
Πως να τους ρίξετε αν είναι υψηλοί σε κατάσταση ηρεμίας
Οι παλμοί καρδιάς πρέπει να ελέγχονται σε κατάσταση ηρεμίας, δηλαδή αφού είστε για τουλάχιστον 5-10 λεπτά καθισμένοι ή ξαπλωμένοι.
Οι παλμοί καρδιάς είναι ο ρυθμός με τον οποίο χτυπά η καρδιά όταν βρίσκεστε σε κατάσταση ηρεμίας, δηλαδή όταν κάθεστε στον καναπέ ή όταν κοιμάστε.
Ωστόσο, αν οι παλμοί της καρδιάς είναι υψηλότεροι από το φυσιολογικό σε κατάσταση ηρεμίας, τότε αυτό είναι ένα σημάδι ότι κάτι συμβαίνει με την υγεία σας.
Ένας τυπικός καρδιακός ρυθμός σε κατάσταση ηρεμίας είναι συνήθως μεταξύ 60 και 100 παλμών ανά λεπτό. Οι αθλητές και οι άνθρωποι που έχουν εξαιρετική φυσική κατάσταση μπορεί να έχουν καρδιακούς παλμούς και κάτω από 60.
Αν όμως δεν είστε αθλητής και οι παλμοί καρδιάς είναι κάτω από 60 (βραδυκαρδία) ή πάνω από 90-100 (ταχυκαρδία), καλό θα ήταν να μιλήσετε με έναν γιατρό.
Δείτε επίσης: Παλμοί καρδιάς: Οι φυσιολογικές τιμές ανά ηλικία και τι να προσέχετε
Πως να μειώσετε τον καρδιακό σας ρυθμό
Άσκηση
Η άσκηση είναι ο κορυφαίος τρόπος για να μειώσετε τον καρδιακό σας ρυθμό σε κατάσταση ηρεμίας.
Καθώς η πιο κοινή αιτία υψηλών καρδιακών παλμών είναι ο καθιστικός τρόπος ζωής, το να κινηθείτε θα σας βοηθήσει να ρίξετε τους παλμούς σας.
«Όσο περισσότερο ασκείστε, τόσο πιο δυνατή γίνεται η καρδιά σας», εξηγεί η Δρ Τάμανα Σινγκ.
Διαχείριση άγχους
Οι παλμοί καρδιάς μπορεί να αυξάνονται από το χρόνιο στρες και το άγχος, οδηγώντας πιθανώς μακροπρόθεσμα σε καρδιακά προβλήματα. Για να τα «προλάβετε, δεν αρκεί μόνο η άσκηση του σώματος, αλλά και η άσκηση του πνεύματος.
Η διαχείριση του στρες μέσω ψυχοθεραπειών, διαλογισμού ή πρακτικές τεχνικές αναπνοής και γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν τους καρδιακούς παλμούς σας να πέσουν.
Μειώστε καφέ, αλκοόλ και τσιγάρα
Η καφεΐνη, το αλκοόλ και τα τσιγάρα μπορούν να αυξήσουν τον καρδιακό σας ρυθμό, όπως εξηγεί η Δρ Σινγκ. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μόνο ενός αλκοολούχου ποτού μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό σας ρυθμό κατά πέντε παλμούς το λεπτό.
«Η περικοπή αυτών των ουσιών ή η πλήρης αποβολή τους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του καρδιακού σας παλμού σε κατάσταση ηρεμίας».
Δείτε επίσης: Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς βλάπτει σοβαρά την υγεία
Ενυδάτωση
Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό σας ρυθμό. Όταν είστε αφυδατωμένοι, το αίμα σας μπορεί να πήξει, πράγμα που σημαίνει ότι η καρδιά σας πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να το «σπρώξει» σε όλο το σώμα σας.
Καλός ύπνος
Οι παλμοί καρδιάς μπορεί να «ανέβουν» από τη στέρηση ή την κακή ποιότητα ύπνου. Γι’αυτό, μια καλή ρουτίνα ύπνου μπορεί να σας βοηθήσει με τις ταχυκαρδίες σας.
Υγιές βάρος
«Όσο περισσότερο βάρος κουβαλάτε, τόσο πιο σκληρά πρέπει να δουλέψει το σώμα σας για να μετακινήσει το αίμα μέσα στο σώμα», εξηγεί η Δρ Σινγκ, «ειδικά αν δεν έχετε πολλή μυϊκή μάζα». Ακόμη και η απώλεια λίγων κιλών μπορεί να μειώσει τον καρδιακό σας ρυθμό.
Οι παλμοί καρδιάς δεν θα «πέσουν» από την μία ημέρα στην άλλη, αλλά χρειάζεται αρκετός καιρός από τότε που θα αρχίσετε να αλλάζετε τον τρόπο ζωής σας για να δείτε αλλαγή στο πόσο γρήγορα ή αργά χτυπάει πλέον η καρδιά σας.
Δείτε επίσης: Βάρος στο στήθος: Καρδιακή πάθηση, άγχος ή πνευμονία – Όλες οι πιθανές αιτίες
Φωτογραφία iStock
Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-31 13:15:00