Υγεία

Η συστηματική γυμναστική μειώνει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας

Πόσο μπορεί να μειώσει τον πόνο, τα «καψίματα» και άλλες νευρολογικές βλάβες από τα φάρμακα.

Η συστηματική γυμναστική στη διάρκεια της θεραπείας για τον καρκίνο μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να αποφύγουν τα νευρολογικά προβλήματα που σχετίζονται με την χημειοθεραπεία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, οι ασθενείς που παρουσίασαν τέτοιου είδους προβλήματα ήταν διπλάσιοι μεταξύ ομάδας εθελοντών που δεν γυμναζόταν, έναντι άλλης ομάδας που έκαναν απλές ασκήσεις.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το 70-90% των ασθενών με καρκίνο που κάνουν χημειοθεραπεία παρουσιάζουν νευρολογικά συμπτώματα, όπως:

  • Πόνο
  • Προβλήματα ισορροπίας
  • Μουδιάσματα
  • Αίσθημα καύσου (κάψιμο)
  • «Μυρμηγκιάσματα»

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να υποχωρήσουν όταν τελειώσει η χημειοθεραπεία, αλλά στις περίπου μισές περιπτώσεις επιμένουν.

«Η δυνατότητα της φυσικής δραστηριότητας να προστατεύσει από αυτά είναι σημαντικά υποτιμημένη», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Fiona Streckmann, από το Τμήμα Αθλητισμού, Φυσικής Δραστηριότητας & Υγείας του Πανεπιστημίου της Βασιλείας, στην Ελβετία.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine. Στη μελέτη συμμετείχαν 158 ασθενείς με καρκίνο από τη Γερμανία, οι οποίοι έκαναν χημειοθεραπεία. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 49 χρόνια. Οι 92 ήσαν άνδρες.

Οι επιστήμονες τους χώρισαν τυχαία σε τρεις ομάδες. Εκείνοι των δύο ομάδων γυμνάζονταν δύο φορές την εβδομάδα, επί 15 έως 30 λεπτά τη φορά. Οι εθελοντές της τρίτης ομάδας έλαβαν την παραδοσιακή φροντίδα, που δεν συμπεριλαμβάνει άσκηση. Αυτή ήταν η ομάδα ελέγχου, με την οποία συγκρίθηκαν οι άλλες δύο.

Οι εθελοντές που γυμνάζονταν έκαναν ασκήσεις ισορροπίας σε ασταθή επιφάνεια ή σε κινούμενο έδαφος.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί πέντε χρόνια την πορεία της υγείας τους, υποβάλλοντάς τους τακτικά σε εξετάσεις. Όπως διαπίστωσαν, στις δύο ομάδες που έκαναν γυμναστική τον καιρό της χημειοθεραπείας ήταν μειωμένα κατά 50-70% τα κρούσματα νευρολογικών προβλημάτων.

Η άσκηση τους βοήθησε επίσης να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Οι ασθενείς που γυμνάζονταν άντεχαν επίσης καλύτερα υψηλότερες δόσεις από τη χημειοθεραπεία. Τέλος είχαν λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως.

Άμεσος αντίκτυπος

Οι νευρολογικές βλάβες από τη χημειοθεραπεία έχουν άμεσο αντίκτυπο στη θεραπεία των ασθενών, τονίζουν οι ερευνητές. Οι ασθενείς που πονάνε, π.χ., μπορεί να μην καταφέρουν να κάνουν όλους τους προγραμματισμένους κύκλους θεραπείας. Οι γιατροί μπορεί επίσης να χρειασθεί να μειώσουν τις δόσεις των φαρμάκων ή και να διακόψουν πρόωρα τη θεραπεία.

Δυστυχώς δεν έχουν αναπτυχθεί έως σήμερα φάρμακα που να προλαμβάνουν ή να αντιστρέφουν τις σχετιζόμενες με τη χημειοθεραπεία νευρολογικές βλάβες που προκαλούν τα προαναφερθέντα συμπτώματα.

Τα προβλήματα αυτά μπορεί να επιλύσει η άσκηση, η οποία είναι αποτελεσματική και φθηνή, τόνισε η Dr. Streckmann.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν την μελέτη τους για να καταρτίσουν κατευθυντήριες οδηγίες ένταξης της άσκησης στην υποστηρικτική φροντίδα των ασθενών με καρκίνο. Θέλουν επίσης να εξακριβώσουν εάν παρέχει ανάλογα οφέλη στα παιδιά που νοσούν.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-07-03 11:43:38

Back to top button