Κόσμος

Λεπέν: Σχέδιο για «μικρότερη» ΕΕ και περικοπή 11,1 δισ. στη συνεισφορά της Γαλλίας

Μετατροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μία «διοικητική υπηρεσία» η οποία θα εργάζεται για την εξυπηρέτηση των κρατών – μελών της ΕΕ υπόσχεται η Μαρίν Λεπέν, στο πλαίσιο του στόχου που έχει θέσει να «μικρύνει» τόσο το μέγεθος όσο και τη δύναμη της ΕΕ εάν τελικώς επικρατήσει στις γαλλικές προεδρικές εκλογές που πραγματοποιούνται το 2027.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών η Γαλλία παρακολουθεί την εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού οράματος εντελώς διαφορετικού από αυτό το οποίο εγώ επιδιώκω», τόνισε η Λεπέν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλες, μετά από συνάντηση που είχε με ηγέτες άλλων ευρωπαϊκών ακροδεξιών κομμάτων. Επεσήμανε ακόμη ότι «θέλουν μία πανίσχυρη Ευρώπη. Τελικά έχουμε μία εντελώς αδύναμη Ευρώπη. Ηθελαν ευρωπαϊκή κυριαρχία. Το μόνο που λάβαμε τελικά είναι η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας».

Σε ερώτηση του Politico για το ποια ακριβώς είναι τα σχέδιά της για τη «μικρότερη» ΕΕ, εάν κερδίσει τις εκλογές και αναλάβει την Προεδρία της γαλλικής Δημοκρατίας, τόνισε ότι θα περιορίσει τις εξουσίες της Ενωσης σε τομείς όπως η εξωτερική πολιτική, η ασφάλεια και η δημόσια Υγεία.

Υποσχέθηκε ακόμη ότι θα «παγώσει» την Πράσινη Συμφωνία, η οποία υποστήριξε ότι βλάπτει την ανάπτυξη και περιορίζει τις εξουσίες σημαντικών υπηρεσιών της ΕΕ, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις Περιφέρειες και η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.


«Δεν ξεγελιέμαι από αυτά που θέλει να κάνει η Κομισιόν. Ουσιαστικά θέλει να μετατραπεί σε κράτος. Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε. Θα σταθούμε απέναντί της», ξεκαθάρισε η Λεπέν.

Αν και η Λεπέν έχει εγκαταλείψει τον στόχο η Γαλλία να εγκαταλείψει την ΕΕ, διατηρεί τον σκεπτικισμό της για την Ενωση και τη μελλοντική της πορεία. Τόσο η ίδια όσο και η Εθνική Συσπείρωση ανακοίνωσαν ότι θα υπάρξει μείωση της συνεισφοράς της Γαλλίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ κατά 11,1 δισ. ευρώ το 2028, εάν η Λεπέν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της χώρας. Η Λεπέν υποστήριξε ότι πρόκειται για μία αναγκαία κίνηση ώστε η Γαλλία να κατορθώσει να ισορροπήσει τα δημοσιονομικά της μεγέθη. Πάντως οι αντίπαλοί της τονίζουν ότι μία τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε «πόλεμο» Γαλλίας – Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τελικό αποτέλεσμα το Παρίσι να εγκαταλείψει την ΕΕ.


Ακολούθησε το . .

Πρόσθεσε το . ως προτιμώμενη πηγή στη Google




Δημοσιεύτηκε ! 2026-10-15 15:52:00

Back to top button