Καναρίνι: Χρήσιμες συμβουλές για τον μικρό σας φίλο
Το καναρίνι θα πρέπει να το έχουμε σ ένα σταθερό σημείο το οποίο ιδανικά θα πρέπει να έχει φυσικό φωτισμό και αερισμό. Διαλέγουμε ένα μέρος στο σπίτι όπου το βράδυ θα έχει σκοτάδι και τη μέρα φως και δε θα έχει ρεύματα αέρα.
Καλό είναι να έχουμε το κλουβί σε ένα ύψος πάνω από το κεφάλι μας ή στο ύψος μας, ποτέ όμως στο πάτωμα.
Υπάρχουν μάλιστα ειδικά σταντ στο εμπόριο για να κρεμιέται το κλουβί.
Γενικά ακατάλληλοι χώροι θεωρούνται η κουζίνα λόγω των υδρατμών που παράγονται εκεί μέσα με το μαγείρεμα, η τουαλέτα και τα υπόγεια.
Επίσης, καλό είναι να μην μπαινοβγάζουμε το καναρίνι στο μπαλκόνι, διότι οι μεταβολές και οι αλλαγές του περιβάλλοντος του δημιουργούν στρες ειδικά το χειμώνα.
Την άνοιξη και το καλοκαίρι μπορούμε να βγάζουμε το καναρίνι στο μπαλκόνι πιο άνετα, αρκεί να μην το χτυπά ο ήλιος, να μη το φυσά αέρας και να είναι σε προστατευμένο μέρος από αρπακτικά και άλλα πουλιά τα οποία μπορεί να είναι φορείς ασθενειών και παρασίτων.
Η τροφή του καναρινιού σας θα πρέπει να αποτελείται κυρίως από διάφορους κόκκους και σπόρους, όπως είναι άλλωστε εμφανές και από το κωνικό σχήμα του ράμφους του.
Προκειμένου να είστε σίγουροι ότι το πτηνό σας λαμβάνει όλα όσα χρειάζεται για να παραμένει σε φόρμα και υγιές, προμηθευτείτε μια ποικιλία από ανάμικτους σπόρους, ενδεδειγμένους για καναρίνια.
Η ανάμικτη τροφή είναι σημαντική, προκειμένου να υπάρχει ποικιλία στη διατροφή του φτερωτού φίλου σας.
Οι πιο γευστικές λιχουδιές, όπως οι σπόροι με μεγάλη περιεκτικότητα ελαίων, οι σπόροι μαύρου σουσαμιού και οι σπόροι κάνναβης είναι φυσιολογικό να καταναλώνονται πρώτοι, με τα λιγότερο νόστιμα είδη σπόρων να τρώγονται, μόνο όταν τα ίδια αισθάνονται πείνα και δεν έχουν άλλη επιλογή.
Αν προσφέρετε στο καναρίνι σας μόνο τους αγαπημένους του σπόρους, θα καταλήξετε σύντομα να έχετε ένα παχουλό πτηνό, που θα δυσκολεύεται να πηδήξει από τη μια κούρνια στην άλλη.
Το καναρίνι σας θα πρέπει να έχει πάντα στη διάθεσή του φρέσκια άμμο με επαρκή πετραδάκια, γνωστά και ως γκριτ.
Το γκριτ μπορείτε επίσης να του το δίνετε χωριστά σε ένα μικρό μπολ. Αυτά τα λεπτά αλεσμένα κελύφη μυδιών βοηθούν το φτερωτό φίλο σας να «αλέθει» σωστά τους κόκκους στο στομάχι του.
Το καναρίνι σας μπορεί να προσλαμβάνει ασβέστιο μέσω του κόκκαλου σουπιάς Ιδίως κατά την περίοδο της πτερορρύησης, το ασβέστιο του κάνει καλό.
Στο μικρό αοιδό σας αρέσει να πίνει νερό. Είναι λοιπόν σημαντικό να έχει καθημερινά στη διάθεσή του φρέσκο νερό.
Σε περίπτωση που το νερό περιέχει πολύ χλώριο, μπορείτε να αγοράσετε προϊόντα επεξεργασίας νερού για την εξουδετέρωση των ρύπων. Μπορείτε να βρείτε τέτοιου είδους προϊόντα σε καταστήματα με είδη για κατοικίδια πουλιά.
Τέλος, στο εμπόριο, υπάρχουν δυο είδη φωλιάς για καναρίνι: η εσωτερική και η εξωτερική. Η εσωτερική είναι λύση ανάγκης αν δεν υπάρχει τρόπος (πλαϊνές πόρτες) για να τοποθετήσουμε την εξωτερική.
Τα πλεονεκτήματα της εξωτερικής είναι πολλά και σημαντικά. Δεν μειώνει τον ζωτικό χώρο των καναρινιών μας αφού μπαίνει εξωτερικά του κλουβιού. Είναι πολύ πιο εύκολο να παρακολουθούμε την πορεία εκκόλαψης των αυγών καθώς και την ανατροφή των νεοσσών. Μπορούμε εύκολα να την καθαρίζουμε χωρίς να στρεσάρουμε τους γονείς.
Η φωλιά αποτελείται από μια πλαστική θήκη όπου μπορούμε να προσαρμόσουμε ένα ξύλινο πλεκτό καλαθάκι.Όλα τα προμηθευόμαστε εύκολα από το pet shop της γειτονιάς μας και δεν κοστίζουν ακριβά.
Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-05 14:00:00