Συνταγές

Σισιλιάνικη μακαρονάδα με κουνουπίδι και αυγοτάραχο

Αν έχεις βρεθεί στην Σικελία ή απλά αγαπάς την κουζίνας της τότε σίγουρα η σισιλιάνικη μακαρονάδα με αυγοτάραχο, κουνουπίδι και σταφίδες δεν σε κάνει να αναρωτιέσαι γι’ αυτό τον ιδιαίτερο συνδυασμό!

Ανάμεσα στις αμέτρητες μακαρονάδας της Ιταλίας, βρίσκουμε και αυτή, τη συνταγή όπου τα ζυμαρικά «παντρεύονται» με το κουνουπίδι, τον γαύρο, σταφίδες και ψίχουλα ψωμιού.

Οι ρίζες της είναι αφρικανικές, στο Παλέρμο νιώθεις την Αφρικανική και Αραβική κουλτούρα τόσο δυνατά, είναι μαγικό!

Το μόνο που άλλαξα σαν συστατικό ήταν ο γαύρος αντικαταστάθηκε από το δικό μας αυγοτάραχο επάξια.

Βλέπεις το ζητούμενο όταν έκανα αυτή την συνταγή για το Olive Magazine ήταν οι ημέρες νηστείας.. και το κουνουπίδι.

Πάντως και το λέω για καλό, τ η μακαρονάδα αυτή γευστικά ούτε που την φαντάζεσαι, είναι απίστευτα ΜΟΝΑΔΙΚΗ και πεντανόστιμη, ένα παιχνίδι γεύσεων στον ουρανίσκο!

Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή

√ Η σάλτσα

Αυτή τη συνταγή την μαγείρεψα δύο φορές για να τελειοποιήσω την σάλτσα.

Την πρώτη φορά, το κουνουπίδι μου “έλιωσε εντελώς” και το έχασα, αυτό είναι το ένα που πρέπει να προσέχεις.

Επίσης, το αυγοτάραχο σε σχέση με τον γαύρο δεν χρειάζεται στην αρχή αλλά στο τέλος άρα ανάλογα το είδος της θαλασσινής “πινελιάς” πράττουμε ανάλογα.

√ Τα 3 συστατικά που δεν πρέπει να προσπεράσεις
Ο μαραθόσπορος

Τα 2 τελευταία χρόνια όποιο φαγητό μαγειρεύω με θαλασσινά φτιάχνω όπως το σαγανάκι ή γαριδομακαρονάδα και τα μύδια, αλλά και στα dressing των ψαριών δεν τον παραλείπω ποτέ.

Το ζεστό φίνο άρωμα και η “γλυκιά” ντελικάτη γεύση τους αρωματίζουν δίνουν κάτι ξεχωριστό, αυτό μπορώ να πω ότι  είναι το “μυστικό” μου!

Έτσι και σε αυτή τη σάλτσα με κουνουπίδι ήρθε και έδεσε!

Οι σταφίδες

Εκεί που τρως λοιπόν μια πιρουνιά από αυτή τη μακαρονάδα και υπάρχει σταφίδα ξαφνιάζεσαι ευχάριστα!

Το “γλυκόξινο” δίνει αυτή η ευχάριστη νόστιμη γεύση που είναι σαν μικρές εκρήξεις στο στόμα.

Προτίμησε ξανθές “ζουμερές” σταφίδες και όχι μαύρες, αλλιώς δεν έχει νόημα.

Ο κρόκος Κοζάνης

Ένα συστατικό απαραίτητο καθώς θα “ζωντανέψει” τη σάλτσα, χρωματικά και σε γεύση.

Το ταίριασμα του κρόκου Κοζάνης με τα θαλασσινά και τα ψάρια είναι πασίγνωστη!

√ Τα ζυμαρικά

Κάθε μακαρονάδα θέλει το δικό της ζυμαρικό, αυτό το ξέρουμε όλοι!

Το ιδανικό για αυτή τη σάλτσα με κουνουπίδι είναι τα ριγκατόνι γιατί πολύ απλά είναι το καλύτερο σχήμα για να “φυλακίσει” στις πτυχές του αυτή την σχεδόν ελαφριά σάλτσα.

