι μέθοδοι μελέτης που ομαδοποιούν όλα τα κόκκινα κρέατα μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολικά γενικευμένα ευρήματα», δήλωσε ο Kevin C. Maki, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και συνεπικεφαλής αυτής της μελέτης. «Ωστόσο, όταν κλινικές δοκιμές υψηλής ποιότητας αναλύουν το μη επεξεργασμένο ή ελάχιστα επεξεργασμένο βόειο κρέας ως μέρος διαφόρων διατροφικών προτύπων, τα αποτελέσματα γενικά δείχνουν ότι η κατανάλωση βοείου κρέατος δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις».
Τα βασικά ευρήματα περιελάμβαναν:
Η πρόσληψη βοείου κρέατος δεν επηρέασε την αρτηριακή πίεση ή τις περισσότερες μεταβλητές που σχετίζονται με τις λιποπρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένης της ολικής χοληστερόλης, της υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης χοληστερόλης (HDL-C), των τριγλυκεριδίων, της μη HDL-C, της απολιποπρωτεΐνης (apo) A, της apo B και της πολύ χαμηλής χοληστερόλη λιποπρωτεΐνης πυκνότητας (VLDL-C).
…
Η κατανάλωση βοείου κρέατος είχε μικρή, αλλά στατιστικά σημαντική επίδραση στη χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL-C), που αντιστοιχεί σε περίπου 2,7 mg/dL υψηλότερη LDL-C σε δίαιτες που περιείχαν περισσότερο βόειο κρέας σε σύγκριση με δίαιτες χαμηλής ή καθόλου βοείου κρέατος. Ωστόσο, ο έλεγχος της συμβολής κάθε μεμονωμένης μελέτης στα συνολικά ευρήματα έδειξε ότι μια μελέτη, όπου οι βασικές τιμές για την LDL-C ήταν ήδη χαμηλές πριν από την κατανάλωση βοείου κρέατος, ήταν η κύρια επίδραση αυτού του αποτελέσματος. Όταν η μελέτη αυτή αφαιρέθηκε από την ανάλυση, η επίδραση στην LDL-C δεν ήταν πλέον στατιστικά σημαντική.
«Αυτή η έρευνα είναι μια αυστηρή ανασκόπηση αποδεικτικών στοιχείων υψηλής ποιότητας, τα οποία μπορεί να είναι χρήσιμα για την ενημέρωση ακριβών και αξιόπιστων οδηγιών δημόσιας υγείας σχετικά με το μη επεξεργασμένο βόειο κρέας σε υγιεινά διατροφικά πρότυπα», πρόσθεσε ο Maki.
Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-27 11:14:00