Γυναίκα

Ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες που πρέπει να παρέχουμε σε ένα τραυματισμένο ζώο;

Ο στόχος των πρώτων βοηθειών είναι να κρατήσουμε το ζώο ζωντανό και ακέραιο μέχρι να του παρασχεθεί η κατάλληλη κτηνιατρική φροντίδα. Τα πιο σημαντικά βήματα που έχουμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι το τραυματισμένο ζωάκι μπορεί να αναπνεύσει σωστά, να διατηρηθεί ζεστό και να είναι ελεγχόμενη η οποιαδήποτε αιμορραγία.

Εάν το ζώο δεν έχει τις αισθήσεις του, ελέγχουμε το στόμα του για τυχόν κομμάτια τροφής και τραβάμε τη γλώσσα προς τα εμπρός. Το τύλιγμα του ζώου με μια κουβέρτα θα αποτρέψει την απώλεια θερμότητας, διατηρώντας σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος, αλλά εάν δεν έχουμε κάποια κουβέρτα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εφημερίδες, αλουμινόχαρτο κ.λπ.

Μπορεί να υπάρχει σοβαρή αιμορραγία στο εσωτερικό του σώματος και ως εκ τούτου δεν θα μπορέσουμε να την αντιληφθούμε. Η ωχρότητα στους βλεννογόνους γύρω από το στόμα και τα μάτια υποδεικνύει την ύπαρξη προβλήματος.

Η αιμορραγία από ένα τραύμα στο δέρμα θα πρέπει να περιορίζεται με την εφαρμογή τοπικά ενός επιδέσμου ή κάποιας πετσέτας εναλλακτικά (ίσχαιμη περίδεση – περίσφιξη με το χέρι), περιορίζοντας έτσι την ροή του αίματος από ένα τραυματισμένο άκρο ή την ουρά.

Τι ακριβώς θεωρείται επείγον περιστατικό;

Οποιοδήποτε ατύχημα ή τραυματισμός που απειλεί τη ζωή ενός ζώου, αποτελεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τρία πιθανά προβλήματα είναι:

Τροχαίο ατύχημα – Εάν δούμε ένα ζώο χτυπημένο από αυτοκίνητο να είναι πεσμένο στο δρόμο, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να το προφυλάξουμε από το να χτυπηθεί ξανά. Παρά τον κίνδυνο πρόκλησης περαιτέρω σωματικής βλάβης, το τραυματισμένο ζώο θα πρέπει να μεταφερθεί σε ένα ασφαλές μέρος.

Φυσικά αποφεύγουμε να θέσουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο – δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορεί να είναι δύσκολο για τους οδηγούς να μας δουν τη νύχτα, καθώς δεν υπάρχει καλή ορατότητα. Πλησιάζουμε το ζώο ήρεμα, ώστε να μην το τρομάξουμε ακόμα περισσότερο. Δεν γίνονται όλα τα τροχαία ατυχήματα αντιληπτά, αλλά αν δούμε ένα ζώο να κουτσαίνει ή να έχει σημάδια λαδιού στο τρίχωμά του και κατεστραμμένα νύχια, τότε μπορεί να έχει υποστεί κάποιο ατύχημα. Μπορεί να έχει υποστεί σοβαρούς εσωτερικούς τραυματισμούς και χρειάζεται επείγουσα κτηνιατρική φροντίδα.

Δηλητηρίαση – Οι ξαφνικές κρίσεις εμετού ή/και διάρροιας, η σιελόρροια (να τρέχουν σάλια από το στόμα), το τρέμουλο και η ξαφνική κατάρρευση αποτελούν όλα πιθανές ενδείξεις ότι το ζώο υπέστη δηλητηρίαση. Σε περίπτωση που γνωρίζουμε τι μπορεί να έχει φάει, καλό είναι αν αυτό είναι εφικτό, να πάρουμε ένα δείγμα μαζί μας στο κτηνιατρείο (π.χ. αν είναι κάποιο φυτό, σοκολάτα – το περιτύλιγμα κ.λπ.). Σε κάθε περίπτωση διατηρούμε το ζώο ζεστό και ήρεμο μέχρι να το προσκομίσουμε στο κοντινότερο κτηνιατρείο.

Εγκαύματα- Η σωματική βλάβη που προκαλείται από τη φωτιά ή από ένα καυτό υγρό μπορεί να περιοριστεί με την έκπλυση της πληγής με άφθονο δροσερό νερό για να κρυώσει το δέρμα, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Δεν επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε το τραύμα με αλοιφές κ.λπ. Το τραυματισμένο ζώο θα πρέπει να μεταφερθεί σε κάποιο κτηνιατρείο όσο το δυνατόν γρηγορότερα, καθώς οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης υγείας του ζώου (εντονότερο αίσθημα πόνου και κίνδυνος σοκ λόγω μεγάλης απώλειας σωματικών υγρών).

Πότε μπορούμε να περιποιηθούμε μόνοι μας ένα τραυματισμένο ζώο;

Μπορούμε να παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες σε ένα ζώο μόνο για να του σώσουμε τη ζωή ή να αποτρέψουμε περαιτέρω τραυματισμούς, έως ότου αναλάβει ο κτηνίατρος την φροντίδα του. Καλό είναι να έχουμε πάντα μαζί μας ένα κουτί πρώτων βοηθειών το οποίο θα μας βοηθήσει να κερδίσουμε χρόνο σε μια πραγματικά έκτακτη ανάγκη.

Το κουτί πρώτων βοηθειών θα μπορούσε να περιέχει επιδέσμους διαφόρων μεγεθών, μια κουβέρτα, ένα ψαλίδι και γάντια μιας χρήσης. Μπορούμε να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρο μας σχετικά με τα πράγματα που πρέπει να έχουμε στο κουτί πρώτων βοηθειών, ανάλογα και με την κατάσταση υγείας, καθώς και τις ειδικές ανάγκες του κατοικίδιου μας.

Πηγή: ktiniatriki.gr


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-19 14:00:43

Back to top button