Υγεία

Ιός Δυτικού Νείλου: Η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει την μεταδοτικότητα της νόσου

Στον ιό του Δυτικού Νείλου που απασχολεί φέτος με αρκετά κρούσματα όχι μόνο τη χώρα μας αλλά πολλές ακόμα χώρες της Νότιας Ευρώπης, αναφέρθηκε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου μιλώντας στην ΕΡΤ, τονίζοντας την ανάγκη για λήψη μέτρων προστασίας ειδικά των ευάλωτων ομάδων. Όπως σημείωσε ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει μετατραπεί σε ενδημικό νόσημα στη χώρα μας και στη Νότια Ευρώπη, δεδομένου ότι φέτος έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 17 θάνατοι και πάνω από 100 περιστατικά με επιπτώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα, επακόλουθο και των υψηλών θερμοκρασιών την άνοιξη και το φθινόπωρο αλλά και του ήπιου χειμώνα. Η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει στην αυξημένη μεταδοτικότητα της νόσου, και για αυτό είναι αναγκαίο οι πολίτες να χρησιμοποιούν αντικουνουπικά μέσα ειδικά το βράδυ.

Η κυρία Ψαλτοπούλου πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία οι πληθυσμιακές ομάδες που πλήττονται κυρίως είναι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που έχουν ήδη επιβαρυμένη υγεία γι’ αυτό και είναι οι συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες είναι αυτές που πρέπει να προσέχουν περισσότερο. Αναφερόμενη στα συμπτώματα της λοίμωξης είπε ότι «το 80% των προσβεβλημένων δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα, ενώ το 20% έχει ήπια συμπτώματα. Ωστόσο, οι θάνατοι αφορούν κυρίως άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω».

Πρόσθεσε επίσης ότι θα πρέπει να προστατεύονται ιδιαίτερα οι εγκυμονούσες και τα παιδιά. Ερωτηθείσα για τον κορωνοϊό και την παρούσα κατάσταση, η καθηγήτρια τόνισε ότι ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί, είναι εδώ και πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε με υπευθυνότητα. «Χρειάζεται προσοχή, ειδικά για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες. Ο ιός είναι εδώ και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα», ανέφερε.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-09 09:58:07

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button