Γυναίκα

Τα οφέλη από την κατανάλωση ζυμαρικών για την υγεία μας

Αρκετά άτομα ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή με σκοπό την απώλεια βάρους για την καλοκαιρινή περίοδο, θεωρώντας, όμως, ότι πρέπει να αποκλείσουν από την διατροφή τους τα ζυμαρικά.

Θεωρούν, μάλιστα, ότι η κατανάλωση μιας μακαρονάδας ενδέχεται να «χαλάσει» το πλάνο τους και να πάρουν πίσω τα χαμένα κιλά. Ωστόσο, τα ζυμαρικά, ιδιαίτερα αυτά που είναι ολικής άλεσης, παρέχουν σημαντικά οφέλη στον οργανισμό μας.

Δίνουν ενέργεια στον οργανισμό: Τα ζυμαρικά είναι μια καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων που απελευθερώνουν ενέργεια αργά, προκαλώντας αίσθημα κορεσμού στο στομάχι, με αποτέλεσμα να τρώτε λιγότερο σε μακροπρόθεσμη βάση. Επίσης, οι υδατάνθρακες είναι βασικό συστατικό για την σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Καλό είναι, βέβαια, να προτιμήσετε τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως σε σύγκριση με τα ζυμαρικά που είναι φτιαγμένα από άσπρο αλεύρι.

Μειώνουν το άγχος: Η κατανάλωση υδατανθράκων καταπραΰνει το κεντρικό νευρικό σύστημα αυξάνοντας την σεροτονίνη, μια ορμόνη που σχετίζεται με την καλή διάθεση. Η συγκεκριμένη ορμόνη είναι επίσης γνωστή για τη θετική επίδραση που έχει στη διαχείριση του άγχους.

Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού: Ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως μειώνουν τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου, προστατεύοντας τον οργανισμό από την υψηλή χοληστερίνη και την υπέρταση. Παράλληλα, οι φυτικές ίνες δεν προκαλούν απότομες μεταβολές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Ρυθμίζουν την πίεση: Επίσης, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης περιέχουν σελήνιο, το οποίο βελτιώνει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, μαγνήσιο, που είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της πίεσης του αίματος και τη σκελετική υγεία, καθώς επίσης και μαγγάνιο, που είναι χρήσιμο για το σχηματισμό οστών και το μεταβολισμό των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών.

Είναι πλούσια σε βιταμίνη Β9: Επίσης, τα λευκά ζυμαρικά είναι πλούσια σε φολικό οξύ (βιταμίνη Β9). Το φολικό οξύ βοηθά στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και την ταχεία ανάπτυξη των κυττάρων. Έρευνες έχουν δείξει ότι η επάρκεια φολικού οξέος μπορεί να βελτιώσει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων, να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης και να ελαττώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

To άρθρο Τα οφέλη από την κατανάλωση ζυμαρικών για την υγεία μας δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-29 10:01:00

Back to top button