Μια ώρα μέτριας έντασης άσκηση την ημέρα «κόβει» την όρεξη [μελέτη]
Μια ώρα άσκησης μέτριας έντασης μείωσε την αίσθηση της πείνας σε άτομα υπέρβαρα και με παχυσαρκία, όπως έδειξε μια νέα μελέτη.
Η άσκηση κάνει πιο εύκολο το «ταξίδι» προς την απώλεια βάρους, ειδικά για τα άτομα με υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία, όπως έδειξε μια νέα μελέτη.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Physiological Reports, διαπίστωσε ότι οι πρωτεΐνες που σχετίζονται με την καταστολή της όρεξης αυξήθηκαν αμέσως μετά από μια ώρα άσκησης, την ίδια στιγμή που παρατηρήθηκε μείωση μιας ορμόνης που διεγείρει την όρεξη. Τα πεπτίδια παράγονται από τους μύες κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης.
Οι αναστολείς της όρεξης που αυξήθηκαν σε επίπεδα ήταν η πρωτεΐνη κυτοκίνης που ονομάζεται ιντερλευκίνη 6 (IL-6) και η ορμόνη ιρισίνη, που βοηθά στον μεταβολισμό του λίπους, ενώ τα επίπεδα της ορμόνης που ονομάζεται νευροπεπτίδιο Υ (NPY) έπεσαν.
Στην μελέτη συμμετείχαν 11 άνδρες με παχυσαρκία, αλλά χωρίς άλλα υποκείμενα νοσήματα, μη καπνιστές, οι οποίοι χωρίστηκαν σε ομάδες. Μία ομάδα ακολουθούσε συγκεκριμένο πρόγραμμα άσκησης, ποδηλασία μίας ώρας μέτριας έντασης την ημέρα, ενώ η άλλη όχι. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ερωτήθηκαν επίσης από τους ερευνητές και ανέφεραν μειωμένη την αίσθηση της πείνας μετά την άσκηση.
Δείτε επίσης: Παιδική παχυσαρκία: Οι κίνδυνοι για την υγεία και τι μπορούμε να κάνουμε για να την προλάβουμε
Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν ότι η άσκηση μπορεί να θεωρηθεί ως ένα ακόμη μέσο ελέγχου της όρεξης για άτομα με παχυσαρκία, αν και υπάρχονυ πολλοί ακόμη παράγοντες που την επηρεάζουν.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, μέχρι πρόσφατα, πολλές έρευνες για την όρεξη επικεντρώνονταν στις ορμονικές επιρροές. «Αυτό έχει πλέον αλλάξει, με τις έρευνες να επικεντρώνονται πλέον στις μυοκίνες, τις κυτοκίνες και κυρίως τα πεπτίδια ως δυνητικά σημαντικών παραγόντων της όρεξης».
Για παράδειγμα, τα «διάσημα» φάρμακα GLP-1, όπως το Wegovy και το Ozempic, μιμούνται την ορμόνη πεπτιδίου-1 που μοιάζει με γλυκαγόνη, η οποία βοηθά στον έλεγχο της πείνας.
Δείτε επίσης: Παχυσαρκία: Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) δεν λέει όλη την αλήθεια, αναφέρουν οι ειδικοί
Φωτογραφία iStock
Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-06 13:46:00