Υγεία

Νέα μελέτη για τα «παντοτινά χημικά» αποκαλύπτει σοβαρές επιπτώσεις στο έντερο και στα νεφρά

Τα «παντοτινά χημικά» μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα νεφρά σε νεαρή ηλικία, διαταράσσοντας το μικροβίωμα του εντέρου.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η έκθεση στις ουσίες PFAS, που συχνά αποκαλούνται «παντοτινά χημικά», μπορεί να συνδέεται με δυσλειτουργία του μικροβιώματος του εντέρου, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε νεφρική βλάβη σε νεαρούς ενήλικες.

Οι υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) είναι μια μεγάλη ομάδα συνθετικών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως σε καθημερινά προϊόντα, όπως είναι τα έπιπλα, οι συσκευασίες τροφίμων και τα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη. Έχουν ανιχνευθεί ακόμη και στο νερό της βρύσης.

Είναι γνωστές ως «παντοτινά χημικά» επειδή χρειάζονται εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα για να διασπαστούν τόσο στο περιβάλλον όσο και στον ανθρώπινο οργανισμό.

«Σχεδόν όλοι έχουν PFAS στο αίμα τους και οι εν λόγω χημικές ουσίες συνδέονται με διάφορες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Όμως δεν έχουμε τρόπο να μειώσουμε τις PFAS στο σώμα, οπότε δεν μπορούμε στην πραγματικότητα να παρέχουμε συστάσεις για να βοηθήσουμε», ανέφερε η Dr. Hailey Hampson, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορική συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής Keck.

Η έκθεση του ανθρώπου στα PFAS έχει συσχετιστεί με πολλαπλά προβλήματα υγείας, όπως ηπατική βλάβη, θυρεοειδοπάθεια, παχυσαρκία, προβλήματα γονιμότητας, διάφορες μορφές καρκίνου και νεφροπάθεια, ωστόσο η έρευνα συνεχίζεται για να κατανοηθεί καλύτερα πώς οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες μπορούν να οδηγήσουν σε αυτές τις καταστάσεις.

Τώρα, μια ομάδα ερευνητών συνέδεσε τις αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου και τους σχετικούς μεταβολίτες που οφείλονται στην έκθεση σε PFAS με έως και το 50% των περιπτώσεων υποβάθμισης της νεφρικής λειτουργίας σε νεαρούς ενήλικες.

Με βάση προηγούμενες μελέτες που συνδέουν τη νεφρική βλάβη τόσο με την έκθεση σε PFAS όσο και με θέματα υγείας του εντέρου, η πρόσφατη μελέτη εξέτασε, για πρώτη φορά, και τους τρεις παράγοντες μαζί για να διερευνήσει τις πιθανές συνδέσεις.

Πώς η έκθεση σε PFAS οδηγεί σε νεφρική βλάβη

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από μια μικρή ομάδα 78 νεαρών ενηλίκων, ηλικίας 17 έως 22 ετών, κυρίως ισπανόφωνους, καθώς η συγκεκριμένη ομάδα αντιμετωπίζει υψηλότερο κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου.

Αρχικά, πήραν από τους συμμετέχοντες δείγματα αίματος και κοπράνων για να μετρήσουν τα επίπεδα PFAS και να αναλύσουν τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου και τους κυκλοφορούντες μεταβολίτες. Τέσσερα χρόνια αργότερα, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη νεφρική λειτουργία των συμμετεχόντων.

Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλότερη έκθεση σε PFAS είχαν σημαντική επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας με την πάροδο του χρόνου.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέδεσαν αυτές τις επιπτώσεις με μειώσεις των αντιφλεγμονωδών μεταβολιτών και των βακτηρίων που τους παράγουν, καθώς και με αυξήσεις των φλεγμονωδών σε όσους είχαν υψηλότερη έκθεση σε PFAS.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science of the Total Environment.

Παρά τους περιορισμούς, όπως το μικρό μέγεθος του δείγματος, οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποιες πρώτες γνώσεις σχετικά με τους τρόπους προστασίας από τη νεφρική βλάβη που προκαλείται από τα PFAS.

«Τα ευρήματά μας αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ σχετικά με τους πολλούς και διαφορετικούς κινδύνους για την υγεία από τα PFAS, το οποίο μπορεί να παρέχει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν πολιτικές για την προστασία του κοινού από την έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ Jesse Goodrich, κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποια είναι τα καλύτερα φρούτα για τη διατροφή σας αν έχετε διαβήτη

Τρίξιμο δοντιών: Τι μπορεί να μας προκαλέσει και πως να το σταματήσουμε

Πολλαπλή σκλήρυνση: Νέα θεραπεία αναστρέφει την εξελικτική πορεία της νόσου – Κλινικές δοκιμές στην Ελλάδα στα μέσα του 2025


Δημοσιεύτηκε ! 2024-11-10 08:01:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button