Γυναίκα

Πώς να διαλέξετε το καλύτερο για εσάς

Ποιες είναι οι σημαντικές λεπτομέρειες που πρέπει να έχετε κατά νου, σύμφωνα με μία δερματολόγο.

Το αντηλιακό πρέπει να αποτελεί τμήμα της καθημερινής περιποίησης του δέρματος όλες τις εποχές του χρόνου. Με τόσο πολλές επιλογές που υπάρχουν, όμως, πώς μπορείτε να ξέρετε ποιο σας ταιριάζει καλύτερα;

«Τα αντηλιακά διατίθενται σε πολλές διαφορετικές μορφές. Να επιλέγετε όσα είναι ευρέως φάσματος (δηλαδή προστατεύουν από την UVA και την UVB) και έχουν δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF) 30 ή υψηλότερο», συνιστά η Dr. Shilpi Khetarpal, δερματολόγος στην Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

Το αντηλιακό που θα αγοράσετε πρέπει επίσης να αναγράφει πως είναι ανθεκτικό στο νερό (water resistant), εάν προγραμματίζετε να πάτε για μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα. Τα αντηλιακά με χημικά φίλτρα τυπικά είναι πιο ανθεκτικά στο νερό απ’ ό,τι εκείνα με μεταλλικά φίλτρα, διευκρινίζει η Dr. Khetarpal.

Τα χημικά αντηλιακά εφαρμόζονται επίσης πιο εύκολα, προσθέτει. Φαίνονται επίσης λιγότερο όταν τα αλείψετε στο δέρμα σας.

Αντίστοιχα, τα αντηλιακά με μεταλλικά φίλτρα είναι πιο κατάλληλα για όσους έχουν ευαίσθητο ή επιρρεπές στην ακμή δέρμα.

Είτε το αντηλιακό σας περιέχει χημικά είτε μεταλλικά φίλτρα, θα παρέχει επαρκής προστασία από τον ήλιο, εφ’ όσον το χρησιμοποιείτε σωστά, επισημαίνει η ιατρός.

«Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου 30 γραμμάρια για να αλείψουν επαρκώς το δέρμα τους. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε ένα γεμάτο «σφηνάκι»», λέει. «Η επάλειψη με την ποσότητα αυτή πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 2 ώρες, εάν έχετε πρόγραμμα να μείνετε όλη μέρα στην παραλία ή στην πισίνα».

Όσον αφορά την μάρκα του αντηλιακού, η Dr. Khetarpal λέει πως δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, όταν το χρησιμοποιούμε σωστά.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-07-05 08:02:27

Back to top button