Υγεία

Πονάτε στην πλάτη ή τον αγκώνα; Ίσως παίζετε πολλά παιχνίδια στο κινητό σας

Μελέτη αποκαλύπτει ότι το τουλάχιστον 65% των νέων υποφέρουν από πόνο που σχετίζεται με το gaming στο κινητό.

Το παρατεταμένο gaming στο κινητό μπορεί να έχει συνέπειες στην μυοσκελετική υγεία των νέων, σύμφωνα με νέα μελέτη. Όπως έδειξε, οι πιθανότητες να εκδηλωθεί πόνος σε οποιοδήποτε σημείο από τη μέση και πάνω αυξάνονται σημαντικά σε όσους παίζουν με τις ώρες.

Στην πραγματικότητα, όσοι είναι εθισμένοι στο gaming στο κινητό έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν πόνο στον αυχένα. Έχουν επίσης τετραπλάσιες πιθανότητες πόνου στον αγκώνα.

Ο πόνος μπορεί επίσης να εκδηλωθεί σε άλλα σημεία του κορμού, όπως η ράχη, ο καρπός και η άκρα χείρα.

Δεδομένου ότι τα παιχνίδια στο κινητό γίνονται ρουτίνα για ολοένα περισσότερους νέους, οι ερευνητές συνιστούν συχνότερα διαλείμματα για την προστασία της μυοσκελετικής υγείας. Όσοι όμως ξεπερνούν τις 2-3 ώρες παιχνίδι την ημέρα, καλό είναι να περιορίσουν και την διάρκειά του.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Open Public Health Journal. Διεξήχθη σε 364 φοιτητές Ιατρικής από πανεπιστήμια της Ιορδανίας. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 20 χρόνια. Το 56% ήταν γυναίκες.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που αφορούσαν την κατοχή και χρήση κινητού, τη διάρκειά της και τους πόνους που ένιωθαν.

Τα ευρήματα

Οι απαντήσεις τους έδειξαν ότι σχεδόν όλοι (το σχεδόν 99%) ήσαν κάτοχοι κινητού τηλεφώνου. Το σχεδόν 63% είπαν ότι έπαιζαν παιχνίδια στο κινητό τους επί λιγότερο από 1 ώρα την ημέρα. Το σχεδόν 27% είπαν ότι έπαιζαν από 1 έως 4 ώρες την ημέρα, ενώ το περίπου 10% ανέφεραν ότι υπερέβαιναν τις 4 ώρες gaming ημερησίως.

Το 9% των συμμετεχόντων (οι 35) πληρούσαν τα κριτήρια του εθισμού, αφού τους ήταν αδύνατον να μην παίζουν καθημερινά και με τις ώρες.

Όσον αφορά τα χρόνια του παιχνιδιού, το σχεδόν 30% είπαν ότι έπαιζαν επί περισσότερο από 5 χρόνια και το 11% επί 3 έως 5 χρόνια. Οι υπόλοιποι έπαιζαν για λιγότερο καιρό.

Το 31% των συμμετεχόντων, εξ άλλου, είπαν ότι μερικές φορές ξοδεύουν χρήματα για τα online παιχνίδια της αρεσκείας τους. Άλλο ένα 30% είπε ότι κάνει το ίδιο τουλάχιστον σποραδικά.

Συχνός ο πόνος

Το πιο αξιοσημείωτο εύρημα της μελέτης ήταν ότι οι μισοί συμμετέχοντες (182 ή 50%) είπαν ότι βίωναν κάποιου είδους μυοσκελετικό πόνο στη διάρκεια της εβδομάδας πριν από την ένταξή τους στη μελέτη.

Ειδικότερα, ο πόνος στο αυχένα ταλαιπωρούσε το 65% των συμμετεχόντων που δεν ήσαν εθισμένοι στο online gaming και το 85% όσων ήσαν. Ο πόνος στη ράχη βασάνιζε το 55% και το 64% αντιστοίχως.

Το χάσμα ήταν ακόμα μεγαλύτερο στον πόνο στον αγκώνα: ταλαιπωρούσε το 12% των μη εθισμένων συμμετεχόντων και το 41% των εθισμένων. Τέλος, πολύ συχνός ήταν και ο πόνος στον καρπό και την άκρα χείρα. Τον εκδήλωνε το 34% και το 41%, αντιστοίχως.

Πολλοί συμμετέχοντες ανέφεραν πως ο μυοσκελετικός πόνος που ένιωθαν επενέβαινε στις καθημερινές δραστηριότητές τους. Αυτό δεν αφορούσε μόνο τα χόμπι, αλλά και τις φοιτητικές υποχρεώσεις τους.

Επιπλέον, πολλοί είπαν ότι συμβουλεύθηκαν γιατρό για τους πόνους ιδίως στους καρπούς και στην άκρα χείρα. Μάλιστα κάποιοι είχαν ζητήσει ιατρική συμβουλή και για πόνους στα γόνατα και τα ισχία.

Οι ερευνητές τονίζουν πως όταν κρατάμε για πολλή ώρα το κινητό σε συγκεκριμένη θέση, δημιουργούμε εργονομικά προβλήματα, όπως:

  • Παρατεταμένη ακινησία της άκρας χείρας σε μία θέση
  • Σταθερή, στρεβλή θέση του αυχένα και του χεριού
  • Μονότονες, επαναλαμβανόμενες κινήσεις κατά τον χειρισμό των πλήκτρων

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2026-09-03 08:50:00

Back to top button