Υγεία

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει την επιθετικότητα των αναπνευστικών ιών

Οι δυσάρεστες επιπτώσεις της συζητήθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS).

Οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες που φέρνει η κλιματική αλλαγή μπορεί να ευνοούν την αναπαραγωγή και μετάδοση των αναπνευστικών ιών, με επακόλουθο να αυξάνουν την επιθετικότητά τους.

Όταν μάλιστα ο χειμώνας είναι ήπιος, τότε οι ιοί κυκλοφορούν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα στην κοινότητα. Η συνέπεια είναι να αυξάνεται η εξάπλωσή τους και η πιθανότητα δημιουργίας νέων μεταλλαγμένων στελεχών.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε στο Πρακτορείο Fm η πνευμονολόγος δρ Σταματούλα Τσικρικά, πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος. Όπως είπε, η παρατεταμένη ζέστη που προκαλεί η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει στον ίδιο ασθενή ταυτόχρονες νόσους από διαφορετικούς ιούς.

Η συνέπεια μπορεί να είναι περισσότερες επιπλοκές και βαρύτερη κλινική εικόνα. Αυτή με τη σειρά της μπορεί να αυξήσει τις διακομιδές στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων.

Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι μετά από μία ιογενή λοίμωξη μπορεί να εμφανιστεί παρατεταμένος βήχας. Αυτός μπορεί να διαρκέσει έως και έναν μήνα. Ο μεταλοιμώδης βήχας, όπως αποκαλείται, είναι επακόλουθο:

  • Της επιθετικής κατάστασης των ιών
  • Της μείωσης της άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού από τις υψηλές θερμοκρασίες
  • Της αδράνειας του ανοσοποιητικού μετά την πανδημία, λόγω των περιορισμών που ετέθησαν

Οι δυσάρεστες επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή συζητήθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) στη Βιέννη.

Αυξάνονται οι έφηβοι καπνιστές

Η δρ Τσικρικά, η οποία είναι πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Διακοπής Καπνίσματος & Προαγωγής της Υγείας της ERS, συμμετείχε στις εργασίες του συνεδρίου με διάλεξη για το κάπνισμα και τους εφήβους.

Όπως ανέφερε, την τελευταία πενταετία και κυρίως μετά την πανδημία, αυξάνονται οι έφηβοι που αποκτούν αυτή την κακή συνήθεια. Μάλιστα πολλοί αρχίζουν να καπνίζουν από την ηλικία των 13 ετών. Και αυτό, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, για να αποτρέψουν τους νέους από την καπνιστική συνήθεια.

Εκτός από την κλιματική αλλαγή και το κάπνισμα στην εφηβεία, στο επίκεντρο του συνεδρίου βρέθηκε και η τεχνητή νοημοσύνη. Η δρ Τσικρικά επισήμανε ότι την επόμενη πενταετία θα φέρει επανάσταση στη διάγνωση, τη θεραπεία και την παρακολούθηση των ασθενειών του αναπνευστικού.

«Μέσω της χρήσης συγκεκριμένων αλγορίθμων μηχανικής και ηλεκτρονικής απεικόνισης και μάθησης θα επιτρέπεται η αυτόματη και καλύτερη ανάλυση ακτινογραφιών, αξονικών τομογραφιών και μαγνητικών απεικονίσεων», είπε. «Επιπλέον, υπάρχουν πλέον πολύ εξελιγμένα βρογχοσκόπια τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν να δούμε και να πάρουμε τα καλύτερα δείγματα βιοψίας, ακόμη και από μη ορατές, περιφερειακές, δύσκολα προσπελάσιμες βλάβες. Με αυτό τον τρόπο, η διάγνωση γίνεται με μεγαλύτερη ασφάλεια και ταχύτητα».

Και «έξυπνες» συσκευές για ασθενείς

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν επίσης «έξυπνες» συσκευές, εφοδιασμένες με ειδικούς αισθητήρες που μπορούν να καταγράφουν τη δοσολογία, τη χρήση και το χρόνο λήψης των φαρμάκων.

Με τη βοήθειά τους, ο πνευμονολόγος ιατρός ή άλλος επαγγελματίας υγείας θα μπορεί να βοηθηθεί σε μεγάλο βαθμό. Και αυτό διότι «θα μπορεί να έχει σε ακριβή και πραγματικό χρόνο, την αναπνευστική προσπάθεια του ασθενή που του έχει χορηγηθεί το φάρμακο», είπε η δρ Τσικρικά.

Οι συσκευές αυτές προλαμβάνουν επίσης τις παροξύνσεις των πνευμονοπαθειών. Έτσι, εκπαιδεύεται και ο ίδιος ο ασθενής, ούτως ώστε να επικοινωνεί εγκαίρως με το γιατρό του για να πάρει στοχευμένα τη θεραπεία που χρειάζεται.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-21 14:44:18

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button