Υγεία

Τα έξυπνα ρολόγια μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο μέσω της άσκησης

Ένα έξυπνο ρολόι (smartwatch) θα μπορούσε να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να παραμείνουν σωματικά δραστήρια τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να ξεκινήσουν και να συνεχίσουν ένα πρόγραμμα άσκησης εάν είχαν ένα έξυπνο ρολόι (smartwatch) που τους παρείχε ανατροφοδότηση και ενθάρρυνση, ανέφεραν οι ερευνητές στις 27 Μαρτίου στο περιοδικό BMJ Open.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι πετύχαιναν καλύτερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της αρτηριακής τους πίεσης, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης μπορούν να συμβάλουν στην αλλαγή της ζωής πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο ερευνητής Ceu Mateus, καθηγητής οικονομικών της υγείας στο Πανεπιστήμιο Lancaster στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 χωρίς πρόσβαση σε μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις με βιώσιμα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε σε δελτίο Tύπου. «Η μελέτη μας δείχνει ότι ανεξάρτητα από τον τόπο όπου ζείτε, την ηλικία σας, την εθνικότητά σας, το φύλο σας ή το εισόδημά σας, υπάρχει ένα πρόγραμμα άσκησης που σας ταιριάζει», ανέφερε.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές προσέλαβαν 135 άτομα που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 και ανέθεσαν στους μισούς να φορούν ένα έξυπνο ρολόι σε συνδυασμό με μια εφαρμογή υγείας στο smartphone τους.

Η εφαρμογή καθοδηγούσε τους συμμετέχοντες σε ένα πρόγραμμα σωματικής δραστηριότητας στο σπίτι, χρησιμοποιώντας το ρολόι για την παρακολούθηση των μετρήσεών τους.

Το πρόγραμμα αύξησε σταδιακά την άσκησή τους με στόχο 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έως έντονης έντασης σωματική δραστηριότητα. Οι συμμετέχοντες υποστηρίζονταν επίσης από μια διαδικτυακή υπηρεσία καθοδήγησης με επικεφαλής ειδικούς σε θέματα άσκησης.

«Το πρόγραμμα προσέφερε μια ποικιλία προπονήσεων, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων cardio και ενδυνάμωσης, που μπορούσαν να γίνουν χωρίς να πρέπει κανείς να πάει στο γυμναστήριο», ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια Katie Hesketh, επίκουρη καθηγήτρια στην κατάρτιση προγραμμάτων άσκησης στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. «Στόχος της είναι να καταστήσει την άσκηση ένα βιώσιμο μέρος της καθημερινής ζωής των ατόμων με διαβήτη τύπου 2, βελτιώνοντας τελικά τη σωματική και ψυχική τους υγεία».

Εκείνοι στους οποίους δόθηκε ένα έξυπνο ρολόι είχαν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα άσκησης από εκείνους που δεν είχαν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εξακολουθούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό ένα χρόνο αργότερα.

«Διαπιστώσαμε ότι η χρήση βιομετρικών στοιχείων από φορητές τεχνολογίες είναι πολλά υποσχόμενη σε ό,τι αφορά την ενθάρρυνση των ατόμων με νεοδιαγνωσθέντα διαβήτη τύπου 2 να διατηρήσουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης που παρέχεται στο σπίτι με όλα τα συναφή οφέλη για την υγεία», κατέληξε η Hesketh.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές σχεδιάζουν να αναζητήσουν χρηματοδότηση για μια μεγαλύτερη κλινική μελέτη που θα μπορούσε να δει αν το πρόγραμμα γυμναστικής που βασίζεται σε smartwatch μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να επιτύχουν τον έλεγχο της κατάστασής τους.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Adolescence»: Δωρεάν η προβολή της σειράς σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ρύπανση: Επιστήμονες με επικεφαλής μία Ελληνίδα δημιούργησαν ηλιακή κουβέρτα που καθαρίζει το νερό

Πίεση: Νέο φάρμακο δημιουργεί ελπίδες για έλεγχο και της ανθεκτικής υπέρτασης


Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-31 18:59:00

Back to top button