Υγεία

Ποιους κινδύνους κρύβουν για τα πόδια και τη μέση μας

Μπορεί το να φοράς ψηλοτάκουνα παπούτσια να σε κάνει να νιώθεις ψηλότερη και πιο σέξι, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να κάνεις κακό στα πόδια και τη μέση σου.

Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια μπορούν να προκαλέσουν πληθώρα προβλημάτων στα πόδια, ενώ βλάπτουν τη σταθερότητα και αυξάνουν τον κίνδυνο τραυματισμού.

Ο πόνος στα πόδια, στην πλάτη και στα πόδια είναι από τα πιο κοινά παράπονα, όταν μια γυναίκα φοράει παπούτσια με ψηλό τακούνι. Η μακροχρόνια χρήση μπορεί να προκαλέσει ακόμη και δομικές αλλαγές στο ίδιο το πόδι, όπως το λε΄γομενο «κότσι».

Εκτός από τραυματισμό, τα ψηλοτάκουνα ασκούν υπερβολική πίεση στην πλάτη και στα κάτω άκρα που μπορεί να επηρεάσει τη στάση του σώματος, το βάδισμα και την ισορροπία.

Στάση του σώματος

Ένα ψηλό τακούνι σηκώνει το πόδι σας σε πελματιαία κάμψη (εκτεταμένη προς τα κάτω), αυξάνοντας έτσι την πίεση στο μπροστινό μέρος του ποδιού . Αυτό σας αναγκάζει να προσαρμόσετε το υπόλοιπο σώμα σας για να αντισταθμίσετε τη μετατόπιση της ισορροπίας.

Καθώς το κάτω μέρος του σώματος γέρνει προς τα εμπρός, για να διατηρήσει το κέντρο ισορροπίας, το πάνω μέρος του σώματος πρέπει να γέρνει προς τα πίσω ως αντίβαρο. Ως αποτέλεσμα, «χαλάει» η ευθυγράμμιση του σώματός σας, δημιουργώντας μια άκαμπτη, αφύσικη στάση.

Όσο πιο ψηλό το τακούνι, τόσο περισσότερο χαλάει η στάση του σώματος και τόση περισσότερη πίεση ασκείται σε πόδια και μέση.

Επίσης, είναι δύσκολο το απλό περπάτημα με τακούνια. Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, έγιναν τουλάχιστον 123.355 τραυματισμοί, κυρίως διαστρέμματα σε πόδια και αστράγαλο, στις ΗΠΑ από το 2002 έως το 2012.

Δείτε επίσης: Το περπάτημα «κρατάει μακριά» σας τον πόνο στη μέση, δείχνει νέα έρευνα

Πλάτη

Το κανονικό σχήμα καμπύλης της πλάτης μειώνει την πίεση που φέρει το βάρος στους σπονδύλους και τη λεκάνη. Τα ψηλοτάκουνα αλλάζουν την καμπύλη της πλάτης, για να μπορέσετε να ισορροπήσετε.

Έτσι, ασκείται περισσότερη πίεση στη σπονδυλική στήλη και οδηγεί σε υπερβολική χρήση των μυών της πλάτης, αυξάνοντας τον κίνδυνο χρόνιου πόνου στην πλάτη.

Μηροί

Για να ισορροπήσετε πάνω στα ψηλοτάκουνα, αναγκάζετε να σφίγγετε έντονα και συνέχεια τους μηρούς σας (κυρίως τον τετρακέφαλο). Αν και μπορεί να θεωρήσετε ότι αυτό είναι μια καλή άσκηση σύσφιξης για τους μηρούς σας, η μακροχρόνια χρήση τακουνιών μπορεί να κάνει τους μύες να βραχύνονται και να συστέλλονται, οδηγώντας σε πόνους στους γοφούς και στο ισχίο.

Γόνατα

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες από τους άνδρες. Μεγάλο μέρος αυτής της ευθύνης μπορεί να αποδοθεί καθαρά στη χρήση ψηλών τακουνιών.

Όταν φοράτε ψηλοτάκουνα, τα γόνατά σας τείνουν να είναι σχεδόν λυγισμένα, Αυτή η μόνιμη καμπ΄τη θέση, πιέζει το εσωτερικό της κνήμης.

Εάν έχετε ήδη οστεοαρθρίτιδα, θα ήταν καλύτερο να αποφύγετε να φοράτε ψηλά τακούνια.

Δείτε επίσης: Ο πόνος στη μέση και η καλύτερη θεραπεία – Τι πρέπει να προσέχετε

Πόδια και πέλμα

Τα ψηλοτάκουνα περιορίζουν την κίνηση και τη δύναμη της άρθρωσης του αστραγάλου. Όταν φοράτε ψηλά τακούνια, οι μύες της γάμπας χάνουν τη δύναμή τους όταν προσπαθούν να προωθήσουν το πόδι προς τα εμπρός.

Η αλλοιωμένη θέση του αστραγάλου μπορεί επίσης να προκαλέσει τη σύσπαση του αχίλλειου τένοντα, οδηγώντας σε χρόνιους πόνους.

Η αυξημένη πίεση που προκαλεί η ανυψωμένη θέση του ποδιού μπορεί επίσης να αλλάξει την ευθυγράμμιση του αχίλλειου τένοντα και να οδηγήσει σε μια κατάσταση γνωστή ως παραμόρφωση του Haglund (μια οστική διεύρυνση της φτέρνας).

Τα ψηλοτάκουνα θα προκαλέσουν επίσης τη σύσφιξη των τενόντων και των συνδέσμων που υποστηρίζουν την καμάρα του πέλματος, οδηγώντας σε μια κατάσταση που ονομάζεται πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Δείτε επίσης: Αρθρίτιδα στα γόνατα: Πώς επηρεάζει τον κίνδυνο το ποδήλατο

Φωτογραφία iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-26 13:51:43

Back to top button