Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα – Τι τον προκαλεί εκτός από το τσιγάρο
Ο καρκίνος πνεύμονα είναι ένας τύπος καρκίνου που ξεκινά από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στους πνεύμονες.
Αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ τα άτομα που καπνίζουν διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο πνεύμονα.
Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα αυξάνεται ανάλογα με τη διάρκεια και τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει κάποιος. Ωστόσο, ακόμα και άτομα που έχουν σταματήσει το κάπνισμα, μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Επίσης, ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.
Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την έκθεση στον παθητικό καπνό, την προηγούμενη ακτινοθεραπεία, την έκθεση σε ραδόνιο και άλλες καρκινογόνες ουσίες.
Συχνά, ο καρκίνος του πνεύμονα δεν προκαλεί συμπτώματα στα πρώιμα στάδια. Σε επόμενα στάδια, ωστόσο, τα συμπτώματα είναι τα εξής: επίμονος βήχας, πόνος στο στήθος, βήχας με αίμα, βραχνάδα, δύσπνοια και συριγμός κατά την αναπνοή.
Αν η ασθένεια έχει κάνει μεταστάσεις σε άλλα όργανα του σώματος, ενδέχεται να εμφανιστούν συμπτώματα όπως πόνος στα κόκαλα, πονοκέφαλοι, απώλεια βάρους και πρήξιμο στο πρόσωπο ή το λαιμό.
Ο καρκίνος πνεύμονα μπορεί να διαγνωστεί με σειρά εξετάσεων, όπως απεικονιστικές εξετάσεις και βιοψίες. Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου και το στάδιο ανάπτυξής του.
Οι δύο βασικοί τύποι καρκίνου του πνεύμονα είναι: ο Μη μικροκυτταρικός καρκίνος πνεύμονα (ΜΜΚΠ) και ο Μικροκυτταρικός Καρκίνος Πνεύμονα (ΜΚΠ) με τον πρώτο να είναι πιο συνηθισμένος.
Αναλυτικότερα:
Πρώιμα συμπτώματα: Στις πρώτες φάσεις, ο καρκίνος του πνεύμονα συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα.
Συχνά συμπτώματα όταν η ασθένεια εξελίσσεται:
- Νέος, επίμονος βήχας
- Πόνος στο στήθος
- Βήχας με αίμα (ακόμα και σε μικρές ποσότητες)
- Βραχνάδα
- Δύσπνοια
- Σφύριγμα κατά την αναπνοή
Συμπτώματα στις μεταστάσεις (αν ο καρκίνος εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος):
- Πόνος στα κόκαλα
- Πονοκέφαλοι
- Ανεξήγητη απώλεια βάρους
- Απώλεια όρεξης
- Πρήξιμο στο πρόσωπο ή το λαιμό
Πότε να επισκεφτείτε γιατρό
Κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας αν παρατηρήσετε συμπτώματα που σας ανησυχούν.
Οι καπνιστές που δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν το κάπνισμα, πρέπει να κλείσουν ραντεβού με το γιατρό τους για να λάβουν συμβουλές και υποστήριξη, όπως συμβουλευτική, φάρμακα και προϊόντα αντικατάστασης νικοτίνης.
Καρκίνος πνεύμονα: Αιτίες και παράγοντες κινδύνου
Ο καρκίνος του πνεύμονα συμβαίνει όταν τα κύτταρα των πνευμόνων υπόκεινται σε αλλαγές στο DNA τους, που αναστέλλουν τη φυσιολογική τους λειτουργία. Ο κύριος παράγοντας κινδύνου είναι το κάπνισμα, αλλά μπορεί να προκληθεί και σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.
Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει καρκινογόνες ουσίες που βλάπτουν τα κύτταρα των πνευμόνων και προκαλούν καρκίνο με την πάροδο του χρόνου.
Ο κίνδυνος αυξάνεται με τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζετε κάθε μέρα και τη διάρκεια του καπνίσματος. Η διακοπή του καπνίσματος σε οποιαδήποτε ηλικία μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα.
Αναλυτικά, άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι οι παρακάτω:
- Έκθεση στον Παθητικό Καπνό: Ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα αυξάνεται αν εκτίθεστε σε παθητικό καπνό.
- Προηγούμενη ακτινοθεραπεία: Αν έχετε υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία στο στήθος για άλλο τύπο καρκίνου, μπορεί να αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα.
- Έκθεση σε ραδόνιο: Το ραδόνιο είναι ένα φυσικό αέριο που παράγεται από την αποσύνθεση του ουρανίου στο έδαφος και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.
- Έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες: Η επαγγελματική έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.
- Οικογενειακό ιστορικό: Αν κάποιος από τους γονείς, τα αδέλφια ή τα παιδιά σας έχει ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα, αυξάνεται ο κίνδυνος.
Καρκίνος πνεύμονα και Πρόληψη
- Μην ξεκινήσετε το κάπνισμα: Αν δεν έχετε ξεκινήσει, αποφύγετε το κάπνισμα. Ενημερώστε τα παιδιά σας για τους κινδύνους του καπνίσματος.
- Σταματήστε το κάπνισμα: Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο, ακόμα και μετά από χρόνια καπνίσματος. Ζητήστε βοήθεια για να το σταματήσετε.
- Αποφύγετε τον παθητικό καπνό: Αποφεύγετε περιοχές όπου καπνίζουν ή ζητήστε από τους γύρω σας να καπνίζουν έξω.
- Ελέγξτε την έκλυση ραδονίου στο σπίτι σας: Κάντε τεστ για ραδόνιο, ειδικά αν ζείτε σε περιοχές όπου είναι πρόβλημα.
- Αποφύγετε τις καρκινογόνες ουσίες στη δουλειά: Πάρτε προφυλάξεις αν εργάζεστε με τοξικές χημικές ουσίες.
- Υγιεινή διατροφή: Καταναλώστε πολλά φρούτα και λαχανικά και αποφύγετε τη λήψη βιταμινών σε μεγάλες δόσεις.
- Τακτική άσκηση: Προσπαθήστε να ασκείστε τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας για να βελτιώσετε την υγεία σας.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-16 13:32:00