Επίσης, είναι πολύ εύκολο σε μια πιρουνιά να έχεις όλα τα στοιχεία του φαγητού!

Ναι, δεν μας μένει πολύς χρόνος για το κουνουπίδι…

√ Τα ψίχουλα ψωμιού

Αν έχεις φάει έστω και μια μακαρονάδα με ψίχουλα ψωμιού ή παξιμάδι τριμμένο ξέρεις!

Το ψωμί πρέπει να είναι μπαγιάτικο, να λαδωθεί ίσα-ίσα, να ξεροψηθεί και να το αλέσεις, αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις και λίγο μαϊντανό.

Τώρα που έρχεται η 25η Μαρτίου και θα έχεις πρόχειρο μπακαλιάρο, δοκίμασε να φτιάξεις αυτή τη μακαρονάδα προσθέτοντας στην “σάλτσα” ένα μπαμπάτσικο φιλέτο παστό μπακαλιάρο, θα με θυμηθείς!

 


Εύα

Σισιλιάνικη μακαρονάδα με αυγοτάραχο, κουνουπίδι και σταφίδες

Αν έχεις βρεθεί στην Σικελία ή απλά αγαπάς την κουζίνας της τότε σίγουρα η σισιλιάνικη μακαρονάδα με αυγοτάραχο, κουνουπίδι και σταφίδες δεν σε κάνει να αναρωτιέσαι γι’ αυτό τον ιδιαίτερο συνδυασμό!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ EMAIL

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ 15 mins

ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ 15 mins

ΕΙΔΟΣ ΓΕΥΜΑΤΟΣ Κυρίως Πιατό

ΥΛΙΚΑ  

  • 350 γρ. ριγκατόνι
  • 500 γρ. κουνουπίδι, κομμένο σε μπουκετάκια
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 4 λεπτές φέτες αυγοτάραχο, τριμμένο και επιπλέον για το σερβίρσμα
  • 2 κ.σ. ξανθές σταφίδες
  • 8 στίγματα κρόκο Κοζάνης
  • ¼ κ.γ. μαραθόσπορους, προαιρετικά
  • 1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 200 ml ζεστό νερό
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 4-6 κ.σ. ψίχουλα ψωμιού φρυγανισμένα
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ  

  • Ετοιμάζουμε μια κατσαρόλα με νερό για να βράσουμε τα ζυμαρικά.

  • Μόλις κοχλάσει, αφαιρούμε 1 φλυτζάνι νερό για μουλιάσουμε τον κρόκο Κοζάνης.

  • Αλατίζουμε το νερό της κατσαρόλας και ζεματάμε το κουνουπίδι για 5’.

  • Ταυτόχρονα σε ένα ευρύχωρο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τους μαραθόσπορους.

  • Αφαιρούμε το κουνουπίδι με τρυπητή κουτάλα και το προσθέτουμε στο τηγάνι.

  • Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα ζυμαρικά και τα βράζουμε ως συνήθως.

  • Προσθέτουμε στο τηγάνι τις σταφίδες, το αυγοτάραχο αλάτι, πιπέρι και το νερό με τον κρόκο, μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά «σπάζοντας» το κουνουπίδι σε μικρότερα κομμάτια.

  • Μόλις η σάλτσα δέσει προσθέτουμε τα ζυμαρικά, τον μαϊντανό ανακατεύουμε και αποσύρουμε.

  • Σερβίρουμε τα ζυμαρικά με τα ψίχουλα του ψωμιού, αυγοτάραχο, επιπλέον μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

– Το αυγοτάραχο μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με παστό γαύρο ή αντίστοιχο ψάρι όπως αντζούγιες, όπου θα έχουμε πολτοποιήσει σε γουδί
– Αν δεν έχουμε μαραθόσπορους προσθέτουμε ελάχιστο ξύσμα πορτοκαλιού  με 1 κ.σ. φρέσκο μάραθο και όχι με σπόρους από γλυκάνισο


Δημοσιεύτηκε !

Back to top button