Γυναίκα

Η χορτοφαγική διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων

Όσοι ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή ή είναι vegan διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτό υποδηλώθηκε από την ανάλυση 20 επιστημονικών μελετών (2000-2023) που διεξήχθησαν μεταξύ 48 ετών και δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Plos One.

Η ανασκόπηση σημειώνει ότι οι χορτοφαγικές και vegan δίαιτες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων όπως τα αυξημένα λιπίδια, η ζάχαρη, το σωματικό βάρος και η φλεγμονή. Οι άνθρωποι που μελέτησε είχαν επίσης χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσου και καρκίνου του γαστρεντερικού και καρκίνου του προστάτη.

Οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν συγκεκριμένα ότι οι άνθρωποι που ακολούθησαν μια χορτοφαγική διατροφή είχαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις. Ωστόσο, σημείωσαν ότι η προστασία ” που παρέχεται από τις χορτοφαγικές δίαιτες μπορεί να μειωθεί όταν γίνονται κακές διατροφικές επιλογές.

Τα συνολικά ευρήματα δείχνουν ότι μια χορτοφαγική διατροφή συνδέεται με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των μελετών όσον αφορά τα επόμενα διατροφικά πρότυπα, τα δημογραφικά στοιχεία των συμμετεχόντων, τη διάρκεια κάθε μελέτης και άλλους παράγοντες.

Η ανάλυση περιλαμβάνει μόνο άτομα που ακολούθησαν αυστηρή χορτοφαγική ή βίγκαν διατροφή και όχι εκείνους που καταναλώνουν κατά καιρούς φυτικές δίαιτες. Εξετάσαμε επίσης όλες τις μορφές ζωικής πρωτεΐνης με τον ίδιο τρόπο, έτσι θα μπορούσαμε να δούμε αν η αποφυγή ορισμένων τροφίμων, όπως το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο και τα ψάρια, είχαν τα περισσότερα οφέλη για την υγεία.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-03 19:00:16

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button