Πώς να ξεπεράσετε τις παγίδες των εορτών
Η περίοδος των γιορτών μπορεί να είναι μια ευχάριστη περίοδος και την ίδια στιγμή, μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα αγχωτική περίοδος.
Της: Αθανασίας Παππά*
Αυτή την εποχή του χρόνου όσοι πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα ‘βομβαρδίζονται’ με συμβουλές για το τι δεν πρέπει να κάνουν. Κι ενώ αυτές οι συμβουλές μπορεί να είναι χρήσιμες, ας εστιάσουμε σε μια άλλη πλευρά. Ας εξετάσουμε τι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι θα περάσουμε καλά και θα προωθήσουμε μια αίσθηση ευεξίας κατά την περίοδο των διακοπών.
Απολαύστε, λοιπόν, τις μέρες των εορτών! Να τρώτε τα φαγητά που αγαπάτε και μην αρνείστε στον εαυτό σας αυτή την μικρή απόλαυση. Ωστόσο θα πρέπει να προσέχετε την ποσότητα, την ποιότητα και τη συχνότητα κατανάλωσης φαγητού και ποτών.
Οι γιορτινές μέρες – όσον αφορά το φαγητό και το ποτό – είναι ακριβώς όπως κάθε άλλη μέρα όπου εφαρμόζετε τον κανόνα του «όλα με μέτρο». Αλλά αν το παρακάνετε, μην ‘τιμωρείτε’ τον εαυτό σας, είναι απλώς φαγητό και αύριο είναι μια νέα μέρα. Επίσης, φάτε αργά και απολαύστε τις υφές και τις γεύσεις.
Εάν η υγεία σας το επιτρέπει να απολαύσετε ένα ή δύο αλκοολούχα ποτά, προτιμήστε το (π.χ. το αλκοόλ μπορεί να αντενδείκνυται όταν λαμβάνετε ορισμένα φάρμακα)! Απλώς να έχετε υπόψη σας ότι το αλκοόλ έχει μεγάλη ‘δύναμη’ όσον αφορά τις θερμίδες, όπως και τα αναψυκτικά και οι χυμοί. Επίσης, υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές πορών, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ.
Ξεκούραση και ύπνος
Η περίοδος των διακοπών γενικά είναι μια περίοδος χαλάρωσης. Ως βασική αρχή θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρέπει να έχουμε στο νου μας την ισορροπία, την ποιότητα τροφών και την εξατομικευμένη προσέγγιση, χωρίς ιδιαίτερη πίεση και άγχος.
Η άσκηση και ο ύπνος είναι και τα δύο πολύ σημαντικά συστατικά για να αισθάνεστε καλά κατά την περίοδο των διακοπών.
Μπορεί να αισθάνεστε σωματικά (και διανοητικά) κουρασμένοι ή ακόμα και εξαντλημένοι από τη χρονιά που περάσατε. Μπορεί, επίσης, να μην έχετε την ενέργεια να ασκηθείτε. Κι αυτό είναι εντάξει. Αν σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, πάρτε το χρόνο σας, ξεκουραστείτε και χαλαρώστε. Προσπαθήστε να συνεχίσετε να κινείστε και να είστε δραστήριοι, αλλά ίσως μειώστε τη συχνότητα, τον χρόνο, τον τύπο ή την ένταση των κανονικών σας συνηθειών.
Για παράδειγμα, αντί για 60 λεπτά περπάτημα, κάντε ένα περπάτημα 30 λεπτών . Προσπαθήστε να συνεχίσετε να κινείστε καθ’ όλη την περίοδο των διακοπών, αλλά φροντίστε να ξεκουράζετε το σώμα σας.
Απολαύστε τον ύπνο σας, προσφέρετε στον εαυτό σας τακτικά διαλείμματα ξεκούρασης, ήπιο διαλογισμό και ζεστά επιθέματα όταν το χρειάζεστε παρακολουθώντας την ταινία που σας αρέσει ή ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική.
Η επαφή με τη φύση είναι μια καλή επιλογή ηρεμίας και χαλάρωσης, αν σας δοθεί αυτή η ευκαιρία. Περπατήστε σε πάρκα ή δρόμους με στολισμένα δέντρα. Απολαύστε τη χειμερινή ατμόσφαιρα. Βγάλτε φωτογραφίες τοπίων. Η φύση πάντα έχει την δύναμη να επιδρά θετικά στην ψυχική μας υγεία με το να μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη, να μας προσφέρει βελτίωση διάθεσης, ενίσχυση αυτοπεποίθησης, καταπολέμηση εσωτερικών εντάσεων και αύξηση θετικών συναισθημάτων.
Καταπολεμήστε τα αρνητικά συναισθήματα
Για κάποιους, τα Χριστούγεννα είναι η καλύτερη, η πιο διασκεδαστική και αγαπημένη εποχή του χρόνου, αλλά για άλλους δεν είναι. Όπως και εάν αισθάνεστε, προσπαθήστε να νιώθετε ευγνωμοσύνη για όσα έχετε στη ζωή σας, αντί να εστιάζετε σε αυτά που δεν έχετε. Κάντε μια θετική απογραφή των επιτευγμάτων, των σχέσεων, των ιδιοτήτων και των πόρων σας και εκτιμήστε τα.
Σταματήστε να τα κάνετε όλα μόνοι σας. Εάν αποτελεί ‘παράδοση’ στις διακοπές σας να φροντίζετε μόνοι σας και την τελευταία λεπτομέρεια, το αυτοάνοσο νόσημα από το οποίο πάσχετε, θα σας καλέσει να σταματήσετε να το κάνετε. Άλλωστε οι γιορτές είναι ώρα για μοίρασμα. Όταν όλοι οι συμμετέχοντες στις γιορτές συνεισφέρουν, μοιράζεστε τη δουλειά και μειώνετε τον κίνδυνο εξάρσεων και κόπωσης. Το μοίρασμα, όμως, κάνει και κάτι περισσότερα από αυτό: Μεταδίδει μαθήματα και δεξιότητες για να συνεχιστούν οι παραδόσεις που έχουν σημασία.
Συμπεριλάβετε τα παιδιά σας στην ομάδα εργασίας, ζητήστε βοήθεια από τον σύντροφο ή τον καλό σας φίλο. Το σημαντικότερο είναι να επιλέξετε δραστηριότητες που σας γεμίζουν χαρά και ηρεμία και όχι άγχος, ένταση και εξάρσεις.
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!
*Η Αθανασία Παππά είναι Επισκέπτρια Υγείας, Επίτιμη Πρόεδρος ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., Πρόεδρος ΕΛ.ΕΤ.ΕΜ.
Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-26 19:01:00